malek 16.01.2007 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 Szukam środków do zabezpieczenia drewna zaatakowanego sinizną. Mam wypuszczone na zewnątrz domu krokwie na podprzybitce, które miały być ozdobą dachu, niestety na kilku z nich pojawiły się szaro-bure zacieki świadczące iż w/w paskuda dopadła i mnie. Wiem że raczej się jej nie pozbędę z mojego dachu ale chciałbym zabezpieczyć drewno przed dalszym jej rozwojem. Może ktoś z was zetknął się z podobnym problemem i jakoś sobie z nim poradził. Jeśli tak to dajcie znać proszę. Mile widziane info o środkach chemicznych.......Pozdrawiam malek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 16.01.2007 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 Zamokło to i zsinało jak wyschnie to dalej nie powinno sinieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malek 16.01.2007 21:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 No tak ale sinizna to dobre środowisko dla pleśni i grzybów, a ja się chcę przed nimi ustrzec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 16.01.2007 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 Coś jest nie tak. Sinizna powstaje w wyniku słego składowania (bez przekładek i przewiewu) mokrego drewna (drewno się zaparzyło). Sinizna nie jest wadą i byłaby widoczna przed montażem więźby dachowej. W przypadku gdy zmiana barwy nastąpiła później to jest to skutkiem działania deszczu i słońca co doprowadzi nieimpregnowane drewno do jenolitego szarego koloru (drewno się utleni). Jedyna rada to koloryzujący dobry impregnat. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 17.01.2007 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 Barwice drewna (np. sinizna) Sinizna jest najliczniej występującym zjawiskiem wgłębnego barwienia drewna przez grzyby, zaliczanym do szerokiej grupy tzw. barwic. Sprawcami sinizny są niektóre gatunki grzybów należących do workowców ( Ascomycetes ) i do grzybów niedoskonałych ( Deuteromycetes ). Pozyskane z lasu tzw. drewno okrągłe lub świeżo wyprodukowana tarcica, a niekiedy także drewno konstrukcyjne w budynkach, ulegają porażeniu przez grzyby siniznowe wówczas gdy wilgotność materiału utrzymuje się przez dłuższy czas w przedziale wilgotności bezwzględnej 25-90 %. Poniżej i powyżej wskazanego zakresu wilgotności sinizna nie rozwija się. Wgłębne przebarwienie drewna obejmuje niekiedy całą strefę drewna bielastego lecz brak jest wyraźnego wpływu grzybów na strukturę materiału. W związku z tym wytrzymałość drewna nie ulega zmniejszeniu. Uszkodzenia drewna odnoszą się niemal wyłącznie do sfery estetycznej lecz uciążliwość wady wynika z faktu, że zmiana koloru drewna ma trwały (wgłębny) charakter i wpływa na cenę surowca. Przedstawione wyżej informacje na temat grzybów niszczących drewno stanowią tylko zarysy problematyki patologii drewna. Szersze omówienie zjawisk niszczenia drewna można odszukać w opracowaniach książkowych z zakresu ochrony i konserwacji drewna względnie w dalszych publikacjach periodycznych. To ze strony - http://www.szkielet.com.pl/ochrona.php?show=grzyby Tam też więcej informacji na temat grzybów niszczących drewno. Drewno zarażone sinizną można odbarwić różnymi środkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cekja 17.01.2007 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 Malek, czy twój przypadek/problem wygląda tak jak mój. http://www.bratek.neostrada.pl/fotki/grzyb.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 17.01.2007 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 Te biale plamy to plesn ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cekja 17.01.2007 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 Tak, te białe plamy to pleśń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 17.01.2007 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 Sprawdzalem ostatnio pewne pokrycie , kilkuletni dach ,zauwazylem dziwne zjawisko .Pierwsza lata czysciutka , druga pokryta plesnia , trzecia czysta , czwarta czysta , piata pokryta plesnia .... itd. albo cala czysta , albo cala pokryta plesnia .Nic nie kapuje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 19.01.2007 01:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 A może część łat nie była impregnowana? A już na pewno jest źle dobrana grubość kontrłat co skutkuje złą wentylacją pokrycia a to skolei skraca żywotność dachu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIO I ZIBI 19.01.2007 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 http://www.twojdom.wolbrom.info/4/1/154/1570 zobacz tutaj pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 20.01.2007 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 Malek, czy twój przypadek/problem wygląda tak jak mój. Poprostu - wynik stosowania mokrych desek i całkowity brak (lub całkowicie źle wykonane) wentylacji poddasza. Zanim cokolwiek zaczniesz impregnować - zapewnij pełną wentylację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts