Piotreq26 07.06.2007 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2007 Muszę zrobić mały kawałek dachu 7,5m2 nad okiennicami pokryty starą papą smołową. Dach był już wielokrotnie naprawiany przy pomocy gorących lepików smołowych.Powstały na papie duże wybrzuszenia i pęknięcia skutkiem czego powstają przecieki po opadach deszczu. W planie mam zerwanie wierzchniej warstwy papy ( nie mam pojęcia ile tam jest warstw) i po wyrównaniu nałożyć na to jedną warstwę papy termozgrzewalnej. Nie mam skąd wziąć butli z palnikiem i ciekawy jestem czy można nową papę przykleić-uszczelnić dysperbitem? Dysperbit jest na bazie wody i w przeciwieństwie do innych lepików na bazie rozpuszczalników nie pogryzie się ze starą warstwą papy smołowanej. Co o tym myślicie? Czy papa termozgrzewalna z czasem zwulkanizuje się na dachu i nie jest konieczne użycie palnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwonaszczytno 07.06.2007 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2007 Kiepski ten Twój pomysł, lepiej kup butlę i palnik i zrób to porządnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 07.06.2007 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2007 Albo daj zarobić fachowcom któży mają palnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej100 07.06.2007 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2007 Na 7.5m2 nie jestem pewien, czy ktos bedzie chcial przyjechac. W Obi widzialem palnik za ok. 60zl, moze i amatorski, ale na jedna czy dwie rolki papy na pewno az za dobry. Butle 11kg pozycz i sam w ladne popoludnie zrobisz. Jakis czas temu bez zadnego przygotowania teoretycznego i praktycznego polozylem na dachu termozgrzewalna na pozyczonym palnilu. Nie leci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotreq26 07.06.2007 17:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2007 Jaka jest technika używania palnika do pap? Na co uważać i jak się do tego wogóle zabrać? Czy końcówka palnika może być taka jak do lutowania rur, czy jakaś inna? Na 7,5m2 wystarczy butla propanu 2kg? Sory za garść pytań, ale jestem w tym zielony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuna 07.06.2007 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2007 Butla 11 kg propanu to około 80 zł za sam gaz . W punkcie wymiany lub napełniania gazu możesz ją wypożyczyć za kaucją zwrotną . Pęcheże poprzecinaj nożem . Najpierw nagrzewaj palnikiem dach potem papę sukcesywnie ją odwijając z rolki i przydeptując nogami . A palnik wygląda takhttp://www.wielobranzowy.pl/product_info.php/products_id/86 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 07.06.2007 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2007 Najpierw rozwiń rolkę,dopasuj do krawędzi,zwiń z jednej strony do połowy i zacznij grzać i rozwijać,jak zrobisz połowkę to analogicznie postępuj z drugą.Papę podgrzewać az sie stopi folia,i zacznie tak jakby lekko płynąć(zobaczysz podczas grzania o co mi chodzi)Na brzegach grzać aż po dociśnęciu lekko wypłynie "smoła" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotreq26 08.06.2007 16:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 Dzięki za rady już jestem coraz mądrzejszy w tych papach Kupiłem rolkę papy icopal hydrobit V60 S37H i teraz zastanawiam się czy nie wymienić ją na inną- droższą i lepszą. Sprzedający trochę mnie zamotał i szybko kupiłem V60 bo była dość tania 8,5zł za m2. Lepiej wymienić ją na jakąś droższą modyfikowaną na osnowie z włókniny poliestrowej czy dać sobie spokój? Jak jest z trwałością tej papy V60 w porównaniu do tych droższych z icopal? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotreq26 09.06.2007 15:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2007 Wymieniłem pape na zdunbit WF - kosztuje 2x więcej Czy przed położeniem tej papy zagruntować dach water primer lub water renovator z icopala? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.06.2007 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2007 to zalezy od starej powierzchni ...jesli nie gwarantuje przyczepności - gruntuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotreq26 09.06.2007 16:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2007 Podłoże to stara papa smołowana i nie wiem jak nowa papa termozgrzewalna się z tym zwulkanizuje. Chyba zerwę tą starą pape ile się da i zagruntuję porządnie water primer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.06.2007 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2007 ja bym radził pozbyc sie staroci ...wyrównac podłoże i na tym połozyc nowa papachyba ze to ma byc prowizorka na kilka lat ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotreq26 09.06.2007 16:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2007 Prowizorka była wcześniej a teraz ma być lepiej Będę zrywał ile się da. Nie wiesz czy w tym przypadku jest wskazane użycie jeszcze papy podkładowej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.06.2007 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2007 wg mnie nie trzeba papy podkładowej...dawniej podkład pod pape to była jedna wielka prowizorka mało cementu w zaprawie, piach z domieszkami gliny (nie płukany)mieszane byle jak (często ręcznie), nie pielegnowane (komu chciało sie polewac dach w upały)taka powierzchnia scierała sie pod butem ...przyklejona do tego podłoza papa - odrywała je jesli nakleisz na takie podłoze kolejna warstwa - będzie to prowizorkatrzeba podłoze tak przygotowac, zeby papa go nie odrywała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts