Pracuś80 23.06.2007 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2007 Temat raczej pasuje na zimę, ale właśnie teraz zabrałem się za przerobienie instalacji wodnej w domu. Mam domek letniskowy na mazurach jeżdżę tam tylko w okresie letnim oraz sporadycznie w zimę. Problem polega na tym, że juz 2 razy zamarzła woda w rurach oraz w wodomierzu w studzience na zewnątrz. W domu woda jeszcze nigdy nie zamarzła. Czy i jak można wstawić jakiś zawór spustowy przed zegarem??? Żeby na zimę spuszczać wodę z całego obiegu aż przed zegar. Normalnego zaworu kulowego nie można wstawić, bo teoretycznie byłoby to "ujęcie na lewo”, ponieważ jest przed licznikiem. Panom z wodociągów to nie zależy, bo mają, co roku robotę, ale ja, co rok mam niezły wydatek więc na nich nie mmam, coliczyć że mi pomogą.Próbowałem to oocieplać, ale wodomierz jest w studzience na zewnątrz. Pozdrawiam i czekam na jakieś wyjście z tej sytuacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
37C 23.06.2007 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2007 Może to w czymś pomoże: Forum Muratora mrozie i wodomierzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sudmir 23.06.2007 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2007 Witam.O ile się dobrze oriętuję to przed jak i za wodomierzem instaluje się zawory które są następnie plombowane z wodomierzem.Po prostu zdejmuj licznik na zimę a wiosną niech go ponownie zaplombują.Trzeba tylko zgłosić to w wodociągach.Mirek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pracuś80 23.06.2007 09:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2007 Głównie wszystkie porady dotycza ocieplenia i zabudowania wodomierza.Mnie bardzo zależy na jakimś sposobie spuszczania wody z całego obiegu przed zegar aż do głównego zaworu, który jest tak nisko że bez ocieplania nic mu się nie stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.06.2007 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2007 WitajJest stary i sprawdzony sposób.Poczytaj o GWC.Wodomierz zamarza, bo mu na to pozwalasz. Zazwyczaj montowany jest w dość głębokiej studzience. Należy ją tak przekonstruować, żeby traciła do wieka mniej ciepła, niż może otrzymać z głębi ziemi.Skutecznie i tanio - to cembrowina z okrąglaków drewnianych i gruba drewniana pokrywa. Na to snopek słomy po sezonie. Musi zadziałać.Zawór od strony domu i przed (lub jak wolisz patrzeć z innej strony - za) wodomierzem. Tak na wszelki wypadek.Po wsiach to działało już ze sto lat. Zawsze skutecznie.Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 23.06.2007 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2007 to po wsiach mieli już dacze z wodomierzami 100 lat temu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.06.2007 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2007 Nie popatrujesz w Discovery?! MIELI!!! I musieli sobie radzić z takimi problemami! Nie dalej jak wczoraj mi to w telewizji pokazali! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts