Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zamarzający wodomierz od wody. Co z tym zrobić?

Recommended Posts

Temat raczej pasuje na zimę, ale właśnie teraz zabrałem się za przerobienie instalacji wodnej w domu.

Mam domek letniskowy na mazurach jeżdżę tam tylko w okresie letnim oraz sporadycznie w zimę. Problem polega na tym, że juz 2 razy zamarzła woda w rurach oraz w wodomierzu w studzience na zewnątrz. W domu woda jeszcze nigdy nie zamarzła.

Czy i jak można wstawić jakiś zawór spustowy przed zegarem??? Żeby na zimę spuszczać wodę z całego obiegu aż przed zegar. Normalnego zaworu kulowego nie można wstawić, bo teoretycznie byłoby to "ujęcie na lewo”, ponieważ jest przed licznikiem. Panom z wodociągów to nie zależy, bo mają, co roku robotę, ale ja, co rok mam niezły wydatek więc na nich nie mmam, coliczyć że mi pomogą.

Próbowałem to oocieplać, ale wodomierz jest w studzience na zewnątrz.

Pozdrawiam i czekam na jakieś wyjście z tej sytuacji.

Witaj

Jest stary i sprawdzony sposób.

Poczytaj o GWC.

Wodomierz zamarza, bo mu na to pozwalasz. Zazwyczaj montowany jest w dość głębokiej studzience. Należy ją tak przekonstruować, żeby traciła do wieka mniej ciepła, niż może otrzymać z głębi ziemi.

Skutecznie i tanio - to cembrowina z okrąglaków drewnianych i gruba drewniana pokrywa. Na to snopek słomy po sezonie. Musi zadziałać.

Zawór od strony domu i przed (lub jak wolisz patrzeć z innej strony - za) wodomierzem. Tak na wszelki wypadek.

Po wsiach to działało już ze sto lat. Zawsze skutecznie.

Pozdrawiam Adam M.