wojtek l 24.08.2007 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 ja mam takie banalne pytanie mam nadzieje ze wypowiedza sie szpece od okien. jak to jest z tymi szprosami w oknach pcv czyli szprosami wewnatrz szybowymi.czy posiadanie takich okien naraza nas na duze straty cipła czy jest to raczej ubytek niewielki i robienie z igły widly? wiadomo juz ze współczynnik k moze zwiekszyc się z 1.1 nawet do 2.8 (gdy szprosów bedzie dużo a u nas bedzie) jakby ktos mógł napisac tak normalnie dla mniej zorientowanych np. czy temperatura w pokoju ze szprosami w takim wypadku bedzie o np.3 stopnie nizsza?czy jak? pomózcie podjac decyzje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 24.08.2007 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 budujesz dom pasywny to raczej nie rób, w przeciwnym wypadku... rób atak aby było ładnie i żeby żona była zadowolona. Nie wszystkie decyzje jakie się podejmuje na budowie sa podyktowane praktycznością zastosowania. Poza tym policz jaką powierzchnię zajmują szprosy w stosunku do szyby PS Ludzie nie dajcie się zwariować jeżeli macie ruchliwego szkraba 5 lat to i tak będzie wypuszczał więcej ciepła z waszego domu niż jakieś tam szprosy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 24.08.2007 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 ..Ludzie nie dajcie się zwariować jeżeli macie ruchliwego szkraba 5 lat to i tak będzie wypuszczał więcej ciepła z waszego domu niż jakieś tam szprosy Święte słowa Panocku, Święte słowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek l 24.08.2007 10:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 dzieki Wam chłopaki czyli nie ma sie co przejmować gdyz utrata ciepła jest raczej znikoma?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 24.08.2007 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 to nie tak - zaraz zresztą zakrzyczą nas Ci co walczą o każde 0,00000001 % we współczynniku k Co jest dla kogo? Ty dla domu czy dom dla Ciebie? Czy zabulisz za ogrzewanie 10 zeta wiecej na sezon czy mniej - jakie to ma znaczenie? Nie dajmy sie zwariować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bełatka 24.08.2007 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 a tak chciałam szprosy, a tu wyszlo że nie tylko na estetyce oszczędziłam to jeszcze na ogrzewaniu. Sknera ze mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 24.08.2007 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 Też o to pytałem a dokładniej które szprosy (zewn z podziałem szyby czy wewn) "wypuszczają" więcej ciepła. I jednoznacznej odpowiedzi nie było. Kupiłem okna z wewnętrznymi i co zauważyłem że szprosy nie dotykają szyb. Na skrzyżowaniach są malutkie przezroczyste punkty z tworzywa i tylko tam jest styk z szybą. To jest tez po to żeby szprosy nie "dzwoniły". W mniejszych oknach tego nie ma ale szprosy szyby nie dotykają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 24.08.2007 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 dzieki Wam chłopaki czyli nie ma sie co przejmować gdyz utrata ciepła jest raczej znikoma?! Aby mieć sto procent pewności że nic ciepła nie stracisz - zastosuj szpros zewnętrzny nakładany I wilk syty i owca cała Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 24.08.2007 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 Aby mieć sto procent pewności że nic ciepła nie stracisz - zastosuj szpros zewnętrzny nakładany Tylko taki nakładany żeby dobrze wyglądał powinien mieć imitację podziału szyby w tym miejscu/ A ramka stanowiąca podział też nie jest termicznie bez znaczenia.Widziałem tylko naklejane z obu stron (tzn mam takie w pracy) i wyglądaja kiepsko. Względy finansowe pomijam ale u mnie w oknach różnica między nakładanym z podziałem szyby a wewnętrznym to ok 1000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 24.08.2007 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 I.W - > myślałem o takich szprosach ... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 24.08.2007 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 a co to za różnica - nich sobie zrobią takie szprosy jak im się podobają. Naprawdę nie ma to żadnego znaczenia... no może w warunkach laboratoryjnych ale chyba każdy wie ze okno i jego współczynnik przenikania również się obniża wraz z wiekiem okna.... dzieje się to również bez szprosów I co? I nic. Kazdy się przściga że jego okno to ma .... Tak więc ludzie wyluzujcie trochę w tej walce o jakieś pierdoły o budujcie domy dla siebie. Ocieplenie jest ważne ale bez przegięć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 24.08.2007 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 (...) Tak więc ludzie wyluzujcie trochę w tej walce o jakieś pierdoły o budujcie domy dla siebie. Ocieplenie jest ważne ale bez przegięć Zgadza się - jak wybieraliśmy z żoną stolarkę okienną - wybraliśmy szprosy nakładane dlatego bo bardzo nam się spodobały - żadnych współczynników nie braliśmy pod uwagę ... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek l 25.08.2007 05:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 pablitonie bardzo wiem o jakich szprosach mówisz.nakładane sa z tego co wiem ale tylko do okien drewnianych a ja zaznaczyłem ze biorę okna pcv.Mozesz mi przysłac na prv cos wiecej o tych waszych oknach i szproszach ? ale podejrzewam ze masz drewniane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 25.08.2007 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 pablitonie bardzo wiem o jakich szprosach mówisz.nakładane sa z tego co wiem ale tylko do okien drewnianych a ja zaznaczyłem ze biorę okna pcv.Mozesz mi przysłac na prv cos wiecej o tych waszych oknach i szproszach ? ale podejrzewam ze masz drewniane wojtek l -> masz rację - nie doczytałem w Twoim poście że mówisz o oknach pcv ... - ja mam drewniane . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkady1978 25.08.2007 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 Szprosy naklejane sa równiez w ofercie okien PCV. Co do szprosów i współczynnika U to podzielam opinie Jareko, nie możemy przsadzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SNCF 25.08.2007 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 25.08.2007 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 I.W - > myślałem o takich szprosach ... Pozdrawiam Ja też (prawie) Po prostu żeby te szprosy dobrze wyglądały nie powinny być widoczne od tyłu patrząc pod kątem i dlatego robiona jest imitacja podziału szyby tzn do szyby zespolonej wrzucana jest ramka odpowiadająca kształtem szprosom. Patrząc na szpros wydaje się jak by tam była mała szybka widać jej ramkę a nie widać tyłu szprosu naklejonego po drugiej stronie szyby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts