joo 04.10.2007 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Czy macie jakiś pomysł jak zaproscić mech do ogrodu na nowe wrzosowisko? Ziemię mam kwaśną, ale trochę mi brakuje cierpliwości, by czekać 2 albo 3 lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 04.10.2007 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 A masz tam wilgotną ziemię? Bo wrzosy wolą bardziej sucho, a mech znowu lubi wyraźną wilgoć. Nie wiem, jak chcesz to pogodzić. Na suchym słonecznym stanowisku mech nie będzie rósł, choćbyś nie wiem ile z lasu przytargał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joo 04.10.2007 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Niestety piach, piach, piach, ale w Kampinosie obok mech rośnie! Slyszalam, ze jest jakaś pożywka dla mchu. Może ktoś wie jak to się robi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 04.10.2007 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Ja mam mech zaimplantowany na kamieniach koło kaskadki/oczka. Woda się rozpryskuje a on rośnie jak na drożdżach. Teraz , po roku już sam spod kamieni wychodzi. Z 3 gatunków, przyjęły się tylko 2 - niski pluszak i jakiś taki gałazkowy (krótkosz szorstki ?) tu jest systematyka, ale nie umiem znależć swoich odmian http://pl.wikipedia.org/wiki/Mchy http://pl.wikipedia.org/wiki/Prątniki " Mchy są grupą liczniejszą i bardziej zróżnicowaną, zarówno pod względem budowy, jak i miejsc, na których rosną. Ulistnione łodyżki mchów mogą się płożyć lub wznosić nad podłożem, osiągając długość zaledwie kilku milimetrów, ale i 40 i więcej centymetrów. Występują we wszystkich środowiskach – od miejsc bardzo suchych po zbiorniki wodne. Można je spotkać na torfowiskach i w lasach, szczególnie szpilkowych, a wraz z porostami zasiedlają nawet tak specyficzne miejsca, jak suche wydmy, korę drzew i skały. Przeważnie tworzą większe skupiska niż wątrobowce. Flora mchów Polski liczy 684 gatunki." http://www.przyrodapolska.pl/sierpien02/wydmy.html i środowiska: "W miejscach bardziej nasłonecznionych i suchych towarzyszy im niekiedy krótkosz wyblakły (Brachythecium albicans) i zęboróg purpurowy, a w wilgotnych i zacienionych – merzyk fałdowany (Plagiomnium undulatum)." http://www.salamandra.org.pl/przyrodapoznania/print.php?id=16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 04.10.2007 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Ja mam zamiar zapuścić mech pomiędzy kostkami na podjeździe i chodniczku. Południe, słońce bezlitośnie pali, a ja wiem, że mi tam mech wyrośnie. Jest taki pomiędzy kostkami na chodniku w mieście - warunki podobne, a on sobie radzi. To ja w czynie społecznym go wydłubię i ukradnę! Jeżeli masz piaszczyste wrzosowisko, to ja bym poszukała takiegoż w lesie i szczypnęła troszkę rosnącego tam mchu. Tak ociupinkę, bo nie wiem, czy wolno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joo 05.10.2007 07:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2007 Dzieki za odpowiedzi i za interesujące linki Idę szczypać mech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manykes 09.10.2007 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2007 A orientuje się ktoś z was czy mech można kupić............... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 10.10.2007 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2007 Można Najczęściej jako przypadkowy dodatek, do jakiejś sadzonki Ale bywa i mech jako mech, zwłaszcza te wysokie bardziej ozdobne. Nie tak dawno widziałem w POLSADZIE między roślinami na skalniak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 10.10.2007 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2007 A orientuje się ktoś z was czy mech można kupić............... Zajdź do lokalnego Ogrodu Botanicznego i wdzięcznie zapytaj pracownika. Może uda Ci się wyłudzić jakieś cenne gatunki albo uzyskać inrormację o biotopach i hodowcach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manykes 10.10.2007 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2007 dzięki za rady......... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wari 10.10.2007 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2007 Mchów jest sporo gatunków, więc zapewne można dobrać jakiś także do takiego stanowiska... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
literkas 15.10.2007 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 U mnie rośnie mech obok i wrzos obok takich sitków co rosną na mokradłach.Bo mam ziemię mieszaną, miejscami piach, miejscami glina, a miejscami piach z gliną. Wszystko wyrosło sobie samo i świetnie daje sobie radę. Jestem laikiem, ale może spróbuj w niektórych miejscach trochę zmienić glebę, dodaj gliny ona zatrzymuje wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts