Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości
  • wpisów
    59
  • komentarz
    1
  • odsłon
    211

Dziennik Jeziera


Jezier

21 wyświetleń

Swieta nadchodza wielkimi krokami. Chociaz zarzekalismy sie ze przez najblizsze kilka lat swiat u nas w domu nie bedzie to jednak beda. Nikt lepiej dla nas swiat nie przygotuje od nas samych. Wpadna tesciowie i szwagier z rodzina.

Staropolski piernik swiateczny juz jest zagnieciony - miesiac musi sobie polezec w lodowce.

Namierzylem hurtownie komponentow masarskich gdzie sprzedaja jelita baranie. A wiec beda kabanosy wlasnej produkcji na swiatecznym stole. Oczywiscie nie tylko bo i szynka i boczek, jakies kielbasy, a moze takze baleron.

Przepis na kabanosy:

Surowce w proporcji:

 

* 1 kg mięsa wieprzowego nieścięgnistego chudego

* 0,5 kg mięsa wieprzowego nieścięgnistego tłustego

* 20 g soli kuchennej

* 2 g saletry

* 2 g pieprzu czarnego

* 0,3 g ziela angielskiego

* 0,5 g papryki

* 0,5 ząbka czosnku

 

Mięso kraje się na małe kawałki i sieka, dodaje przesianą przez sitko sól kuchenną, saletrę, starannie miesza i nieco wyrabia, po czym pozostawia w cienkiej, równo uklepanej warstwie na 1-2 doby w chłodnym pomieszczeniu. Następnie dodajemy pozostałe, drobno zmielone przyprawy i rozdrobniony na miazgę ze szczyptą soli czosnek i masę bardzo starannie wyrabiamy dotąd, aż stanie się kleista.

Napełniamy nią ściśle cienkie jelita baranie o średnicy około 2 cm, powietrze usuwamy przez nakłuwanie cienka igłą.

 

Proces wędzenia:

 

* kiełbasę wędzimy w gorącym dymie w ciągu około 1 godziny

* pieczemy ją w tymże dymie przez około 20 minut

* podsuszamy kiełbasę w wędzarni (wygaszonej) lub przewiewnym pomieszczeniu dotąd, aż uzyskamy 0,55 kg kiełbasy z 1 kg kiełbasy surowej

Jeśli w procesie suszenia kiełbasy pojawi się na niej pleśń należy ja przetrzeć czystą ściereczką.

 

Autor: T. Cymer

 

A tu sie kabanosy wedzily:

http://www.republika.pl/jezier/wedzarnia.jpg" rel="external nofollow">http://www.republika.pl/jezier/wedzarnia.jpg

0 komentarzy


Rekomendowane komentarze

Brak komentarzy do wyświetlenia

Gość
Add a comment...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...