Willa Jazgotka
BUDOWA WĘDZARNI
Do budowy wędzarni wykorzystałem:
- naturalne ukształtowanie terenu (lekki skos),
specjalistyczną pokrywę kanału dymowego (blacha gr. 4mm - odpad z budowy),
trudnodostępną na rynku komorę wędzalniczą (stara dziurawa beczka),
posypkę kwarcowo krzemionkową (piasek),
specjalistyczne narzędzia budowlane (szpadel i szlifierkę),
sztuczny kamień w kształcie prostopadłościanów (betonowe bloczki fundamentowe),
matę filtacyjną z preparatem nawilżającym (worek jutowy zmoczony wodą).
Pracę rozpocząłem od wykonania w terenie kanału dymowego
http://kborycka.photosite.com/~photos/tn/2_348.ts1144919464354.jpg" rel="external nofollow">http://kborycka.photosite.com/~photos/tn/2_348.ts1144919464354.jpg
5 min i kanał był gotowy
http://kborycka.photosite.com/~photos/tn/1_348.ts1144919459013.jpg" rel="external nofollow">http://kborycka.photosite.com/~photos/tn/1_348.ts1144919459013.jpg
Następnie kanał przekryłem pokrywą (kolejne 5 min.)
http://kborycka.photosite.com/~photos/tn/3_348.ts1144919468960.jpg" rel="external nofollow">http://kborycka.photosite.com/~photos/tn/3_348.ts1144919468960.jpg
Pozostawiając miejsce na palenisko i komorę wędzalniczą.
http://kborycka.photosite.com/~photos/tn/5_348.ts1144919478300.jpg" rel="external nofollow">http://kborycka.photosite.com/~photos/tn/5_348.ts1144919478300.jpg
Połączenie uszczelniłem posypką
http://kborycka.photosite.com/~photos/tn/4_348.ts1144919473425.jpg" rel="external nofollow">http://kborycka.photosite.com/~photos/tn/4_348.ts1144919473425.jpg
Przed zamontowaniem komory wędzalniczej musiałem (zgodnie z instrukcją) otworzyć wlot dymowy
http://kborycka.photosite.com/~photos/tn/6_348.ts1144919483648.jpg" rel="external nofollow">http://kborycka.photosite.com/~photos/tn/6_348.ts1144919483648.jpg
Oto on
http://kborycka.photosite.com/~photos/tn/9_348.ts1144919498849.jpg" rel="external nofollow">http://kborycka.photosite.com/~photos/tn/9_348.ts1144919498849.jpg
To był dobry moment na odpoczynek (minęło jakieś 15-20 min.)
http://kborycka.photosite.com/~photos/tn/7_348.ts1144919488938.jpg" rel="external nofollow">http://kborycka.photosite.com/~photos/tn/7_348.ts1144919488938.jpg
Po ustawieniu komory należało ją dokładnie uszczelnić
http://kborycka.photosite.com/~photos/tn/8_348.ts1144919493747.jpg" rel="external nofollow">http://kborycka.photosite.com/~photos/tn/8_348.ts1144919493747.jpg
Oto widok kanału dymowego
http://kborycka.photosite.com/~photos/tn/10_348.ts1144919503403.jpg" rel="external nofollow">http://kborycka.photosite.com/~photos/tn/10_348.ts1144919503403.jpg
A to gotowe palenisko
http://kborycka.photosite.com/~photos/tn/12_348.ts1144919512773.jpg" rel="external nofollow">http://kborycka.photosite.com/~photos/tn/12_348.ts1144919512773.jpg
I wędzarnia gotowa (czas budowy to ok 1 godzina)
http://kborycka.photosite.com/~photos/tn/11_348.ts1144919508032.jpg" rel="external nofollow">http://kborycka.photosite.com/~photos/tn/11_348.ts1144919508032.jpg
Proszę pamiętać, aby szynkę przed wędzeniem peklować 3 do 4 tygodni w solance z saletrą, czosnkiem i ziołami.
Zdjęcia wyrobów wędzarniczych niebawem.
Dokumentacja budowy dzięki "namolnemu paparazzi`emu" (nasza córeczka Joanna).
0 komentarzy
Rekomendowane komentarze
Brak komentarzy do wyświetlenia