Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości
  • wpisów
    0
  • komentarzy
    0
  • odsłon
    187

Dom Przestronny:)


mayland

48 wyświetleń

Strzele sobie post z przepisami Oczywiście ściagnełam przepisy od dziewczyn forumowych

 

 


Przepis na kruszonkę od magpie101

 

 


3 szklanki maki

 


-1 szklanka cukru

 


-3 jajka

 


-2 czubate lyzeczki proszku

 


-1 szklanka kwasnej smietany

 


-1/2 szklanki oleju

 


-mozna dac olejku troche

 

 


wykonanie: ubic bialka na sztywno, dodac cukier i zoltka, ubic na puszysta mase. Potem dodajemy reszte skladnikow (make przesiewamy przez sitko) i wszystko mieszamy delikatnie recznie (ja mieszam drewniana lyzka). Wylewamy na blache, na to owoce i kruszonke (do miski po ciescie wlewam 1/2 kostki stopionej margaryny i tyle maki aby powstala kruszonka). Na wierzch cukier puder lub lukier. dodać olejek śmietankowy

 

 


http://i44.tinypic.com/1zfkitt.jpg

 


drozdzowka anjamen

 

 


Ciasto: 2,5 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru, 0,7 szklanki mleka, 1/3 kostki masła (7 dag),

 


4 dag. drożdży.

 


Wyrobić ciasto, poczekać aż wyrośnie.

 


1 kg rabarbaru udusić, nałożyć na wyrośnięte ciasto, posypać cukrem waniliowym i skorką pomarańczową, dodać rodzynki, posypać kruszonką.

 


Upiec.

 

 

 


ciasto z owocami magpie 101

 


tym razem sa to sliwki ale tego lata robilam juz z jagodami i byly tez wisnie.

 


Do miski wrzucic:

 


-3 szklanki mąki,

 


-1 szklanka cukru,

 


-3 łyżeczki proszku,

 


-1 cukier waniliowy,

 


-3 jajka,

 


-200 ml mleka,

 


-3/4 kostki stopionej margaryny, schłodzonej

 


Wswzystko zmiksowac, wylac na blaszke, na to owoce.

 


Na wierzch dużo kruszonki: 1,5 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 1/2 kostki margaryny.

 


Piekłam 45 minut na 170 st. Na kruszonke lukier.

 


Jest pyszny i zawsze sie udaje.

 

 


drożdżowe magpie101

 

 


-75 dkg maki tortowej

 


-1,5 szklanki mleka

 


-4 jajka

 


-1,5 szklanki cukru

 


-15 dkg margaryny

 


-6 dkg drozdzy

 


-2 lyzeczki oleju

 


-szczypta soli

 

 


Wykonanie:

 


polowe maki wsypac do duzej miski, dodac do tego rozczyn wyrosniety (w polowie szklanki mleka letniego z lyzka maki i cukru rozpuscic drozdze i zostawic do wyrosniecia) i reszte cieplego mleka czyli 1 szklanke. calosc wymieszac chwile drewniana lyzka. Masa jest gesta ale nie trzeba dokladnie jej wymieszac, zostawic do wyrosniecia.

 


Po wyrosnieciu dodac reszte skladnikow - jajka, olek, sol, cukier reszte maki i stopiona ciepla margaryne. Wszystko wyrabia,m lyzko okolo 5 minut do momentu pojawienia sie powietrza w wyrabianym ciescie.

 


Ciasto przekladam na wysmarowana tluszczem blache, na to owoce lub bez i kruszonka.

 


Kruszonka: do miski po ciescie drozdzowym wlewam 15 dkg stopionej cieplej margaryny (stopiona margaryna sprawia, ze kruszonka jest miekka) i maki tyle aby powstala kruszonka.

 


Po upieczeniu lukruje (woda goraca plus cukier puder).

 


Pieke 50 minut na 170-180 st.

 

 

 


Karpatka

 


Składniki:

 


2 żółtka

 


1 szklanka cukru

 


1 szklanka mąki

 


2 cukry waniliowe

 


1 litr mleka

 


1 masło roślinne

 


2 opakowania krakersów

 


Zacząć o wyłożenia formy krakersami ( ja używam takiej blaszki jak do szarlotki- 20 x40 )

 


Do GARNKA - 2 żółtka i wszystkie cukry.Zmiksować.Dodac mąkę i mleko.Zmiksować.Dodac masło roślinne.Postawic garnek na małym ogniu i podgrzewać wciąż mieszając ,aż do zagotowania ( na koniec tuż przed zabulgotaniem masa zgęstnieje).

 


Jak masa zgęstnieje , szybko przelać ją do formy.Na to położyć drugą warstwę krakersów.

 


Jak przestygnie posypać cukrem pudrem.

 


I już

 

 


Marmeladnik

 


Składniki

 


słoik powideł sliwkowych - ja kupuję powidła śliwkowe Materne

 


2 jajka

 


1/2 masła roślinnego

 


1 szklanka cukru

 


1 szklanka mleka

 


2 szklanki mąki

 


1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

 


2 łyżki kakao

 


1 łyżka przyprawy do pierników

 


trochę aromatu śmietankowego

 


W misce utrzeć masło z cukrem , dodac jajka i dalej ucierać.Gdy masa jest już dobrze puszysta dodać resztę składników i dobrze zmiksowac na jednolitą masę.

 


Tortownicę wysmarować masłem , obsypać bułką tartą i wlać masę.

 


Piec ok.45 w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

 


Jak wystygnie to polewam jakąś gotową olewą z torebki , ale to nie jest obowiązkowy punkt programu .

 

 

 


TRUFLE CZEKOLADOWE

 


Składniki:

 


500 g gorzkiej czekolady

 


1/2 szklanki mleka

 


2 łyżki kawy mocnej (jak szatan)

 


1 kostka masła

 


kakao do obtoczenia trufli

 


4 żółtka

 


1. Pokrusz czekoladę w metalowej misce i wstaw ją na garnek z gotującą wodą. Czyli do kąpieli wodnej.

 


2. Wlej do miski z czekoladą mleko i kawę. Podgrzewaj i mieszaj, aż utworzy się jedna czekoladowa masa.

 


3. Oddziel żółtka od białek i wrzuć je do czekolady.

 


4. Pokrój masło na kawałeczki i rozpuść je w brązowej masie.

 


5. Przelej czekoladę do foremki z płaskim dnem, ostudź i wstaw do zamrażalnika na 10 min., żeby stwardniała.

 


6. Na dno następnej foremki wysyp kakao.

 


7. Przygotuj naczynie z wodą i lodem. Zamocz ręce w zimnej wodzie z lodem. Z zastygłej czekolady formuj kulki o średnicy ok. 2 cm. i obtaczaj w kakao. (Dzięki zimnej wodzie czekolada nie będzie ci się kleić do dłoni).

 


8. Na koniec trufle wędrują na kilka godzin do lodówki.

 

 

 


TARTA CYTRYNOWA

 


składniki:

 


ciasto( na 2 tarty)

 


3/4 torby mąki

 


1 masło roślinne

 


2 żółtka

 


1 całe jajko

 


mały pojemnik śmietany ( dodawać w miarę zagniatania)

 


Po zagnieceniu na około pół gpdziny do lodówki

 


Masa:

 


9 jajek

 


4 cytryny

 


375 g. cukru

 


300 ml. gęstej śmietany

 


ok. pół kubka mąki

 


Tortownicę , albo głęboką formę na tartę natłuścić i obsypać mąką.

 


Wyjąć ciasto z lodówki , rozwałkować połowę i wyłożyć nim formę.Podpiec ok.!0 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

 


Wyjąć , ostudzić.

 


W tym czasie umyć cytryny i zetrzeć z nich na tarcę skórkę na małe wiórki.Potem wycisnąć z nich sok.

 


W osobnej misce ubić jajka z cukrem.Dodać smietankę i znowu lekko ubić.Dodac skórkę i sok z cytryny i mąkę.Wymieszać.

 


Wlać masę na podpieczone ciasto.Piec między 45 a godzinę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.Wyjąć , ostudzić.Jak wystygnie można oprószyc wierzch cukrem pudrem

 

 

 

 


Szarlotka "babcina" kachny28

 


Składniki

 


60dkg mąki

 


30dkg margaryny

 


12dkg cukru pudru

 


5-8 łyżek kwaśnej śmietany

 


2 żółtka

 


szczypta soli

 


2 łyżeczki proszku do pieczenia

 


1 -1,5kg jabłek

 


0,5 łyżeczki cynamonu

 


100g kandyzowanej skórki pomarańczowej

 


cukier kryształ

 


bułka tarta

 


Wykonanie:

 


Mąkę przesiać z proszkiem, posiekać z margaryną, dodać cukier puder i sól, żółtka i śmietanę -zagnieść ciasto -wsadzić na 0,5godz do lodówki. Po wyjęciu ciasto podzielić na 2 części. Jedną częścią wyłożyć tackę, ciasto posypać bułką tartą, na to dać starte na dużych otworach jabłka z skórką pomarańczową, posypać cukrem kryształem i cynamonem, na jabłka wyłożyć drugą część ciasta (ponakłuwać widelcem -to nie porobią się "góry"). Piec na złoty kolor (u mnie trwa to ok. 35-40min w temp 180st.

 

 

 


Ciasto:

 


4 szklanki maki

 


lyzeczka proszku do pieczenia

 


szklanka cukru pudru

 


1 1/2 kostki masla

 


6 duzych zoltek

 


2 lyzki gestej kwasnej smietany

 

 


Nadzienie:

 


8 kwaskowatych jablek, obranych

 


pokrajanych na polplasterki

 


1/4 szklanki wody

 


1 szklanka cukru

 


2 lyzeczki cynamonu

 


2 lyzki maki ziemniaczanej

 


3 lyzki soku z cytryny

 

 


3 lyzki tartej bulki

 


cukier puder do posypania

 

 

 


Szarlotka markoto

 


Ciasto:

 


4 szklanki maki

 


lyzeczka proszku do pieczenia

 


szklanka cukru pudru

 


1 1/2 kostki masla

 


6 duzych zoltek

 


2 lyzki gestej kwasnej smietany

 

 


Nadzienie:

 


8 kwaskowatych jablek, obranych

 


pokrajanych na polplasterki

 


1/4 szklanki wody

 


1 szklanka cukru

 


2 lyzeczki cynamonu

 


2 lyzki maki ziemniaczanej

 


3 lyzki soku z cytryny

 


3 lyzki tartej bulki

 


cukier puder do posypania

 

 


Ciasto:

 


Make, cukier puder i proszek do pieczenia przesiac do duzej miski. Maslo pokrajac na male kawalki, dodac do maki i posiekac, az masa bedzie grudkowata, dodac zoltka i kwasna smietane i wyrobic ciasto (mozna zrobic to w malakserze). Ciasto podzielic na pol, zawinac w folie i schlodzic conajmniej godzine lub dluzej.

 


Nadzienie:

 


Pokrajane jablka umiescic w rondelku, dodac wode i dusic przykryte okolo 15 minut, nie mieszac. Dodac cynamon i cukier, lekko wymieszac. Make ziemniaczana zmieszac z sokiem cytrynowym, dodac do masy jablkowej i dusic jeszcze przez 2 minuty. Masa powinna byc bardzo gesta, ale nie rozgotowana.

 


Rozgrzac piekarnik do 180 st.C. Forme (34cm x 23cm) posmarowac maslem i zetrzec do niej na tarce jedna czesc ciasta. Lekko wgniesc ciasto, tak aby powierznia byla raczej jednoilta i podpiec w piekarniku przez okolo 8 minut. Wyjac z piekarnika, lekko przestudzic, posypac tarta bulka, wylozyc na to nadzienie jablkowe i zetrzec na nie druga czesc ciasta.

 


Piec okolo godziny, az powierzchnia ladnie sie zrumieni. Lekko przestudzic, posypac cukrem pudrem. Pyszna zarowno ciepla jak i zimna.

 


Jest to przepis na dosc spora forme. Ja czesto robie z polowy porcji i pieke w sredniej (23cm) tortownicy.

 

 

 


OPONKI SEROWE

 


Składniki

 


1/2 kg sera półtłustego

 


1/2 kg mąki

 


1/2 szklanki cukru

 


4 żółtka

 


1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej

 


1 łyżeczka octu

 


1/4 litra kwaśnej śmietany

 


cukier waniliowy

 


Olej do smażenia (do zimnego dodać mały kieliszek spirytusu)

 


cukier puder po posypania lub lukier cytrynowy.

 


Przepis

 


Przesianą mąkę wysypać na stolnicę, dodać przepuszczony przez praskę ser, wbić żółtka, dodać cukier, śmietanę, sodę i ocet.

 


Zagnieść ciasto. Oprószyć delikatnie mąką, przełożyć na talerz.

 


Ucinać ciasto po kawałku, wałkować na grubość ok. 1 – 1,5 cm, wykrawać szklanką kółka, zrobić w środku małą dziurkę.

 


Najlepiej wyrobić wszystkie oponki, układając je na lekko oprószonej

 


mąką desce. Wtedy smażenie idzie bardzo sprawnie )

 


Wrzucać oponki na gorący tłuszcz, smażyć na złoty kolor.

 


Po usmażeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować.

 

 


Trufle kawowe

 

 


1/3 kostki masła + tabliczka gorzkiej czekolady + 2 łyżeczki cukru pudru= rozpuścić w arczku mieszając. Opakowanie herbatników pokruszyć lub zmielić na drobno i dodać do rozpuszczonej czekolady. Lekko przestudzić. Z jeszcze ciepłej masy formować kulki i obtaczać w kawie rozpuszczalnej (bardzo miałkiej) z kakao lub w wiorkach kokosowych.

 

 


Rolada z łososiem

 


składniki

 

 


150g wędzonego łososia w plasterkach

 


450g mrożonego szpinaku - bardzo drobno zmielonego (Hortex)

 


sól pieprz

 


4 jajka

 


gałka muszkatołowa

 


4 łyżki koperku

 


200g twarogu (zwykły półtłusty)

 


4 łyżki jogurtu naturalnego

 


łyżka skórki z cytryny sok z cytryny

 


2 łyzki masła

 

 

 


Szpinak poddusic na masle aby wyparowała woda. Ubić białka - dodać wystudzony szpinak i żółtka, wymieszać. Doprawić solą pieprzem i gałką muszkatołową. Rozsmarowac na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 min w 200 stopniach.

 

 

 


Twaróg wymieszać z jogurtem, posiekanym koperkiem i skórką z cytryny. Doprawić solą i sokiem z cytryny. Rozsmarować na cieście szpinakowym i ułożyć łososia. Zrolować, zawinąć w folię i wstawić na dwie godziny do lodówki.

 

 

 


ja podaję na sałacie z pokrojoną cytryną do skropienia rolady

 

 


ma wyglądać tak:

 

 


http://www.smakimprezy.pl/images/roladki_szpinakowo_lososiow.jpg

0 komentarzy


Rekomendowane komentarze

Brak komentarzy do wyświetlenia

Gość
Add a comment...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...