Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości
  • wpisów
    0
  • komentarzy
    0
  • odsłon
    195

Dom Przestronny:)


mayland

55 wyświetleń

Syrop z kwiatów czarnego bzu

30 duzych kwiatów czarnego bzu (całych baldachimów)

2 kg cukru

2-3 duze cytryny

 

Kwiaty obrac z łodyg ,zalac 1 litrem goracej wody,dodać kwasek i odstawić przyciśniete na 2 dni

 

Po 48 godzinach sok przelac przez sito dodac cukier i zagotowac .Wlać syrop w czystych słoików i zakręcic .Dla zwiekszenia pewnosci aby słoiki dobrze się zamkneły można pasteryzuje ok 5-10

 

KWIATY CZRNEGO BZU; maja działanie lecznicze, są stosowany w czasie przeziebień jako środek napotny , maja działanie przeciwzapalne ,przeciwgorączkowe, ,działaja rozkurczowo, .Podnoszą równiez odporność organizmu .

W postaci syropu jest to bardzo aromatyczny dodatek do herbaty napojów zimnych lub deserów.Kiedy moje dzieci były małe często robiłam ten własnie syrop poniewaz chetnie piły go rozcieńczonego z woda

Trzeba tylko pamietać o tym aby kwiaty zerwac z dala od drogi ,no ale chyba tego nie trzeba przypominac bo to kazdy dobrze wie

Nalewka z kwiatów czarnego bzu

50 baldachów kwiatów czarnego bzu

4 cytryny (40 dag) lub 2 cytryny (20 dag) i 3 limety (20 dag)

70 dag cukru

1 l spirytusu 96-procentowego

1 łyżeczka suszonego korzenia arcydzięgla

Z cukru oraz 1 l wody ugotować syrop i odstawić do przestygnięcia.

Dwie cytryny wyszorować namydloną szczoteczką, opłukać gorącą wodą, pokroić w plasterki i oczyścić z pestek.

Do wyparzonego słoja włożyć kwiaty czarnego bzu, przekładając plasterkami cytryny, zalać syropem, następnie przykryć słój pergaminem i postawić w nasłonecznionym miejscu na 10 dni.

Co jakiś czas sprawdzać, czy sok nie fermentuje i ewentualnie przemieszać zawartość słoja wyparzoną, łyżką.

Sok z kwiatów czarnego bzu zlać do garnka przez sito wyłożone gazą, połączyć ze spirytusem, wymieszać i dodać sok wyciśnięty z pozostałych cytryn albo limet.

Nalewkę przelać do dwóch litrowych butelek, dodać każdej po 1/2 łyżeczki arcydzięgla odstawić na 4 tygodnie (co 3 - 4 dni wstrząsając butelką).

Następnie pozostawić nalewkę na 2 tygodnie aby się sklarowała, a później zlać ją znad osadu, osad przefiltrować połączyć z nalewką.

Można ją pić od razu, ale jest znacznie lepsza, jeśli postoi 4 tygodnie.

0 komentarzy


Rekomendowane komentarze

Brak komentarzy do wyświetlenia

Gość
Add a comment...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...