Dom Przestronny:)
Syrop z kwiatów czarnego bzu30 duzych kwiatów czarnego bzu (całych baldachimów)
2 kg cukru
2-3 duze cytryny
Kwiaty obrac z łodyg ,zalac 1 litrem goracej wody,dodać kwasek i odstawić przyciśniete na 2 dni
Po 48 godzinach sok przelac przez sito dodac cukier i zagotowac .Wlać syrop w czystych słoików i zakręcic .Dla zwiekszenia pewnosci aby słoiki dobrze się zamkneły można pasteryzuje ok 5-10
KWIATY CZRNEGO BZU; maja działanie lecznicze, są stosowany w czasie przeziebień jako środek napotny , maja działanie przeciwzapalne ,przeciwgorączkowe, ,działaja rozkurczowo, .Podnoszą równiez odporność organizmu .
W postaci syropu jest to bardzo aromatyczny dodatek do herbaty napojów zimnych lub deserów.Kiedy moje dzieci były małe często robiłam ten własnie syrop poniewaz chetnie piły go rozcieńczonego z woda
Trzeba tylko pamietać o tym aby kwiaty zerwac z dala od drogi ,no ale chyba tego nie trzeba przypominac bo to kazdy dobrze wie
Nalewka z kwiatów czarnego bzu50 baldachów kwiatów czarnego bzu
4 cytryny (40 dag) lub 2 cytryny (20 dag) i 3 limety (20 dag)
70 dag cukru
1 l spirytusu 96-procentowego
1 łyżeczka suszonego korzenia arcydzięgla
Z cukru oraz 1 l wody ugotować syrop i odstawić do przestygnięcia.
Dwie cytryny wyszorować namydloną szczoteczką, opłukać gorącą wodą, pokroić w plasterki i oczyścić z pestek.
Do wyparzonego słoja włożyć kwiaty czarnego bzu, przekładając plasterkami cytryny, zalać syropem, następnie przykryć słój pergaminem i postawić w nasłonecznionym miejscu na 10 dni.
Co jakiś czas sprawdzać, czy sok nie fermentuje i ewentualnie przemieszać zawartość słoja wyparzoną, łyżką.
Sok z kwiatów czarnego bzu zlać do garnka przez sito wyłożone gazą, połączyć ze spirytusem, wymieszać i dodać sok wyciśnięty z pozostałych cytryn albo limet.
Nalewkę przelać do dwóch litrowych butelek, dodać każdej po 1/2 łyżeczki arcydzięgla odstawić na 4 tygodnie (co 3 - 4 dni wstrząsając butelką).
Następnie pozostawić nalewkę na 2 tygodnie aby się sklarowała, a później zlać ją znad osadu, osad przefiltrować połączyć z nalewką.
Można ją pić od razu, ale jest znacznie lepsza, jeśli postoi 4 tygodnie.
0 komentarzy
Rekomendowane komentarze
Brak komentarzy do wyświetlenia