--<<DZIENNIK CIENIASÓW>>-- projekt indywidualny
ukradłam
Wklejam przepyszne place halloweenowe Bety. Będą jak znalazł na przyszły rok
PALCE CZAROWNICY
Składniki na kruche ciasto:
- 0,5 kg mąki
- 250 g miękkiego masła
- 220 g cukru
- 1 jajko + 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Dodatki:
- słoik dżemu malinowego
- 3/4 szklanki migdałów (bez skórki, przekrojonych na pół)
Połączyć składniki na kruche ciasto i włożyć ciasto na 30 min. do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki ciasta formujemy wałeczki wielkości (długości) palca i szerokości migdała. Czubek palca spłaszczyć końcówką noża i to miejsce posmarować dżemem a na to położyć połówkę migdała – wypukłą stroną do góry. Na środku każdego palca zrobić trzy nacięcia tępą stroną noża.
Palce ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym.
Piec 10 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
0 komentarzy
Rekomendowane komentarze
Brak komentarzy do wyświetlenia