--<<DZIENNIK CIENIASÓW>>-- projekt indywidualny
Ukradłam z Wioli dziennika
Jagodzianki mini
Składniki na 3 blachy bułeczek:
2 szklanki ciepłego mleka (temp. pokojowa lub nieco wyższa)
1 paczka drożdy (100g)
7 szklanek mąki pszennej
2 jajka
3/4 szklanki oleju
1 szklanka cukru
Wszystko razem wymieszać i wyrobić. Zacząć od wymieszania drożdży z mlekiem a potem reszta składników. Wyrabiać do chwili, aż ciasto zacznie odchodzić do miski i od dłoni. Tak wyrobione ciasto opruszyć mąką i odstawic w ciepłe miejsce na ok. pół godziny.
http://lh4.ggpht.com/_5EbJjBbVicM/S54lJtOHK7I/AAAAAAAAE0I/xO5i8n2n1H0/DSC05170.JPG
Po wyrośnieciu wygląda tak:
http://lh3.ggpht.com/_5EbJjBbVicM/S54lS065zDI/AAAAAAAAE0Y/xKPLv50ZZXw/DSC05171.JPG
http://lh5.ggpht.com/_5EbJjBbVicM/S54lVs6kPHI/AAAAAAAAE0c/q-O_GzT_gwg/DSC05172.JPG
Następnie rwać kawałki tego ciasta, formować placuszki wielkości połowy dłoni i wkładać nadzienie. W tym przypadku są to zamrożone jagody prosto z zamrażalki wymieszane z czubatą łyżką mąki ziemniaczanej i z 2 łyżkami cukru.
Zlepiać placki i formować kule. Po wierzchu bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ciut cukrem.
http://lh4.ggpht.com/_5EbJjBbVicM/S54lZqjXlLI/AAAAAAAAE0g/3D7WXsNn0wg/DSC05173.JPG
Wstawić do nagrzanego do ok. 200stC piekarnika. Obserwować i jak tylko się zaczynają ładnie rumienić to wyjmować. Ok. 15-20minut im wystarcza.
http://lh5.ggpht.com/_5EbJjBbVicM/S54lfk3EPRI/AAAAAAAAE0k/525MsxAYd4s/DSC05175.JPG
http://lh5.ggpht.com/_5EbJjBbVicM/S54lh7-3-HI/AAAAAAAAE0o/eHXlRVRKfYQ/DSC05176.JPG
http://lh5.ggpht.com/_5EbJjBbVicM/S54ljb2pYwI/AAAAAAAAE0s/dQ0iOKr6Wt8/DSC05179.JPG
Bułeczki są małe i bardzo smaczne. W środku dużo w nich owoców. My je uwielbiamy
0 komentarzy
Rekomendowane komentarze
Brak komentarzy do wyświetlenia