efekt motyla czyli Batuta
dla pamięci wiosennie
http://www.ogrod-powsin.pl/kolekcje/pliki/pomologia.html" rel="external nofollow">http://www.ogrod-powsin.pl/kolekcje/pliki/pomologia.html
Sorbus aucuparia 'Edulis'
JARZĄB POSPOLITY
odm. SŁODKA MORAWSKA
Jarzębina słodka jest pięknym dużym drzewem, o pierzastych złożonych liściach, białych, intensywnie pachnących kwiatach zebranych w duże baldachy i czerwonych jabłuszkach, a nie, jak pospolicie się mówi, jagodach. Jarzębinę słodką otrzymuje się przez szczepienie na siewce jarzębiny pospolitej rosnącej powszechnie w Polsce i całej Europie. Owoce są nieco większe niż u dziko rosnącej jarzębiny, pozbawione goryczki, jednak na surowo można zjeść zaledwie parę sztuk. Najlepiej nadają się na przetwory: kompoty, konfitury, dżemy i wina. Dobrze jest łączyć je z innymi owocami, np. jabłkami, gruszkami, dziką różą, a także dynią. Z suszonych kwiatów i owoców można robić lecznicze herbatki. Jarzębina ma działanie żółciopędne i moczopędne, a także uśmierza ból.
Sorbopyrus x auricularis
JARZĘBINOGRUSZA
Jest to naturalny mieszaniec gruszy z jarzębiną, znaleziony po raz pierwszy przez botanika Bauhina w XVI wieku w ogrodach barona Polvillera w Alzacji. Drzewo pokrojem przypomina gruszę, liście ma pojedyncze, a nie złożone z drobnych listków jak jarzębina. Kwiaty są białe, zebrane w baldachogrona, owoce przypominają małe, spłaszczone gruszeczki, o żółtym gruboziarnistym miąższu, które u odmiany ‘Bulbiformis’ osiągają 5 cm średnicy i są bardzo soczyste i smaczne. Jeśli chcemy posadzić jarzębinogruszę w ogródku, najlepiej zaszczepić ją na pigwie, ponieważ szczepiona na gruszy wyrasta w bardzo wysokie drzewo. Najlepiej posadzić ją na dobrej, próchnicznej glebie.
0 komentarzy
Rekomendowane komentarze
Brak komentarzy do wyświetlenia