dziennik walki o piękny ogród ;-)
Jakby się komuś nie chciało brnąć przez dyskusję to tu jeszcze wkleję informacje o mniej popularnych gatunkach owocowych.
Rokitnik
http://www.ho.haslo.pl/images/article/2006/02/2601/1158649890rokitnik_04.jpg" rel="external nofollow">http://www.ho.haslo.pl/images/article/2006/02/2601/1158649890rokitnik_04.jpg
Świetny na gleby słabe, piaszczyste, na wilgotnych i ciężkich nie rośnie zbyt dobrze. Jest rozdzielnopłociowy, więc na kilka egzemplarzy żeńskich trzeba przewidzieć jakiegoś mężczyznę Nie przepada za sąsiedztwem innych drzew - chyba ze względu na symbioze jaką zawiązuje z promieniowcami; ponadto dobrze rośnie w pełnym słońcu, a zacienienie mu nie służy.
Z owoców robi się galaretki i dżemy oraz świetny olej (dostępny w aptekach i baaaaaardzo drogi) ktory, po zmieszaniu z olejem słonecznikwym lub sojowym można wykorzystywać do zaprawiania sałatek oraz - solo - w domowych kosmetykach (świetnie działa na skórę - leczy oparzenia, odmrożenia, wypryski) Owoce są bogate w witaminy i kwasy owocowe.
tzw. Jagoda kamczacka czyli suchodrzew jadalny
http://www.e-rosa.pl/images/Jagoda.jpg" rel="external nofollow">http://www.e-rosa.pl/images/Jagoda.jpg
Tworzy nieduże krzewy, które sa w stanie rosnąć i owocować praktycznie wszędzie - nawet na glebach bardzo kwaśnych. Bardzo odporne na mróz i stosunkowo odporne na choroby - choć lubi je atakować mączniak, a ze szkodników mszyce i przędziorki.
Jagoda kamczacka plonuje bardzo wcześnie - jagody dojrzewają już końcem maja. Najlepsze odmiany to 'Duet' i 'Atut' - dają - jak na ten gatunek - dość duże owoce, podobne trochę do owoców borówki wysokiej. Owoce są bardzo cenne biologicznie, wykorzystywane z ziołolecznictwie; można je suszyć, przyrządzać z nich dżemy, galaretki, soki.
Pigwowiec
http://republika.pl/guzekszkolka/pigwowiec.jpg" rel="external nofollow">http://republika.pl/guzekszkolka/pigwowiec.jpg
Tworzą niskie (ok. 1 m wys.), rozłożyste krzewy, niewymagające co do gleby, preferujące miejsca słoneczne. Pięknie wyglądają w czasie kwitnienia:
http://fotogalerie.pl/fotki/upload/26/31/86/2631861148237258003.jpg" rel="external nofollow">http://fotogalerie.pl/fotki/upload/26/31/86/2631861148237258003.jpg
Owoce zawierają dużo witaminy B1 i B2 oraz kwasów organicznych; stosuje się je jako środek przeciwbiegunkowy oraz - galaretkę - jako dodatek do mięs usprawniający trawienie. Na surowo można pigwowiec używać do herbaty tak jak cytrynę - tylko nie w formie dużego plastra lecz cienkich wiórków (wtedy lepiej oddaje smak)
Dereń jadalny
http://arboretum.sggw.pl/galeria/cornus_mas_owoce_mini.jpg" rel="external nofollow">http://arboretum.sggw.pl/galeria/cornus_mas_owoce_mini.jpg
Krzew średniej wielkości (ok. 5 m wys.), dekoracyjny - kwitnie bardzo wcześnie, bo już w marcu. Nie jest wymagający jesli chodzi o glebę, lubi gleby wapienne. mrozoodporny, preferuje pełne słońce. Używany w ziołolecznictwie; konfiturami dereniowymi karmi się przeziębionych (zawierają dużo wit. C która nie ulega zniszczeniu podczas gotowania), a dereniówką częstuje gości Z pestek derenia można robić fajne etno-naszyjniki.
Jarzębina
jarząb domowy, mączny, szwedzki
http://www.weranova.cz/img/sortiment/Jerabiny.jpg" rel="external nofollow">http://www.weranova.cz/img/sortiment/Jerabiny.jpg
Nie jest wymagająca co do gleby, może rosnąć zarówno na wapiennych jak i kwaśnych, preferuje glebe lżejszą, przepuszczalną. Walory dekoracyjne sa chyba oczywiste :) natomiast kulinarne - nadaje się świetnie na nalewki i herbatę (z suszonych owoców). Mozna też robić z owoców kompoty, powidła, marynować je - ale akurat nie mam takich przepisów.
Świdośliwa
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/80/Owoce_%C5%9Awido%C5%9Bliwa.jpg/500px-Owoce_%C5%9Awido%C5%9Bliwa.jpg" rel="external nofollow">http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/80/Owoce_%C5%9Awido%C5%9Bliwa.jpg/500px-Owoce_%C5%9Awido%C5%9Bliwa.jpg
Fajny krzew na każde stanowisko - znosi nawet gleby piaszczyste i kamieniste, jest bardzo odporna na mróz. daje małe owoce (wielkości grochu). Owoce mają właściwości zapobiegające zakrzepliwości naczyń krwionośnych, opóźniające procesy związane z arteriosklerozą. Są też stosunkowo bogate w wit. B2, można je suszyć i suszone używać do ciast zamiast rodzynek, robić z nich sok i konfitury. Jeśli chodzi o odmiany to warto wypróbować 'Thiessen' i 'Pembina' (daje mało odrostów korzeniowych)
Aronia czarna
http://www.spizarnia.net.pl/images/produkty/Image/aronia.jpg" rel="external nofollow">http://www.spizarnia.net.pl/images/produkty/Image/aronia.jpg
Również ma małe wymagania siedliskowe, choć preferuje stanowisko słoneczne i pH lekko kwaśne - wówczas dużo lepiej plonuje. Znosi dość wysoki poziom wody gruntowej. Jej owoce pobudzają apetyt, obniżaja ciśnienie krwi, zawierają bardzo dużo wit. P. Można z nich robić soki, kompoty, dżemy i winko.
0 komentarzy
Rekomendowane komentarze
Brak komentarzy do wyświetlenia