Pasie budują
Świąteczne przepisy
SNICKERS
na kruche ciasto:
- 200g masła
- 300g mąki
- 100g cukru pudru
- 1 jajko
- szczypta soli
inne ciasto
3 jajka, 3/4 szkl. maki, 3/4szkl cukru plaska lyzeczka proszku do pieczenia. polewa czekoladowa.
sposób przygotowania
Ubic 3 bialka , gdy beda sztywne dodac cukier, gdy sie rozpusci dodac zóltka, wsypac make i proszek delikatnie wymieszac. Calosc wylac na wysmarowana tluszczem i wysypana tarta bulka blaszke. piec ok 30 min w temp ok 170 st. C
NA WIERZCH CIASTA:
- 1 puszka skondensowanego mleka (z cukrem)
- gotowy, w proszku krem Karpatka dowolnej firmy (dobry jest Delecta) lub 2 budynie śmietankowe +1 litr mleka
- 300g słonych orzeszków (najlepiej FELIX)
- 2 czekolady gorzkie lub deserowe
- rodzynki i kwaskowa marmolada lub dżem (niekoniecznie)
Ze składników na ciasto zagnieść szybko ciasto żeby było bardziej kruche. Dobrze jest też schłodzić go ok. 30 minut.
Mleko w puszce gotować 3 godziny i dobrze ostudzić przed otwarciem.
Wyłożyć ciasto na posmarowaną masłem blachę lub żaroodporne naczynie, dosyć cienko i piec aż się lekko przyrumieni. Przestudzić.
Z mleka i budyniów przygotować budynie lub krem Karpatka zgodnie z instrukcjami na opakowaniu
Przestudzoną masę budyniową wyłożyć na ciasto.
Na budyń lu krem wyłożyć słone orzeszki.
Orzeszki przykryć warstwą gotowanego, ostudzonego mleka z puszki.
Rozpuścić czekolady i taką polewą polać ciasto
Ciasto wstawić do lodówki.
UWAGA! Ciasto wcale nie jest takie skomplikowane, na jakie wygląda a zaręczam, że jest PYSZNE, wśród moich znajomych i rodziny zrobiło furorę. Mleko z puszki dobrze jest ugotować dzień wcześniej, wtedy zdąży ostygnąć. Masy budyniowej jest sporo więc jak ktoś woli, może użyć tylko jej części żeby było cieniej. Można też wzbogacić je smarując spód kwaśnym dżemem lub marmoladą oraz dodając do orzeszków ok. 100g rodzynek. Nie jest to jednak konieczne bo i bez tego jest PYSZNE! Koleżanka zamiast budyniu czy kremu używa bitej śmietany- też jest dobre, ale mniej trwałe. Zamiast dżemem, sparuje spód masłem orzechowym ale wtedy jest jeszcze bardziej słodkie. Smacznego!
Mazurek smietanowo-orzechowy
Ciasto kruche:
0.5kg maki
25dkg masla lub margaryny
5dkg cukru
Cukier waniliowy
2 lyzki kwasnej smietany
Czubek łyżeczki proszku do pieczenia
Zagniesc ciasto i włożyć do lodowki na godzine, potem rozwałkować, wyłożyć blache , zrobic ranty i upiec.
Pomada śmietanowo orzechowa:
Szklanka kwasnej smietany
2 szkl cukru
Cukier waniliowy
1 szkl zmielonych orzechow wloskich ok. 15 dkg
Bakalie do ozdoby
Do rondla wlac śmietanę i wsypac cukry. Postawic na niezbyt silnym ogniu i doprowadzic do wrzenia i od tej chwili mieszając gotowac dosc intensywnie dokladnie przez 11 minut. Odstawic z ognia dodac zmielone orzechy i dobrze wymieszac. Wylac mase na upieczony spod. Kiedy pomada zastyga można udekorowac bakaliami i polewa czekoladowa.
0 komentarzy
Rekomendowane komentarze
Brak komentarzy do wyświetlenia