Dziennik budowy akowego gniazdka-już mieszkamy!!!!
A co bedziesz piec w foremce swiatecznej?
polędwiczki już robiłam! bomba-wszystko mi się pomieściło
![]()
a świątecznie karkóweczkę w całości chce zrobić
masz akuratny przepisik?
Aka ja do miseczki wlewam olej, do tego zgnieciony czosnek, sol, pieprz, wegete, papryke, magi, tymianek, ziola prowansalskie - wszystkiego na oko. Smaruje pedzlem mieso, biore metalowy szpikulec od saszlykow i naklowam cale mieso i ugniatam. Wkladam do grubej folii, zawiazuje i do lodowki na 3 dni. Codziennie wieczorem mieso w folii ugniatam i mietole (bez wyjmowania z worka). Robie tak boczki zawijane, schab faszerowany miesem mielonym, karkowe itd. Po 3 dniach wkladam do brytfanny - gesiarki, chwile opiekam, podlewam szklanka wina i szklanka bulionu, przykrywam i wkladam do piekarnika na 200 stopni na 1/2 godziny. Kolejne 1,5 godziny pieke na 170 stopni. Nie podlewam, musi byc przykryte szczelnie - mieso jest soczyste, pychotka, roboty praktycznie malo.
Aka tylko te 2 godziny w piekarniku to podalam tak na 2 kg kawal miesa, a wino musi byc czerwone do wieprzowiny.
0 komentarzy
Rekomendowane komentarze
Brak komentarzy do wyświetlenia