Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości
  • wpisów
    167
  • komentarzy
    0
  • odsłon
    546

Dziennik budowy akowego gniazdka-już mieszkamy!!!!


Frosiowa grochóweczka

 

na spory garnek biore (na oko :oops: ) około 25 dgk grochu (ja wolę łuszczony ale może być też cały) , moczę go przez noc .gotuję w wodzie , w której się moczył (często mieszając bo lubi przywierać do dna ). w osobnym garnku gotuję wywar z kości (najlepeiej wędzonych) +strata marchewka + ziemniaki pokrojone w kostkę + listek laurowy + ziele angielskie + sól .Gdy wszystko z drugiego garnka jest miękkie łącze z grochem i jeszcze trochę razem gotuję (aż uzyskam konzystencję , która mnie satysfakcjonuje :lol: ....ja lubię takie lekko piurre ) . Osobno na patelni smażę drobno pokrojony boczek wędzony (skórki z niego i kostki wykorzystuję w wywarze ) , dodaję do zupy .smaże kiełbasę pokrojoną w kostke - do gara . cebulke też w kosteczkę , na złoto podsmażam - do gara . Zupę doprawiam maggi w płynie , zgniecionym ząbkiem czosnku , solą , pieprzem i majerankiem .

 

My lubimy dość gestą , treściwą

z reguły staram się zredukować płyn gotując na małym ogniu bez pokrywki , ale jak się spieszę robię zasmażkę i zagęszczam nią zupę

 

Fasolówkę robię identycznie

 

robię torta z mięska mielonego-pychotka

 

 

 

http://i27.tinypic.com/2vs5esg.jpg

po upieczeniu

http://i28.tinypic.com/21cyyz8.jpg

 

 

Ciasto:

 

15 dkg sera białego

6 łyżek mleka

6 łyżek oleju

2 szklanki mąki

mały proszek do pieczenia - 15g

 

 

Twaróg przecisnąć przez praskę lub zmielić. Dodawać ucierając pałką 6 łyżek mleka, 6 icon_razz.gif łyżek oleju, szczyptę soli.

Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto. Jeśli jest za suche, dodać trochę śmietany.

Rozwałkować w prostokąt 50cm na 25 cm, posmarować masą mięsną.

 

Zwinąć ciasto w roladę od dłuższej strony, pokroić na 10 plastrów grubość 5 cm każdy.

 

 

Masa mięsna:

 

1 cebula

15 dkg sera żółtego goudy

pół pęczka natki pietruszki

1 białko

60 dkg mięsa mielonego

2 łyżki koncentratu pomidorowego

sól, pieprz

 

Cebulę i zieloną pietruszkę drobno pokroić, ser żółty pokroić w kostkę. Do mięsa mielonego dodać białko surowe, wyrobić.

Dodać pozostałe składniki, koncentrat pomidorowy.Doprawić solą, pieprzem. Dokładnie wyrobić.

 

Pokrojone ślimaczki poukładać w wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 26 cm. lekko spłaszczyć ręką

i posmarować żółtkiem rozrobionym z 1 łyżką mleka.

 

Wstawić do nagrzanego piekarnika- temperatura 180-200* i piec przez 40-45 minut.

 

Smacznego!!!

 

Pieczona golonka

przepis możecie brać w ciemno REWELACJA :D tak pysznej golonki pieczonej jeszcze nie jadłam .... :D

Golonki ( najlepsze są przednie ,bo mięsko najdelikatniesze) umyć ,posolić ,posypac przyprawą do gyrosa -ułożyć w naczyniu żaroodpornym -lekko polac olejem lub wodą -przykryć pokrywą -włożyć do piekarnika nastawic na 250 st .....po godzinie podlac piwem -obrócić - 1/2 szklanki piwa -na 3 golonki - dołożyć 1/2 kg kiszonej kapusty - przykryć i wstawić na kolejną godzinę - ja zmnieszyłam temp do 230 st .

Skorka idealnie przypieczona , miesko kruche i miekkie ,kapustka wspaniala - tylko otworzyć do tego zimne piwo i ....... macie wielkie plusy u męża :lol:

moj był wniebowziety .....jeszcze zadzwonilam po naszego przyjaciela (wdowca) -nic wiecej do szczescia dzisiaj mu nie potrzeba :D

0 komentarzy


Rekomendowane komentarze

Brak komentarzy do wyświetlenia

Gość
Add a comment...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...