Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości
  • wpisów
    167
  • komentarzy
    0
  • odsłon
    546

Dziennik budowy akowego gniazdka-już mieszkamy!!!!


Ciasto nalesnikowe: 3 jajka, pol lyzeczki soli, plaska lyzeczka cukru, szklanka wody mineralnej gazowanej, maki okolo 2,5 szklanek i mleka tyle aby po zmiksowaniu powstalo ciasto o konsystencji slodkiej smietany (rzadkie musi byc wtedy wyjda cieniutkie). Z tej porcji wyjdzie okolo 12 sztuk, musisz smazyc na patelni o srednicy tak okolo 25 cm zeby krokiety ladne wyszly.

Do pierwszego nalesnika smaruje patelnie tluszczem, a pozniej juz nie ale do ciasta wlewam lyzke oleju i mieszam. Nalesniki mozesz usmazyc dzien wczesniej i zafoliowac zeby nie sie nie wysuszyly. Przy wylewaniu na patelnie musza byc cieniutkie.

 

Nalesniki na slodko robie podobnie, tylko daje cukier waniliowy i konsystencja ciasta musi byc jak kwasna smietana.

 

Farsz do krokietow: !,2 kg pieczarek scieramy na tarce na duzych oczkach (kup duze pieczarki), do tego pokrojona w kostke duza cebule - wszystko wrzucamy na patelnie na lyzke masla i przesmazamy (musi dobrze odparowac woda z pieczarek). Po odparowaniu na koniec smazenia - wegeta, pieprz, papryka (farsz musi byc pikantny). Zestawiamy z ognia i gdy chwilke przestygna wrzucam okolo 15 dkg startego na grubych oczkach sera zoltego - on lekko sie stopi i zwiaze mase pieczarkowa.

Jesli nie chcesz dac sera, do do pieczarek pod koniec smazenia dodaje lyzke duza masla i lyzke bulki tartej.

Farsz nakladam na nalesnik (duza lyzke) i zawijam jak golabki, panieruje jak schabowy (jajko musi byc mocno przyprawione).

 

0 komentarzy


Rekomendowane komentarze

Brak komentarzy do wyświetlenia

Gość
Add a comment...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...