Dziennik budowy akowego gniazdka-już mieszkamy!!!!
Dorzucam mój przepis na zrazy z koteltów schabowych z porem.
A leci to tak: kupuję tyle schabu ile ma być zrazów. Zwykle kupuję poporcjowane, ale niezbyt grube kotlety . Rozbijam bardzo starannie , aby łatwo zwijało się. Mięso delikatnie solę i posypuję pieprzem z obu stron. Następnie przygotowuję farsz. Kroję białą część pora ( 1 lub dwa, w zależności od wielkości i ilości kotletów) w cienkie pół-talarki.
Mieszam pora z keczupem ( używam z Włocławka łagodnego). Przygotowuję w misce mąkę wymieszaną z przyprawami ( papryka , odrobina soli i pieprzu ). Na kotletach rozsmarowuję grubą warstwę farszu. Dokładnie zawijam i spinam wykałaczkami. Następnie obtaczam zawijasy w przygotowanej mące. Tak przygotowane zrazy należy obsmażyć z obu stron na paletni w gorącym oleju.
Całość przelewam do rondla, podlewam wodą (może być delikatny bulion ), dodaję liść laurowy i duszę do uzyskania miękkiego mięska. Na końcu zagęszczam wywar do uzyskania gęstego sosu. Doprawiam do smaku.
Czasami, gdy zostaje mi troszeczkę farszu to dodaję go do wywaru.
Mam nadzieję,że będzie wam smakował
0 komentarzy
Rekomendowane komentarze
Brak komentarzy do wyświetlenia