Dziennik budowy akowego gniazdka-już mieszkamy!!!!
bogracz froschkowy wzbogacony bramerowym smakiem
ja kupuję 2-3kg tego boczku, robię na jednym gazie więcej słoiczków na razale spróbuj może na próbę z kg
jeśli chcesz żeby mięsko miało różowy kolor dodaj trochę peklosoli
ja nie lubię dodawać chemii (poza vegeta i maggi
)
nam nie przeszkadza szara barwa konserwy ....
bramer dawaj swój przepis , może coś zmodyfikuję w swoim
ja robię tak :
na tłuszcz wrzucam pokrojoną w kostkę wołowine , opiekam ją , dodaję pokrojona w ksotkę cebulę , czosnek , kminek , 2-3 suszone papryczki chili , pomidory pokrojone w kostkę (albo z puszki ) , podlewam lekko wodą i duszę
po jakimś czasie dorzucam paprykę pokrojoną w kostkę albo w paski (zależy od mojego nastroju
)
jak mam humor dodaję jeszcze ogórek kiszony pokrojony w kostke
znowu troche duszę
dodaję ziemniaki pokrojone w kostkę
duszę
w międzyczasie często mieszam i próbuję , bo to największa frajda w gotowaniu
jak trzeba podlewam wodą
z jajka , mąki, wody i soli robie ciasto , urywam malutkie kawałeczki, robie kulki , lekko je spłaszczam i takie kluseczki wrzucam albo od razu do mięcha albo gotuje osobno i dopiero wrzucam
zależy od nastroju
![]()
i znowu troche duszę , w miedzyczasie próbując sobie co nieco ...
jak uznam ,że jest ok , ściągam z ognia
cóż ja mogę? no cóż ja mogę?chylić czoła jedynie
![]()
![]()
![]()
![]()
jedyna różnica, to taka, że kiedy wołowina już się podsmaży, to zasypuję resztę tłuszczu (aha! wędzona paprykowana słonina u mnie koniecznie do tego dania) papryką w proszku; robi się taka paprykowa zasmażka i jest gęściej, poza tym pięknie wygląda; pomidory z puszki wraz z całym sosem, a jak będzie za rzadko to przecier pomidorowy (podravka robi fajny) lub (i) odrobina koncentratu; ziemniaki w drobną kostkę wrzucam na pięć minut przed końcem - lubimy al dente
i podstawa to kminek!
i moje kluski to takie farfocle, nie kuleczki
![]()
0 komentarzy
Rekomendowane komentarze
Brak komentarzy do wyświetlenia