rASI domek - fotoretrodziennik
Karpatka Dobroszki musi swoje miejsce znaleźć w moim dzienniczku, bo jest to najlepsza karpatka jaką w życiu jadłam, a na dodatek jadłam ją w moim domku na walentynkowo-muratorowym spotkaniu 14 lutego!
Karpatka
Składniki:
2 żółtka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
2 cukry waniliowe
1 litr mleka
1 masło roślinne
2 opakowania krakersów
Zacząć o wyłożenia formy krakersami ( ja używam takiej blaszki jak do szarlotki- 20 x40 )
Do GARNKA - 2 żółtka i wszystkie cukry.Zmiksować.Dodac mąkę i mleko.Zmiksować.Dodac masło roślinne.Postawic garnek na małym ogniu i podgrzewać wciąż mieszając ,aż do zagotowania ( na koniec tuż przed zabulgotaniem masa zgęstnieje).
Jak masa zgęstnieje , szybko przelać ją do formy.Na to położyć drugą warstwę krakersów.
Jak przestygnie posypać cukrem pudrem.
I już
0 komentarzy
Rekomendowane komentarze
Brak komentarzy do wyświetlenia