Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości
  • wpisów
    289
  • komentarz
    1
  • odsłon
    396

rASI domek - fotoretrodziennik


rasia

617 wyświetleń

Karpatka Dobroszki musi swoje miejsce znaleźć w moim dzienniczku, bo jest to najlepsza karpatka jaką w życiu jadłam, a na dodatek jadłam ją w moim domku na walentynkowo-muratorowym spotkaniu 14 lutego!

 

 

Karpatka

 

 

Składniki:

 

2 żółtka

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki

2 cukry waniliowe

1 litr mleka

1 masło roślinne

2 opakowania krakersów

 

 

Zacząć o wyłożenia formy krakersami ( ja używam takiej blaszki jak do szarlotki- 20 x40 )

 

Do GARNKA - 2 żółtka i wszystkie cukry.Zmiksować.Dodac mąkę i mleko.Zmiksować.Dodac masło roślinne.Postawic garnek na małym ogniu i podgrzewać wciąż mieszając ,aż do zagotowania ( na koniec tuż przed zabulgotaniem masa zgęstnieje).

Jak masa zgęstnieje , szybko przelać ją do formy.Na to położyć drugą warstwę krakersów.

Jak przestygnie posypać cukrem pudrem.

I już

0 komentarzy


Rekomendowane komentarze

Brak komentarzy do wyświetlenia

Gość
Add a comment...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...