Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości
  • wpisów
    929
  • komentarzy
    0
  • odsłon
    1 327

Dworek i ogród różany Moni


Z okazji tłustego czwartku wrzucam sprawdzoen przepisy na pączki i oponki :

 

 

OPONKI SEROWE

 

 

Składniki

 

1/2 kg sera półtłustego

 

1/2 kg mąki (czasami potrzeba więcej, bo ciasto się klei, więc dodaję + mąka do podsypania przy wyrabianiu ciasta)

 

1/2 szklanki cukru

 

4 żółtka

 

1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej

 

1 łyżeczka octu

 

1/4 litra kwaśnej śmietany

 

cukier waniliowy

 

 

Olej do smażenia (do zimnego dodać mały kieliszek spirytusu)

 

cukier puder po posypania lub lukier cytrynowy.

 

 

Przepis

 

Przesianą mąkę wysypać na stolnicę, dodać przepuszczony przez praskę ser, wbić żółtka, dodać cukier, śmietanę, sodę i ocet.

 

Zagnieść ciasto. Oprószyć delikatnie mąką, przełożyć na talerz.

 

Ucinać ciasto po kawałku, wałkować na grubość ok. 1 – 1,5 cm, wykrawać szklanką kółka, zrobić w środku małą dziurkę kieliszkiem.

 

Najlepiej wyrobić wszystkie oponki, układając je na lekko oprószonej

 

mąką desce. Wtedy smażenie idzie bardzo sprawnie )

 

 

Wrzucać oponki na gorący tłuszcz, smażyć na złoty kolor.

 

Po usmażeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować.

 

 

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

PĄCZKI (53szt)

 

 

Skladniki:

 

-1 kg maki

 

-8 dkg drożdży

 

-1 szklanka cukru pudru

 

-2 szklanki ciepłego mleka

 

-14 żółtek

 

-20 dkg masła stopionego bez serwatki

 

-6 łyżek spirytusu

 

Wykonanie:

 

z drożdży, szklanki letniego mleka i łyżki maki zarabiamy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. Do dużej miski wkładam wszystkie wyżej wymienione składniki i do tego dodaje wyrośnięty rozczyn i wyrabiam. Potem znowu zostawiam do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyrzucam na posypany maka blat i rozwałkowuję na placek o grubości 2 cm, wycinam szklanka krążki. Smażę na 2 kostki smalcu+2 kostki planty, po usmażeniu jeszcze cieple szprycuje marmolada lub budyniem śmietankowym. Na koniec obtaczam paczki w lukrze z dodatkiem olejku pomarańczowego.

0 komentarzy


Rekomendowane komentarze

Brak komentarzy do wyświetlenia

Gość
Add a comment...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...