Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przegląd

1. Co nowego w tym klubie
  2. Witam drogich sąsiadów! I jak postępy na waszych budowach???? My czekamy na dekarza i odpędzamy w myślach zimę
  3. Witajcie! Dziękuję za Wasze dobre słowo. Zygmor, Mamuśka - ja załatwiam sprawy związane z działką już dwa lata (sprawa musiała przejść przez sąd), ale to już z głowy. Teraz przepisanie, podział uprawomocnienia, potem pozwolenie na budowę. Obym wyrobiła się z tymi papierami do końca roku. Kierownik budowy mówi, że na 100% do końca 2007 roku będziemy mieć pozwolenie, ale ja wolę się już nie łudzić. Nie mogę się już doczekać kiedy zacznę, i czasami mam rzucić to wszystko i dać sobie spokój. Pożyjemy zobaczymy. W styczniu jeszcze jedna ważna sprawa, muszę sprzedać mieszkanie, żeby mieć na budowę. Ale to już inna sprawa. Jeszcze raz dziękuję za dobre słowo, piszcie co u Was, jak postepują prace.
  4. Fiona zielona - można to pokonac azali można. Michałowice i Pruszków dużo oj dużo nerwów mnie kosztowały ale mam PnB. Rada - nękać i jeszcze raz nękać, no i bardzo szybko przechodzić do ingerencji u przełożónych. Przyznaję, że najgorzej miałam z odrolnieniem .... wniosek o wpisanie mnie jako właściciela bez interwencji wygrzewał się na biurkach ponad 2 miesiące. Potem wniosek o odrolnienie od rejestracji do starszej pani w pokoju 82 szedł ponad 2 tygodnie ... tu cierpliwość mi się skończyła i już co drugi dzień ścigałam szefową tego zamieszania i vice naczelnika. Powodzenia!! Na jakim jesteś etapie??
  5. Witajcie!!! To przyłączę się i ja Mieszkam w Ursusie a buduję domek w Stanisławowie Pierwszym koło Nieporętu, wracam na stare śmiecie na drugi brzeg Wisły Jesteśmy na etapie tynków wewnętrznych i mamy ambitny plan na przeprowadzkę na koniec sierpnia Pozdrawiam okolice Ursusa
  6. fiona zielona, Myśmy papierologię załatwiali ok 3 lat już nam w pewny momencie ochota odchodziła, ale trochę samozaparcia i udało się.
  7. NO I NICI!!!!!!!!!!!!!!! Nie zaczycznę w tym roku, nie ma takiej możliwość! Ta biurokracja mnie wykończy, te sądy, urzędy gminy te pańcie, wykończę się. Mam nadzieję, że powiedzenie NIE MA TEGO ZŁEGO, CO BY NA DOBRE NIE WYSZŁO sprawdzi sie w moim przypadku.
  8. Witajcie, My budujemy między Brwinowem, a Nadarzynem. Na tydzień przed Wielkanocą mamy stan surowy otwarty i dach nad głową. Obecnie po wielu perypetiach z kolejnymi ekipami mamy już tynki i szykujemy się do wylewek.
  9. Dopiszę się z powitaniem bo okolice Warszawy w tym roku zabudowywać będę. A dokładniej (dla równowagi) gm. Czosnów.[/url]
  10. witam wszystkich! Mam działeczkę w Stanisławowie I (okolice Nieporętu). Ponieważ czas brać się za budowę, wdzięczny będę za kontakty do sprawdzonego architekta /adaptacja projektu i plan zagospodarowania działki, kierownika budowy i innych jak majstrowie, ekipy budowlane do poszczególnych etapów robót itp.. Planuję rozpocząć jeszcze w tym roku. dzięki Marek
  11. Cześć wszystkim z okolic Michałowic! Jestem szczęśliwym budującym... (tak na razie się czuję, zobaczymy za kilka miesięcy). Zaczęliśmy pod koniec kwietnia... z kopyta, potem przerwa i... dzisiaj wylali chudziaka na ubity piach między fundamentami. Jednocześnie ocieplają je od zewnątrz i murują klinkier (na cokole). Wg szacunków skończą za miesiąc (po 2 tygodnie na parter ze stropem i na piętro ze stropem). Umawiam dekarza za 1.5 miesiąca, dogaduję elektryka i zbieram oferty na łazienki. Wod.kan.gaz przyjadą za 2 m-ce ale wcześniej muszą być tynki - macie kogoś dobrego (= solidnego) ale nie najdroższego ? Chcemy tynki cem.-wap. Służę informacjami - pytajcie, postaram się podzielić z Wami dotychczasowymi spostrzeżeniami. Pozdrawiam, R.
  12. No to jak ...budujecie czy nie??? Ja ciągle przed złożeniem wniosku o pozwolenie... panie w geodezji to kompletna załamka! Od marca do 1,5 miesiąca aż na mój wniosek łaskawie wpisały mnie jako włąsciciela ... teraz czekam już 2 tygodnie aż sie zarejestruje i dotrze do właściwego biurka mój wniosek o odrolnienie a potem conajmniej 2 tygodnie czekania bo pani przez tyle czasu do niego się nie dokopie - tyle bidulka ma pracy. Ludzie!!!!! Gdzie ja jestem?? Co z tą Polską? A może to nie Warszawa tylko Ułan-bator??? W sierpniu chcę zacząć budowę ale w tym tempie .... do do sierpnia chyba nabawie się wrzodów.
  13. No tak. Michałowice. Bardzo jasno napisana formułka, ale jak widzę bez tłumacza się nie obejdzie:)
  14. Czy twoja gmina to Michałowice? W naszej "zgodzie na zjazd" tez jest taka formułka, ale tu chodzi o to, że musisz uzgodnić z zarządca drogi projekt zjazdu - ale to przed budowa ogrodzenia i tegoż właśnie zjazdu z drogi na działkę a nie przed budowa domu . Radziłabym wykonać telefon do autora formułki. Pozdrawiam
  15. U mnie wymyślili "Przed uzyskaniem pozwolenia na budowę uzgodnić z zarządcą drogi projekt budowlany zjazdu"
  16. W naszym przypadku do pozwolenia na budowę wystarczyła jedynie zgoda gminy na zjazd, a projekt robi się później-przy budowie ogrodzenia.
  17. Papierologię rozwinęli w dzisiejszych czasach do granic absurdu. Końca papierków nie widać..... W takim tempie, to rozpocznę budowę w grudniu! Może kotoś z was zna projektanta, który zaprojektowałby zjazd z drogi gminnej?
  18. Ja też coś robię , załatwiam papierki, piczatki, mapki, wypełniam wnioski, formularze, piszę podania. I nie moge się doczekać maja. Mam nadziję że wszystkie niejasności związane się wyjaśnią i złoże w końcu w gminie wniosek najbardziej upragniony. Póki co to i tak nie jest źle, dzięki kierownikowi budowy przyspieszę wszystko o jakieś 2 miesiące. Póki co to niedługo zostanę bez pracy, to straszne ale mam nadzieję że wszystko się jakoś ułoży.
  19. Jak w miarę dokladnie policzyć ilośc głównych materiałów potrzebnych do budowy domu?? Na razie myślę o stali i maxie. Słyszałam że jest jakiś program...Czy ktoś wie gdzie i jaki???
  20. Witam Ja będe budował w Piastowie przy Dworcowej. Narazie zebralem paierki (mam nadzieje że wszystkie) i złożyłem w starostwie i czekam Oczywiście szukam ekipy i kierownika Może ktoś poleci kierownika z tych okolic
  21. Proponuję oddzielić linię WKD od prawej strony Alei Jerozolimskich - czyli Ursus, Piastów, itp oddzielnie a Michałowice, i dalej tutaj: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=94788
  22.  

• Dodaj nową pozycję...