Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przegląd

1. Co nowego w tym klubie
  2. Ja mam pompę powietrze-woda bez odwiertów za to z wentylatorem, użytkuję od pół roku. Jeżeli temat ciebie jeszcze interesuje to zadzwoń 668768063
  3. Witam serdecznie, jeśli chodzi o pompy ciepła, instalację i odwierty polecam firmę z ul. Wróblewskiego 70, Solar Partner. Posiadam pompę Nibe z dwoma odwiertami ( nie pamiętam po ile, ale ponoć ważne ) dom ok. 180 m2 instalacja działa na tą chwilę bez zarzutów, były jakieś problemy z odpowietrzeniem podłogówki ale Panowie bardzo szybko zareagowali i jest kontakt z nimi, nie ma kasa wzięta i ich nie ma ! : ) Chętnie odpowiem jak by ktoś chciał na priv. Polcem Solar Partner !
  4. wieje autoreklamą w tym wątku ... mam pc z pionowymi odwiertami każda firma (z tych polecanych na forum) i nie tylko jest w stanie wyliczyć parametry pompy (moc) długość odwiertów, podłogówki- BEZ dodatkowych kosztów za "radzenie" inny mgr inż. (a nawet "niedoszły" dr inż.)
  5. Cześć Ja jestem szczęśliwym użytkownikiem pompy ciepła . Dzięki qxqxqx za namiary na tego inżyniera. Dla chcących skorzystać z jego wiedzy podaję : inż. P. Stasiak kontakt tel. 668503325 lub [email protected] Dla mnie pompa ciepła to super rozwiązanie. Czysto bez problemów , bez zawracania głowy i ciepło . Podpowiadam kilka właściwych rozwiązań : ogrzewanie podłogowe, rekuperacja i oczywiście minimalizacja strat ciepła. Pozdrawiam i życzę powodzenia budującym.
  6. Witam Mam pewne doświadczenie z tym problemem. W zeszłym roku trafiłem na niesamowitego gościa inżyniera i on zrobił mi wykład o budowie domu energooszczędnego . On zrobił mi wyliczenia co do opłacalności i kosztów pompy ciepła , GWC i rekuperacji, kolektorów i jeszcze paru innych działań żeby mieć dom energooszczędny . Ja go poprosiłem o taki co zużywa 40-50 kW/m2 na rok i on powprowadzał zmiany na bazie mojego projektu . W tych materiałach które mi przedstawił było wszystko tak proste jasne i oczywiste że się dziwiłem że tak dużo ludzi którzy budują (prawie wszyscy) robi tak kolosalne błędy. Ale wracając do pompy to najważniejsze było to do jakiej klasy domu zamontujesz pompę ciepła (chodzi mi tu o wielkość strat energii jaka twój dom będzie miał). Jest to proste bo jeśli ja mam projekt na 110 m2 to mogę mieć pompę 6kW lub nawet 12 kW w zależności od strat energii w tym domu , a to jest już niezła różnica w cenie pompy a do tego trzeba doliczyć dolne odwierty i tu także różnica w kasie. Dla tej małej pompy to wyliczał, że wystarczy jeden odwiert a dla tej 12 kW to muszą buc dwa odwierty czyli dwa razy więcej kasy na odwierty. Czyli jak chcesz mieć dobrze i nie przepłacać to jednak warto dobrze zaplanować wszystko , no bo budowa domu to nie kupno auta , a kupić sobie piec na węgiel i zrobić z siebie palacza to ja dziękuje. Jeśli będziesz chciał kontakt na tego inżyniera to poszukam i prześlę . A ten inżynier jeszcze robi rekuperacje i jeszcze montuje pompy ciepła. Pozdrawiam
  7. My przymierzamy się do zakupu pompy Buderus. Budowę zaczynamy od następnego tygodnia. Na razie mamy tylko teorię za sobą - praktyka dopiero pokaże jak to będzie wyglądać.
  8. Jesteśmy przed budowa domu i zastanawiamy się nad ogrzewaniem pompą ciepła. Chcielibyśmy porozmawiać z użytkownikami, najbardziej interesują nas koszty instalacji i późniejszego utrzymania. Jeśli było by to możliwe, bylibyśmy zainteresowani obejrzeniem takiej pompy u kogoś na miejscu.
  9.  

• Dodaj nową pozycję...