Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przegląd

1. Co nowego w tym klubie
  2. Właśnie przechodzimy ten sam etap i mamy te same rozterki. Otrzymaliśmy z OUG pismo z bardzo podobnymi warunkami. Architekt kazał zrobić badania, wiadomo, to jest potrzebne. No i się teraz zastanawiamy co dalej. A jak wyjdą jakieś cuda w trakcie badań? Rezygnować? Ze względu na zaangażowanie już pewnych finansów raczej nie wchodzi to w grę. Z drugiej strony jak trzeba by było wbijać jakieś pale czy robić inne wynalazki to nie wiem czy finansowo damy radę. W okolicy nowe domy powstają więc przy odpowiednim projekcie fundamentów (ale w granicach rozsądku i przewidzianych pieniędzy) chyba tragedii nie ma.
  3. Dzień dobry wszystkim użytkownikom ! Przebrnąłem przez 29 stron forum Mysłowice Krasowy i jest tu kilku doświadczonych budowlańców:) Choć nowych postów ostatnio jest mało, mam nadzieję, że ktoś tu jeszcze zagląda. Od kilku miesięcy szukam na Krasowach działki pod budowę domu (140m2) i ostatnio jedna wpadła mi w oko. Znajduje się ona przy ul. Kościelniaka. Kilka dni temu otrzymałem od kopalni Wesoła dokument z warunkami górniczo-geologicznymi. Główne informacje w nim zawarte: - działka jest w granicach terenu górniczego Wesoła II, z koncesją ważną do 2020r. - ze względu na projektowaną eksploatację górniczą przewiduje się III kategorię deformacji terenu górniczego - mogą występować wstrząsy górnicze, przyspieszenia drgań na powierzchni do 450mm/s2 - poziom wód gruntowych na głębokości ok. 1.7m, może ulec zmianie - usytuowanie działki w minimalnym zakresie w strefie wychodni uskoku, nie można wykluczyć deformacji terenu, do chwili obecnej deformacje nie wystąpiły Czy może ktoś przetłumaczyć to na praktyczny język ? Jest źle i lepiej odpuścić ? Czy może w okolicy wszystkie działki mają podobne warunki g-g ? Jestem świadomy, że posadowienie domu będzie musiało być wzmocnione (droższe). Dodam tylko, że w najbliższym sąsiedztwie jest dużo nowych domów, kilkuletnich, bądź w trakcie budowy. Dzięki i pozdrawiam.
  4. Witajcie, sprzedam fajną działkę przy ul. Kościelniaka. Mam gotowy projekt plus pozwolenie na budowę.
  5. Witam i dołączam do grupy czy ktoś w ostatnim czasie ubiegał się o zwrot kosztów z kopalni za fundament na szkody górnicze ? wg opinii kopalni mamy III kat. szkód. Chcemy wykonać płytę fundamentową odpowiednio wzmocnioną Czy kopalnia nadal zwraca koszty, jak to opisywali tutaj we wcześniejszych latach ? Czy do wniosku o zwrot wystarczą badania geotechniczne czy konieczne są badania geologiczne ? Jak wygląda cały proces Będę wdzięczny za informacje Dzięki
  6. Witam, Potrzebuje praktycznie na wczoraj ekipy która trudni się zewnętrznym przyłączeniem kanalizy do przydomowej przepompowni, najlepiej tacy co potrafią rozgryźć temat w MPWiKu z projektami i inną papierologią.
  7. Witam, mam do sprzedania działkę w dzielnicy Krasowy okolice ulicy Orła Białego, w sąsiedztwie lasu oraz dwóch nowo budujących się domków, wokół cisza, spokój, sarny i bażanty . Działka wolna od obciążeń, uzbrojona w wodę, prąd a za chwilę będą robić gaz. Działka z projektem domu indywidualnego o pow. 130 m2 oraz prawomocnym pozwoleniem na budowę, projekt można zmienić jeśli ktoś chce, jeśli nie budowę można rozpocząć od razu. Pow działki 845 m2, miłe młode sąsiedztwo. Okolica jest piękna, jednak z uwagi na zmianę moich planów życiowych jestem zmuszona ją sprzedać. W razie pytań proszę o kontakt. 731 710 725
  8. witam, mam na sprzedaż działkę (620m2) przy ulicy Dolnej 53 Myslowice Kosztowy. w przypadku zainteresowania proszę o kontakt pozdrawiam
  9. Witaj, na Starej Wesołej są działki do sprzedania na ul. Pogodnej, właścicielem jest Pan Zubel. Okolica jest super. pozdrawiam Dorota
  10. Szukam działki na Starej Wesołej lub Morgach - będę wdzięczny za ew. namiary. pozdrawiam, Jacek (665-129-907)
  11. odkupię pustaki porotherm dryfix około 72 szt. wiadomość na priv
  12. Witajcie Szukam działki na Krasowach, jakby ktoś miał namiar na sprzedającego - będę wdzięczny Okolica jest bajkowa! Życzcie mi powodzenia w poszukiwaniach! Piotrek tel: 660-665-991
  13. witam, od 2 lat się budujemy w Mysłowicach -Brzezince, teraz jesteśmy na etapie wykończenia strop tzn. zbrojenie. poszukuje solidnych i uczciwych osób do dachu:-) za każde informacje dziękuję
  14. jeszcze kilka słów odnośnie dekarza: mi dach robili górale, czyli tanio. Jakbym miał wybrać drugi raz wolałbym dołożyć choćby z 2 razy i wybrać dachbud, bo przez dobrych kilka lat się męczyłem póki nie trafiłem na nich. To chyba jedyna ekipa którą mógłbym z czystym sumieniem polecić. PS: nie, nie płacą mi za reklamę
  15. Dzięki, porównam oferty. Ponadto poszukuję ekipy do instalacji wod-kan, podłogówka, CO, tynki wewnętrzne, elektryka
  16. hej! nie wiem czy nie za późno, ale polecam gorąco: http://www.dachbud-iwaniak.pl/
  17. Zgodnie z PnB podczas budowy, muszę mieć kierownika budowy i inspektora nadzoru. Mam na razie jedną osobę. Czy może ktoś polecić "swojego" sprawdzonego, solidnego kierownika lub inspektora? Pozdrawiam
  18. Witam, kupiliśmy działkę na Orła Białego i powoli przygotowujemy się do budowy domu, czy ktoś z Was robił może studnie głębinowe lub słyszał czy można na tym terenie? ( III kat. szkód górniczych) Zastanawiamy się czy jest jakaś szansa na takie rozwiązanie. Pozdrawiam przyszłych sąsiadów
  19. Witam, Sprzedam garaż blaszany o wymiarach 3x5m. Odbiór we własnym zakresie z Jaworzna. Kontakt 502061194.
  20. Pilne Czy może ktoś polecić firmę, która solidnie wykona badania geologiczno inżynierskie?
  21. Proszę o nazwę firmy lub nr telefonu. A architekta możecie polecić? Może być na priv.
  22. Witam, Nam badania geotechniczne całkiem niedawno robiła firma z Mysłowic, zostałam również poinformowana że od tego roku KOPALNIA wymaga badań geologiczno-inż.. Oczywiście rozwinęłam temat ... troszkę to kosztuje, ale koszty badań wykazuje się w kosztorysie sporządzanym na cele zwrotu z tytułu poniesionych nakładów na wzmocnienie fundamentów (u nas również III kat). Badania należy wykonać przed rozpoczęciem inwestycji. Dotychczasowe zlecenie przebiegło bez problemów, bd miły Pan wyjaśnił wszystko i chętnie służył pomocą... mogę polecić
  23. Zapomniałam dodać, że badania geotechiczne posiadam(3 otwory o głębokości 3m).
  24.  

• Dodaj nową pozycję...