Przegląd
- Co nowego w tym klubie
-
ZAPRASZAMY! Wydarzenie Szkoła Muratora odbędzie się w sobotę, 18 listopada w warszawskim Hotelu Bellotto przy ul. Senatorskiej 13/15. To pierwsze tego typu spotkanie redakcji oraz ekspertów MURATORA z osobami, które planują budowę lub są w trakcie. Wydarzenie organizują wspólnie redakcje: Muratora, Muratordom, Murator Projekty i Murator Finanse. Uczestnicy będą mogli skorzystać z wykładów oraz bezpłatnych, indywidualnych konsultacji na tematy architektoniczno-budowlane. Podczas spotkania eksperci odpowiedzą na najczęstsze pytania - jak rozplanować budowę domu, jak obliczyć koszty, jak załatwić formalności, jaką wybrać technologię, na jakie zdecydować się materiały. Pomogą wybrać projekt domu dostosowany do warunków działki i stylu życia rodziny. Swoją ofertę zaprezentują także producenci materiałów budowlanych. Każdy uczestnik otrzyma prezenty i kupony rabatowe (m.in. na projekt domu). W jednym miejscu ogromna dawka wiedzy o budowie domu! Zapraszamy do udziału w spotkaniu! Udział w wydarzeniu jest bezpłatny po dokonaniu rejestracji. Wystarczy wypełnić formularz na stronie: FORMULARZ TUTAJ Zapraszamy wszystkich aktualnych i przyszłych inwestorów! Weźcie ze sobą mapę działki, projekt, decyzję o warunkach zabudowy itp. Prosimy też o przekazanie tej informacji Waszym budującym znajomym. Informacji o Szkole Muratora i formularz także: TUTAJ http://cdn25.muratordom.smcloud.net/s/file/09/44/4a/09444a1fcc8dec46.jpg
-
Czesc, troche czasu minelo, ale moze jeszcze moge pomoc. Skladalismy w tamtym roku, ale to nie pozwoloenie, tylko zgloszenie. Wymagane byla mapa z umiejscowieniem oczyszczalni i informacje nt instalowanej oczyszczalni - % oczyszczenia i certyfikaty. Dodatkowo przez wysokie wody gruntowe - mielismy badanie gruntu, ze wzgledu na plyte fundamentowa, a nie fundament - wymagali jakichs dodatkowych wyjasnien ws studni chlonnej - np skad wiemy ze mamy wode guntowa na poziomie 1.2 p.p.t Pozdrawiam.
-
Poszukam ci namiaru na gościa od podbitki i podeśle na priva.
-
Witam, poszukuję sprawdzonych wykonawców: - balustrad balkonowych i bramy - podbitki metalowej. Będę wdzięczny za namiary
-
Chyba KMT ale zapytaj pana Marcina bo ja nie jestem teraz na czasie jeśli chodzi o drzwi.
-
OK. a jaka firma?
-
Czyli raczej w metalowe bym szedł. Za duże ryzyko na drewniane choc to nie strona południowa ale zachodnia niewiele lepsza. Zapytaj w Oknoplascie jakie polecaja.
-
Drzwi od zachodu, zadaszone, uderza w nie silny wiatr a latem bardzo nagrzewają się od słońca. Budżet ok. 3,5 tys.
-
Wilko spróbuj ten numer: Grzegorz Karasek 602 308 048
-
Macie może godnego polecenia producenta bram przesuwnych?
-
Wronki od której strony świata macie wejscie do domu? Macie zadaszone te drzwi? Gerdy swego czasu nie polecali. Znajomy twierdził, że drzwi Gerdy żeby byly w miare to ok. 3000 trzeba wydać. Teraz nie jestem na czasie. Jedź do Oknoplastu na Warszawską 156 i zapytaj pana Marcina. Jesli chodzi o metalowe to kiedyś polecał właśnie KMT. My mamy drewniane ze Stoplawu i sa OK ale to juz wydatek ok. 3600 zł. Zależy jakim finansem dysponujecie.
-
Podjęliśmy decyzję o wymianie drzwi wejściowych do domu. Przejechałam się po firmach w mieście i jedyne co mają do zaoferowania to Gerda i Delta. Bardziej skłaniałabym się w strone Gerdy, ale czytam opinie, ze różnie z jakością ostatnio. Delta widziałam, solidne drzwi, ale też czytam, ze z jakością jeszcze gorzej. Tu forumowicze polecają drzwi Wikęd i KTM, ale nie wiem, gdzie w Radomiu mogłabym je obejrzeć. Może ktoś ma doświadczenia i coś mi doradzi?
-
Czy składał ktoś ostatnio wniosek o pozwolenie na przydomową oczyszczalnię i mógłby mi odpowiedzieć na parę pytań?
-
Jasne w ten sposób też można
-
A ja ci powiem Marcel że zrobie jednak opaske a poźniej elewację bo jakoś wolę nie myślę że mi uszkodzą elewacje. Skoro fachowcy tak radzili to tego sie będę trzymał.
-
U mnie również nie ma opaski z kostki, ale według mnie to w niczym nie przeszkadza aby wykonać elewację na gotowo, zawsze można użyć mat zabezpieczających powierzchnie przed zabrudzeniem w trakcie prac. Ekipa musi umieć poradzić sobie z takim stanem rzeczy
-
Chciałem w tym roku robić elewację bo ocieplenie juz mam ale chyba się z tym nie wyrobie.Fachowcy radzili żeby elewację robic po tym jak sobie juz opaske z kostki wokól domu zrobisz żeby później jej nie zniszczyć.
-
Fachmanów do elewacji ja też mam sprawdzonych, super goście - gdyby ktoś chciał mogę podać kontakt, szczerze polecam. Rzecz w tym aby ktoś doradził czy wybrać tynk silikonowy czy też mineralny i następnie pomalować dobrej jakości farbą sylikonową. Moimi faworytami wśród tynków silikonowych jest Caparol albo Greinplast, na Dryvit lub STO mnie najzwyczajniej niestać - to już wyższa półka. Wilko a ty kiedy rozpoczynasz prace?
-
Marcel ja będę brał tych gosci do elewacji. http://fachmani.com.pl/ Robili mi juz ocieplenie i innych nie chcę. Widzałem ich robotę i jest pierwsza klasa a wiesz że ja nie polecam kogos jeśli nie jestem pewien na 200% Zadzwoń do nich i możesz zapytać pana Pawła co by polecił. Mnie swego czasu powiedział, że robi tylko n adobrych markowych tynkach np. Knauf czy Ceresit. Drywit też jest OK. Firmy Sto kompletnie nie znam.
-
Rozglądam się za tynkiem elewacyjnym na dom, nie wiem co wybrać, mam straszny mentlik w głowie - argumentów za i przeciw w sieci co niemiara, producentów i firm drugie tyle. Wiele osób pisze, że najlepsze byłoby, gdyby zastosować dobry tynk mineralny np. firmy Dryvit lub Sto a następnie pomalować to dobrej jakości farbą silikonową. Doradzicie na co się zdecydować? Podpowiedzcie optymalne rozwiązanie bo na mercedesa wśród tynków mnie nie stać a trzeba cośjuż położyć. Liczę na wasze podpowiedzi. Pozdrawiam
-
Niestety nie wiem ale pewnie gdzies w necie można znaleźć info na ten temat.
-
Jaki jest koszt takiej usługi, pytam z ciekawości w jakim przedziale cenowym się kształtuje?
-
A z zewnątrz miał też zrobiona już elewację? Trzeba byłoby bzrobić pomiar strat ciepła kamerą termowizyjną.
-
Niestety, kupiliśmy dom w stanie deweloperskim. Był juz otynkowany, miał okna. Podejrzewam, że z ociepleniem tez tam do końca nie jest dobrze, bo w pokoju córki jest niesamowicie zimno
-
Wiesz Wronki przyczyn może byc kilka. Wiesz jak wygladał gom w stanie surowym przed tynkowaniem? Chodzi mi konkretnie o polaczenie ścian ze sobą.