Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przegląd

1. Co nowego w tym klubie
  2. ZAPRASZAMY! Wydarzenie Szkoła Muratora odbędzie się w sobotę, 18 listopada w warszawskim Hotelu Bellotto przy ul. Senatorskiej 13/15. To pierwsze tego typu spotkanie redakcji oraz ekspertów MURATORA z osobami, które planują budowę lub są w trakcie. Wydarzenie organizują wspólnie redakcje: Muratora, Muratordom, Murator Projekty i Murator Finanse. Uczestnicy będą mogli skorzystać z wykładów oraz bezpłatnych, indywidualnych konsultacji na tematy architektoniczno-budowlane. Podczas spotkania eksperci odpowiedzą na najczęstsze pytania - jak rozplanować budowę domu, jak obliczyć koszty, jak załatwić formalności, jaką wybrać technologię, na jakie zdecydować się materiały. Pomogą wybrać projekt domu dostosowany do warunków działki i stylu życia rodziny. Swoją ofertę zaprezentują także producenci materiałów budowlanych. Każdy uczestnik otrzyma prezenty i kupony rabatowe (m.in. na projekt domu). W jednym miejscu ogromna dawka wiedzy o budowie domu! Zapraszamy do udziału w spotkaniu! Udział w wydarzeniu jest bezpłatny po dokonaniu rejestracji. Wystarczy wypełnić formularz na stronie: FORMULARZ TUTAJ Zapraszamy wszystkich aktualnych i przyszłych inwestorów! Weźcie ze sobą mapę działki, projekt, decyzję o warunkach zabudowy itp. Prosimy też o przekazanie tej informacji Waszym budującym znajomym. Informacji o Szkole Muratora i formularz także: TUTAJ http://cdn25.muratordom.smcloud.net/s/file/09/44/4a/09444a1fcc8dec46.jpg
  3. Czesc, troche czasu minelo, ale moze jeszcze moge pomoc. Skladalismy w tamtym roku, ale to nie pozwoloenie, tylko zgloszenie. Wymagane byla mapa z umiejscowieniem oczyszczalni i informacje nt instalowanej oczyszczalni - % oczyszczenia i certyfikaty. Dodatkowo przez wysokie wody gruntowe - mielismy badanie gruntu, ze wzgledu na plyte fundamentowa, a nie fundament - wymagali jakichs dodatkowych wyjasnien ws studni chlonnej - np skad wiemy ze mamy wode guntowa na poziomie 1.2 p.p.t Pozdrawiam.
  4. Poszukam ci namiaru na gościa od podbitki i podeśle na priva.
  5. Witam, poszukuję sprawdzonych wykonawców: - balustrad balkonowych i bramy - podbitki metalowej. Będę wdzięczny za namiary
  6. Chyba KMT ale zapytaj pana Marcina bo ja nie jestem teraz na czasie jeśli chodzi o drzwi.
  7. Czyli raczej w metalowe bym szedł. Za duże ryzyko na drewniane choc to nie strona południowa ale zachodnia niewiele lepsza. Zapytaj w Oknoplascie jakie polecaja.
  8. Drzwi od zachodu, zadaszone, uderza w nie silny wiatr a latem bardzo nagrzewają się od słońca. Budżet ok. 3,5 tys.
  9. Wilko spróbuj ten numer: Grzegorz Karasek 602 308 048
  10. Macie może godnego polecenia producenta bram przesuwnych?
  11. Wronki od której strony świata macie wejscie do domu? Macie zadaszone te drzwi? Gerdy swego czasu nie polecali. Znajomy twierdził, że drzwi Gerdy żeby byly w miare to ok. 3000 trzeba wydać. Teraz nie jestem na czasie. Jedź do Oknoplastu na Warszawską 156 i zapytaj pana Marcina. Jesli chodzi o metalowe to kiedyś polecał właśnie KMT. My mamy drewniane ze Stoplawu i sa OK ale to juz wydatek ok. 3600 zł. Zależy jakim finansem dysponujecie.
  12. Podjęliśmy decyzję o wymianie drzwi wejściowych do domu. Przejechałam się po firmach w mieście i jedyne co mają do zaoferowania to Gerda i Delta. Bardziej skłaniałabym się w strone Gerdy, ale czytam opinie, ze różnie z jakością ostatnio. Delta widziałam, solidne drzwi, ale też czytam, ze z jakością jeszcze gorzej. Tu forumowicze polecają drzwi Wikęd i KTM, ale nie wiem, gdzie w Radomiu mogłabym je obejrzeć. Może ktoś ma doświadczenia i coś mi doradzi?
  13. Czy składał ktoś ostatnio wniosek o pozwolenie na przydomową oczyszczalnię i mógłby mi odpowiedzieć na parę pytań?
  14. A ja ci powiem Marcel że zrobie jednak opaske a poźniej elewację bo jakoś wolę nie myślę że mi uszkodzą elewacje. Skoro fachowcy tak radzili to tego sie będę trzymał.
  15. U mnie również nie ma opaski z kostki, ale według mnie to w niczym nie przeszkadza aby wykonać elewację na gotowo, zawsze można użyć mat zabezpieczających powierzchnie przed zabrudzeniem w trakcie prac. Ekipa musi umieć poradzić sobie z takim stanem rzeczy
  16. Chciałem w tym roku robić elewację bo ocieplenie juz mam ale chyba się z tym nie wyrobie.Fachowcy radzili żeby elewację robic po tym jak sobie juz opaske z kostki wokól domu zrobisz żeby później jej nie zniszczyć.
  17. Fachmanów do elewacji ja też mam sprawdzonych, super goście - gdyby ktoś chciał mogę podać kontakt, szczerze polecam. Rzecz w tym aby ktoś doradził czy wybrać tynk silikonowy czy też mineralny i następnie pomalować dobrej jakości farbą sylikonową. Moimi faworytami wśród tynków silikonowych jest Caparol albo Greinplast, na Dryvit lub STO mnie najzwyczajniej niestać - to już wyższa półka. Wilko a ty kiedy rozpoczynasz prace?
  18. Marcel ja będę brał tych gosci do elewacji. http://fachmani.com.pl/ Robili mi juz ocieplenie i innych nie chcę. Widzałem ich robotę i jest pierwsza klasa a wiesz że ja nie polecam kogos jeśli nie jestem pewien na 200% Zadzwoń do nich i możesz zapytać pana Pawła co by polecił. Mnie swego czasu powiedział, że robi tylko n adobrych markowych tynkach np. Knauf czy Ceresit. Drywit też jest OK. Firmy Sto kompletnie nie znam.
  19. Rozglądam się za tynkiem elewacyjnym na dom, nie wiem co wybrać, mam straszny mentlik w głowie - argumentów za i przeciw w sieci co niemiara, producentów i firm drugie tyle. Wiele osób pisze, że najlepsze byłoby, gdyby zastosować dobry tynk mineralny np. firmy Dryvit lub Sto a następnie pomalować to dobrej jakości farbą silikonową. Doradzicie na co się zdecydować? Podpowiedzcie optymalne rozwiązanie bo na mercedesa wśród tynków mnie nie stać a trzeba cośjuż położyć. Liczę na wasze podpowiedzi. Pozdrawiam
  20. Niestety nie wiem ale pewnie gdzies w necie można znaleźć info na ten temat.
  21. Jaki jest koszt takiej usługi, pytam z ciekawości w jakim przedziale cenowym się kształtuje?
  22. A z zewnątrz miał też zrobiona już elewację? Trzeba byłoby bzrobić pomiar strat ciepła kamerą termowizyjną.
  23. Niestety, kupiliśmy dom w stanie deweloperskim. Był juz otynkowany, miał okna. Podejrzewam, że z ociepleniem tez tam do końca nie jest dobrze, bo w pokoju córki jest niesamowicie zimno
  24. Wiesz Wronki przyczyn może byc kilka. Wiesz jak wygladał gom w stanie surowym przed tynkowaniem? Chodzi mi konkretnie o polaczenie ścian ze sobą.
  25.  

• Dodaj nową pozycję...