Przegląd
- Co nowego w tym klubie
-
A może jest grupa Olsztyńska?
tomek1950 odpowiedział a topic → A może jest grupa Olsztyńska? A może jest grupa Olsztyńska? Topics
To zdjęcie było zrobione w 1994 lub 1995 r. Teraz wygląda trochę inaczej z zewnątrz, a i wnętrze zmieniło się bardzo. Niestety do końca remontu pozostało jeszcze dużo pracy. Za jakieś 2 lata musimy skończyć i jako stateczni emeryci zamierzamy tam zamieszkać na stałe. -
katja odpowiedział a topic → A może jest grupa Olsztyńska? A może jest grupa Olsztyńska? Topics
Witam, chałupę będę uszczelniać na wiosnę. Chyba już wiem jak to zrobię. W grę wchodzi wolina /wełna drzewna/, znalazłam producenta koło Mińska Maz., i sznur konopny nasączony pokostem. Tam gdzie będzie widoczne ocieplenie - dam wolinę, ładniejsza, tańsza, ale robota bardziej mozolna. Zapomniałam napisać, że moje bale są tak "wcięte", że mogę je ogacać tylko od wewnątrz. Niestety są w moim domu ściany, które trzeba przykryć i te uszczelnię sznurkiem, a na to dam jakieś dechy. Pozdrawiam Kasia Tomek masz ładny domek i okolicę również -
tomek1950 odpowiedział a topic → A może jest grupa Olsztyńska? A może jest grupa Olsztyńska? Topics
Kasiu, a jak rozwiązałaś sprawę uszczelnienia między belkami? -
katja odpowiedział a topic → A może jest grupa Olsztyńska? A może jest grupa Olsztyńska? Topics
I tak na co dzień ocieramy się o historię. Mimo 56 lat od tamtych wydarzeń, dla tych ludzi wciąż żywa. Ta historia o tym kamieniu jest naprawdę smutna i skłania do refleksji. Pozdrawiam. Kasia -
Prawie cała wieś w której mam chałupę to Ukraińcy. W Kruklankach - moja gmina, są festiwale kultury ukraińskiej. Byłem dwa razy bardzo sympatyczne. Opowiadał mi sąsiad, że jak ich zabierano z domów, a mieli na spakowanie kilkanaście minut, to zabierali najcenniejszą rzecz. Bardzo często był to granitowy kamień do przyciskania beczki z kapustą. W tamtych okolicach skarb. Przeważnie są tam wapienie, które do tego celu się nie nadają. A granitowych kamieni ci na Mazurach dostatek wszelaki. -
To nie jest niewiele, wydać córkę za mąż. Gratulacje. A wiesz akcja "Wisła" nie przyszła mi do głowy, ale rzeczywiście ten starszy człowiek mówił, że pochodzi z okolic Rzeszowa. Gdy nas odwiedził, dom nie był jeszcze przykryty dachówką, teraz z czerwoną holenderką naprawdę wygląda warmińsko-mazursko . Pozdrawiam. Kasia -
Gratuluję Kasiu tempa! Na ten rok zaplanowałem dużo prac i ... niewiele zrobiłem. Ślub córki i problemy z załatwieniem kredytu dla drugiej na zakup domu pochłonęły ponad dwa tygodnie. Zbudowany jest wiatrołap w stanie surowym zadaszonym otwartym (bardzo otwartym), a na poddaszu w jednym pokoju 2/3 płyt GK. Może uda się przed zimą zamknąć wiatrołap, ale będzie to trudne ze względów czasowych. Na Mazurach mieszka dużo osób narodowości ukraińskiej przesiedlonych w czasie akcji "Wisła". Twój dom przypomniał im młodość. Pozdrawiam i życzę wytrwałości Tomek -
Chałupa stoi. Drewniane bale, komin z cegły, na dachu - holenderka z rozbiórki, wygląda jakby tam stała od dawna. Całe to przedsięwzięcie zmęczyło mnie na tyle, że nie miałam ochoty od razu o tym pisać. Dom powstał w trzy tygodnie /nie liczę fundamentów, które już czekały, zrobiła je miejscowa ekipa/. Długo by pisać o różnych perypetiach. Człowiek z Biłgoraja , który ją rozbierał, przewiózł i złożył, nie dorobił wszystkich tych elementów, które należało wymienić /chociaż tak było w umowie/, spieszyło mu się okrutnie, trzeba było biegać za jego ekipą w czasie montażu i sprawdzać, czy element, który montują nie jest np. spróchniały,itp. Momentami horror. Rozładunek i złożenie chałupy /ściany zew., dwie ściany działowe, więźba/ zajęło im 4 dni. Ale to już historia, na wiosnę czeka mnie zrobienie okien, dwa nie przetrwały rozbiórki, podłogi i dużo, dużo pracy. Dom wzbudził sporą ciekawość na wsi, podobał się szczególnie starszym, przyszedł raz starszy pan i powiedział, że w takim samym się urodził. Zapomniałam napisać, że w międzyczasie ogrodziliśmy działkę drewnianym parkanem. Pozdrawiam Kasia -
Oj niemrawa. Wprawdzie jestem rozdarty między Warszawę i Mazury, ale sądząc z ilości klientów w licznych hurtowniach budowlanych to i na Mazurach buduje się dużo. Może to kwestia braku dostępu do internetu? Katia, jak Twoja chałupa. Fundamenty zrobiłaś? Stoi? Napisz. -
http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=9429 Rzeczywiście niemrawa ta nasza grupa . Pozdrawiam -
Szukam, szukam, szukam i coś Olsztyn niedoreprezentowany jest. A buduje się tu sporo. Czyżby była to robota obcych klubowiczów (budują się tu sami "spoza"?)????? Ja dopiero zamierzam budować. Działka w trakcie finalizacji. Kto wie, może już za rok rozpocznę. Przydałoby się zebrać trochę rad doświadczonych budowaniem ze swoich okolic. Więc jak? Olsztyn jest?