Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przegląd

1. Co nowego w tym klubie
  2. Dłużej o ok. 2-3 miesiące, tyle mniej więcej trwa tynkowanie i wylewkowanie. Instalacje są te same, nic nie oszczędzisz, dach, okna... TO SAMO! Oszczędzasz tylko na tempie stawiania ścian, a w zasadzie nie oszczędzasz bo one się stawiają pod twoją nieobecność w fabryce. Sprawdź co za to dostaniesz Za tyle to postawisz dom dwuwrstwowy i elegancko go wykończysz, więc lepiej popracuj nad wyobraźnią bo potem będzie żal... Zawsze są dodatkowe koszta niezależnie od technologii, zakładaj budżet z 20% marginesem a nie będzie przykrych niespodzianek. Najwyżej zostanie na oczko wodne
  3. Witam, w niedługim czasie mam zamiar budować dom. Pomimo tego, że sporo osób nie poleca budowania w szkielecie ja nie wyobrażam sobie budowania metodą tradycyjną. Wprawdzie niektórzy forumowicze piszą że cena tradycyjna i w szkielecie jest porównywalna to jednak tradycyjna trwa dłużej i jak dla mnie za długo. Mam pytanie do osób które niedawno ukończyły budowę domu w szkielecie budowanego przez firmę pod klucz np. domy i domki lub damir. Czy rzeczywiście budowa pod klucz kosztuje ok. 2000 zł brutto za 1m2 ???? Jak dla mnie to wydaje mi się ta cena dość niska. Chcę zbudować dom ok. 120 m2 w szkielecie i mam kasy na styk - 240-250 tys. i obawiam się że może nie starczyć . Boję się że jeszcze dojdzie koszt ogrodzenia, koszt przyłączy, koszt nie wiadomo czego i dom będzie kosztować 300 tys. Czy ktoś może ma doświadecznie w tej sprawie i wie ile więcej potrzeba kasy na dodatkowe wydatki?
  4.  

• Dodaj nową pozycję...