Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przegląd

1. Co nowego w tym klubie
  2. Dzięki za radę-już przeniosłem. Pozdro Hosse Arkadio
  3. Przenies to pytanie do działu wymiana doświadczeń, poszukaj tam sa wszystkie odpowiedzi.
  4. Ekipę budowlaną mam z polecenia od znajomej. Zanim podjąłem decyzję, obejrzałem kilka domów wybudowanych właśnie przez nich. Wszyscy inwestorzy byli bardzo zadowoleni. Mówili o ich solidności, trzymaniu terminów i dokładności. Po rozmowie telefonicznej z wykonawcą, przesłałem mu główne rzuty i na tej podstawie ustaliliśmy wstępną kwotę za stan surowy w wysokości 21.000. Moim zdaniem jest to suma do zaakceptowania, jednakże 15 marca spotykam się z wykonawcą osobiście w celu dogrania i omówienia szczegółów. W związku z tym proszę bardziej doświadczonych kolegów z forum o pomoc. Mianowicie chodzi mi o to, co powinna zawierać umowa o wykonawstwo stanu surowego. Nie bardzo wiem jakie etapy to jeszcze stan surowy, a jakie to już wykończeniówka. Domyślam się, że stan surowy to: wykopanie fundamentów, zalewanie, izolacje, zasypywanie fundamentów, ściany nośne, działowe, schody wewn. i zewn., taras, kominy, ścianki kolankowe na poddaszu, więźba, deskowanie, pokrycie papą, ocieplenie, sprzątanie terenu budowy. Napiszcie proszę, na co powinienem zwrócić uwagę. Czy np wylewki podłogi wraz z izolacją keramzytową i styropianem to też jeszcze stan surowy. Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc. Pozdrawiam Hosse Arkadio
  5.  

• Dodaj nową pozycję...