Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przegląd

1. Co nowego w tym klubie
  2. I tu zdania są podzielone. Dyskusje, co jest tanższe (parterowy czy z poddaszem) pojawiają się od czasu do czasu na forum. Widziałam też w Muratorze, ale ponieważ czytam teraz numery z 2 lat wstecz, to nie wiem dokładnie, w którym. Do mnie przemawia osobiście wersja z poddaszem - dach mniejszy, a dach to nie tylko pokrycie ale i więżba. No droższe ocieplemie, ale i tu i tu trzeba je zrobić. Cena stropu znacznie większa w parterówce. No i można mieszkać na dole a górę sobie spokojnie wykańczać przez kilka miesięcy (ważne, jak ktoś sprzeda mieszkanie i gdzieś musi przenieść meble ). Poza tym mam wrażenie, że dom zwarty łatwiej potem ogrzać. Ściany: teraz chyba najtańższe silikaty, ale trzeba je bardziej ocieplić, więc może wyjść na zero. Jednym słowem buduj z tego, na co dostaniesz promocje i upusty.
  3. Witam Wiadomo, że dom paterowy byłby tańszy od piętrowego, uniknąłbyś stropu, tańszy byłby dach. Ale oczywiście wszystko zależy od tego ile ludzi ma w nim mieszkać i jaką dużą masz działkę. Na dom parterowy potrzeba więcej miejsca niż na dom pietrowy czy z użytkowym poddaszem. Masz już jakiś projekt na oku??
  4. Czesc wszystkim i kazdemu z osobna! Pisalem juz wczesniej ale pewnie cos zrobilem nie tak i sie nie wyswietlilo. Obecnie mieszkam w Kozieglowach a mam nadzieje ze bede mieszkal w Miekowie (Czerwonak) Jak zaznaczylem rozpoczynam planowanie budowy i juz pojawiaja sie problemy ! Jaki projekt wybrac aby byl oczywiscie najtanszy w budowie (ok. 120m)! Parterowy, parterowy z poddaszem uzytkowym czy tez pietrowy Z jakich materialow - tradycyjna ceramika czy tez silikaty lub jeszcze inne, ale nie technologia drewniana - zeby bylo tanio i dobrze . Pozdrawiam serdecznie i dziekuje
  5.  

• Dodaj nową pozycję...