witam,
chciałabym sie przyłączyć,jako że mnie również bardzo interesuje problem wentylacji;dzięki forum intensywnie sie dokształcam ,ale w glowie ciągle mętlik...
Jestem na etapie projektu i marzy mi sie wentylacja mechaniczna z rekuperatorem i GWC-ale wykonana etapami=w systemie gospodarczym(bo jedyny mankament takiej wentylacji mechanicznej jak dla mnie to oczywiscie koszta jej instalacji ),tak abym w stanie surowym "kladzenie rur" juz zakonczyla,a o pozostałe "niezbedniki " bede mogła martwic sie póżniej(lub znacznie pózniej )
Projektu wentylacji niestety nie mam ,zrobiłam wstępne rozeznanie i wychodzi,że taki projekt to ok 1500zl,jak dla mnie troche dużo...a przecież chodzi mi na razie o to jak mam te "rury" rozłozyć(np:czy moge do tego celu uzyć kanałów wentylacyjnych w kominach,czy anemostaty musza byc koniecznie zainstalowane w suficie-bo ja chcialabym uniknąć sufitów podwieszanych?
Jakie są podstawowe zasady projektowania instalacji wentylacji mechanicznej od jej strony praktyczno-realizacyjnej ,a nie obliczeniowej?