Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przegląd

1. Co nowego w tym klubie
  2. A ja choć mam linię gazową pod domem zdecydowałam się na pompę ciepła i jestem bardzo zadowolona. Koszt inwestycji większy, ale koszty użytkowania bardzo małe. Za miesiące zimowe (grudzień/styczeń) płaciłam po 250 zl za ogrzanie 160 m2
  3. nie wiem jak wychodzą inne opcje ale jakoś zawsze byłem za gazem bo od dziecka gdzie nie mieszkałem tam był . na swoim poddaszu mam tez klimatyzację ale jeszcze nie używałem do grzania. a jak wychodzi ta powietrzna pompa ciepła? 13 tys -wszystko zależy od tego jaki pic dali itd
  4. Temat stary ale problemy cały czas takie same. Ja tez mam problem z gazem - ok 80mb wycenili na 13 tyś Zdecydowałem się na powietrzna pompę ciepła.
  5. O widzę że ciekawy temat otworzyłem ale jakoś umarł. W tym czasie zdążyłem się wybudować i na moim dzienniku można zobaczyć jak to rozwiązałem. http://forum.muratordom.pl/entry.php?48182-Wsi-spokojna-wsi-weso%C5%82a...Domek-na-g%C3%B3rce
  6. Ja zdecydowałem się na ogrzewnaie drewnem - kotłem na potocznie zwany "Holzgass" Fotki na mojej www. A co do szczegołow - to nie wiem czy mam się rozpisywać?? Jak mam pisać dokładnie i na temat to dajcie znac sebo8877
  7. ja natomiast planuję ogrzewania na eko groszek, jak na razie to tylko plany. linia gazowa jest na następnej działce ale koszty podłączenia - kosmiczne więc gaz nie wchodzi w grę.
  8. Też myślę o podobnym rozwiązaniu jak gawel. Ale jako że jestem na etapie projektu planuje zrobic elektryczna podłogówkę z kabli polskiej firmy bodajże ze Strzegomia. Dużo tańsze niż DEVI , 20 lat gwarancji zresztą jak się je dobrze położy to nie ma się co tam zepsuć. Oczywiście taryfa nocna. Taka podłoga pięknie potrafi akumulowac ciepło. Koszty instalacji sa naprawdę niskie. Jednak jako że to wiocha a lubuskie ma najwięcej lasów no i mam kumpla leśniczego Kominek będzie miał znaczące miejsce w ogrzewaniu domu. Do tego wspólna instalacja nawiewna z wentylacją mechaniczną z rekuperatorem. No tak to jakoś wymyśliłem. Wyraźcie swoje szacowne opinie czy aby nie błądzę. Chata około 120m2 podłoga 20cm stropian, ściany bloczek z betonu komórkowego + 15cm stropianu, i 25-30cm wełny na podsufitkę.
  9. Pozdrowienia dla acca5 tosmy sąsiedzi prawie. Napisz czym się zajmujesz że odwiedzasz czasem Nową Sól.
  10. Witaj! Mam co prawda gaz ziemny niedaleko ok 70m ale kszty podłączenia 12 tys w 2003 roku i termin właczenia 2005 okazały sie kosmiczne i bez sensu po prostu jezeli dodałbym do tego centralne to wyszłoby ok 30 tys. musiałbym je pozyczyc z banku same odsetki od tej wyniosłyby ok 1900 zł rocznie. Za prad w okresie w którym mieszkam wyszło ok 4300/rok tj srednio na miesiac 360 zł. Jak widac ten gaz nigdy by sie chyba nie zwrócił a przeciez drozeje coraz szybciej. zastosowałem troche inne rozwiazanie a mianowicie: Zdecydowałem sie na grzejniki konwekcyjne z powodów ekonomicznych jako rozwiązanie tymczasowe (pod koniec budowy skradziono mi samochód). ale prowizorki jak sie okazało w praktyce nie sa takie złe . Mam taryfę G-12 i zegar sterujący obwodami grzejnymi konwektorów na tablicy rozdzielczej. Działa to tak, że ogrzewanie ma przerwę od 10.00 d0 13.00 oraz od 20.00 do 22.00 jak łatwo zauważyć sa to odpowiednio 3 i 2 h przed włączeniami taryfy nocnej. nie powoduje to znacznego obniżenia temp (ok 1-1,5 st C) a "podgonienie" temperatury następuje po tańszej taryfie. dzięki temu fortelowi zużycie prądu po taryfie nocnej wynosi 55% a dziennej 45 % nie jest to może rewelacja, ale na stale utrzymuję w domu od 21 do 22 st C.(tylko ogrzewanie elektr) Nie posiadam podłogówki akumulacyjnej łazience, a szkoda warto wiem bo sąsiad ma. Jeśli chodzi o kominek to oczywiście mam, tarnawe 16 kw z grawitacyjnym DGP polecam super wydajne i ekonomiczne... ale ceny drewna w Warszawie doprowadzają do wrzenia bez konieczności zakupu drewna i palenia . Palę sporadycznie w weekendy i w siarczyste mrozy zużywam na cały sezon ok 2 m sześc. (300 zł). Jeśli pale zawsze wyłączam ogrzewanie elektryczne z wyjątkiem łazienek. Poza tym wszystkim palenie na stale i robienie w salonie kotłowni oraz czyste malowanie pomieszczenia to średnia przyjemność. ponadto do cuw mam 100 l bojler atlantic pracuje w całym przedziale taryfy nocnej i przez 3-4 godz. taryfy dziennej. Starcza wody dla 3-4 osob bez zmywania (to załatwia zmywarka) Na zakończenie powiem tyle, piece akumulacyjne, jakie wyszukałem firmy olsberg statyczne, ale o małych gabarytach z full automatyką i po korzystnej cenie, kosztowałyby mnie ok 6 tys. dzięki temu miąłbym mniejsze rachunki za prąd o jakieś ok 500 zl rocznie. Czas zwrotu tej inwestycji to 10 lat. Ale bylby dodatkowo problem z paleniem w kominku, jak mam ochotę to palę i przeważnie uchylam okna bo inaczej mam w domu 26 st C, musiałbym planować palenie i czekać az piece sie wyładują. Sam nie wiem może kiedyś sie zdecyduje na wymianę konw. na akumulacyjne. dodam jeszcze ze domek ma powierzchnię 130 m kw. kubatura ok 500 m szesc., Ściany 15cm wełna min+10 cm styropian, podłoga i fundament 10 cm styropian, poddasze 18welna. Ogrzewanie konwektorki DIMPLEX o mocy 1000\2000 W każdy. na stale włączone 7 Kw. (tylko jeden w salonie jest włączony na 2 Kw.) w łazience na dole podłogówka 400W + drabinka grzejna, nw górze tylko drabinka
  11. Gaz z butli plus kominek z płaszczem wodnym, u mnie brak widoków na gaz z sieci,a w dzieciństwie szuflowałam węgiel, teraz juz nie chcę.
  12.  

• Dodaj nową pozycję...