Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przegląd

1. Co nowego w tym klubie
  2. U nas znowu są kolorki: jest fioletowa, różowa, seledynowa, beżowa a mieszkam na brązowej a główna ulica to kolorowych domów. elewacje domów nawiązują do nazw ulic fajnie nie?
  3. u mnie na osiedlu nazwy ulic są kwiatowe: bławatkowa, makowa, krokusowa, etc. wg może być, choć nie ma np. frezjowej
  4. gg - proponuję ulicę Swiętego Mikołaja - jest taka w Poznaniu. Ja będę mieszkać przy ul. Lodowcowej - może być
  5. Mieszkam przy ulicy Leśnej, a będę mieszkał przy ulicy Kościelnej. Nazwa Kościelna jest nie tylko od parady. Jest to ulica prowadząca do zabytkowego kościółka. U jego podnóża będę mieszkał. Mam nadzieję, że dzięki temu nadrobię trochę swoje zaległości "wyznaniowe"... http://wiem.onet.pl/wiem/bmp/62837-4705.jpg
  6. A ja zamieszkałam z Moją rodzinka na ulicy Rzecznej. Faktycznie nieopodal przepływa rzeczka.
  7. He,he a mnie w tych czasach przyjdzie mieszkać na... Holenderskiej, dojazd bardzo łatwy skręcacie we Francuską następnie w Fińską mijacie Hiszpańską i Duńską i już jest Holenderska , mam szwagra rodowitego Holendra już mi kupił flagę holenderską
  8. Mnie od lat sie marzylo zamieszkac na Green Dragon Lane w Londynie... od pierwszego kopa przemowilo do wyobrazni. Aleja Zielonego Smoka... Uwielbiam nazwy ulic w Zalesiu Gornym. O malo tam nie zamieszkalam. A ostatecznie wyladowalam na Suchodolskiej. Moje poczucie estetyki bylo bardzo rozgoryczone
  9. A w Szczecinie jest pięknie brzmiąca: Leśnego Echa A najbardziej mnie bawi: Kurza Stopka. Wyobrażacie sobie: - Gdzie mieszkasz? - Na kurzej stopce A gdyby to jeszcze odpowiadała niezbyt urodziwa niewiasta...
  10. Ja mieszkam na ul. Kolonia i ....czuje sie jak na kolonii. Najgorsze, że mój szanowny małżonek stwierdził, że skoro mieszkamy na kolonii to juz chyba nam wczasy niepotrzebne A we mnie krew wre do podróży Bułka
  11. WOW To jak u nas. My mieszkamy na złotej, a obok są Opalowa, Rubinowa, etc... Jasiu,a może my jesteśmy sąsiadami?
  12. Kilkanaście lat temu na warszawskim Ursynowie mieszkałem na ulicy Zamiany To i tak dobrze, bo obok były Służby Polsce i ZWM. Teraz mieszkam na ulicy której nazwę muszę literować prawie każdemu: Tadeusza Manteuffla. W ciągu 15 lat tylko 7 osób wiedziało jak prawidłowo napisać nazwisko wybitnego polskiego historyka. 5 z tych osób skończyło historię, jedna germanistykę, ale zaskoczył mnie szeregowy policjant z niewielkiej miejscowości który zatrzymał mnie za przekroczenie szybkości. Wiedział jak prawidłowo napisać!
  13. Miałem kolegę który mieszkał kiedyś na osiedlu Karpackim na ulicy Czerwonych Wierchów. Obok była ulica Morskie oko oraz inne ulice których nazwy kojarzyły się z Tatrami. Niestety komuś w urzędzie miejskim ulica Czerwonych Wierchów skojarzyła się z minionym systemem i przemianowano ją na Andersa.
  14. Anna Wiśniewska: znam twoją miejscowość... wielokrotnie przez nią przejeżdzałem jadąc do rodzinki do Rosnowa pozdrawiam
  15. u nas na końcu uliczki jest staw...no i jest Stawowa ale jaką ładną nazwę ma miejscowość - Ligota Piękna
  16. My musimy jeszcze uzasadnić nazwę. Obok jest Calineczki, więc pójdziemy w stronę bajek.
  17. WOW To jak u nas. My mieszkamy na złotej, a obok są Opalowa, Rubinowa, etc...
  18. Hej, będę mieszkać na Szmaragdowej a obok są Koralowa, Perłowa,Srebrna,Złota
  19. Myśmy też mieli frajdę wymyślając nazwy na uliczki osiedlowe. I jest Wakacyjna, Widokowa, Babiego Lata i Magnoliowa. Było jeszcze kilka fajnych propozycji, ale okazał sie, że już takie nazwy są.....
  20. W mojej okolicy są fajne nazwy, np. "Gruszek i jabłuszek", "Bajkowych Domków", może to Cię zainspiruje?
  21. fajniee faktycznie ciezko cos wymyslic moze ul. Spelnionych Marzen? ))) pozdr,
  22. A ja mam sama wymyślić nazwę ulicy i nie wiedziałam, że to takie trudne.
  23. A ja się cofam w edukacji - tj. od miesiąca (po nadaniu nazw ulicom w mojej wsi) mieszkam w jedynym budynku przy ul. Szkolnej Pewnie dlatego, że to dawna szkoła Pozdrooofka
  24.  

• Dodaj nową pozycję...