Przegląd
- Co nowego w tym klubie
-
Kiedy wstawiliście okna?
w.rob odpowiedział a topic → Kiedy wstawiliście okna? Kiedy wstawiliście okna? Topics
Niekoniecznie - brak okien powoduje przeciagi i miejscowe zbyt szybkie osuszenie tynku, co skutkuje tym ze np na polowie sciany w przeciagu tynk juz wysechl, a na reszcie jeszcze nie. Zbyt szybkie wysychanie tynku jest tez zle bo traci swoja wytrzymalosc. Rozmawiałem z kilkoma ekipami... Nawet tynkarze przyznają, że niebezpieczeństwo przesychania tynków jest raczej iluzoryczne - przy wylewkach i tynkach wewnętrznych wilgotność w pomieszczeniach jest tak duża, że nic złego nie stanie się tynkom... Główny powód, dla którego tynkarze "wolą" tynkować po oknach to podójna robota jeśli nie ma jeszcze stolarki - najpierw ściany, później obróbki wokół otworów... Jedyny kłopot faktyczny - to upilnowanie, żeby kładzione instalacje wewnętrzne nie wyparowały któregoś smutnego dnia -
Kiedy wstawiliście okna?
neptunek odpowiedział a topic → Kiedy wstawiliście okna? Kiedy wstawiliście okna? Topics
Niekoniecznie - brak okien powoduje przeciagi i miejscowe zbyt szybkie osuszenie tynku, co skutkuje tym ze np na polowie sciany w przeciagu tynk juz wysechl, a na reszcie jeszcze nie. Zbyt szybkie wysychanie tynku jest tez zle bo traci swoja wytrzymalosc. -
Kiedy wstawiliście okna?
Kon111 odpowiedział a topic → Kiedy wstawiliście okna? Kiedy wstawiliście okna? Topics
No ale własnie ze względu na wysychanie tynków korzystnie jest aby okien nie było! -
Kiedy wstawiliście okna?
mirek_gdynia odpowiedział a topic → Kiedy wstawiliście okna? Kiedy wstawiliście okna? Topics
Okna wstawiam lada dzień, po skończeniu dachu, ale przed tynkami. Wszyscy wolą tynki robić w pierwszej kolejności, natomiast każdy wykonawca tynków i wylewek z którym rozmawiałem woli mieć okna wstawione tłumacząc to wysychaniem powierzchni mokrych. -
Kiedy wstawiliście okna?
mAgnes odpowiedział a topic → Kiedy wstawiliście okna? Kiedy wstawiliście okna? Topics
My wstawiamy okna po zrobieniu dachu. Widzialam ewolucje z paczkami dachowek podczas kladzenia pokrycia, nie zdecydowalabym sie wczesniej na okna. Najlepiej montowac okna po tynkach, ale jest to malo realne. Trzeba polozyc instalacje pod tynki, a z otwartego domu moga "wyparowac". -
Kiedy wstawiliście okna?
neptunek odpowiedział a topic → Kiedy wstawiliście okna? Kiedy wstawiliście okna? Topics
Tylko wstawienie okien PO tynkac to pozniej dodatkowa robota z obrobkami glifow i parapetow .... a tynkarze LENIW sa jak ... wszyscy budowlancy z reszta Latwiej wstawic okna przed tynkami (juz takimi na gotowo, czyli jak cementowo-wapienne + gladz gipsowa, to przed gipsowaniem) i okelic okna dokladnie folia. -
Kiedy wstawiliście okna?
mieczotronix odpowiedział a topic → Kiedy wstawiliście okna? Kiedy wstawiliście okna? Topics
Stary. Nawet nie wiesz jak ci się będą kurzyć i świnić na budowie! Jeśli producent nie kasuje cię za przechowywanie, to lepiej niech stoją u niego. Ja wstawiłem przed tynkami (chciałem zdążyć z VAT-em) i od tamtej pory: - szyby opryskali środkiem gruntującym pod tynki - zmyłem dopiero denaturatem - okna pochlapali tu i tam tynkiem (w miarę łatwo złazi) - okna pochlapali tu i tam zaprawą gdy montowali parapety (zlazło) - okna strasznie się zakurzyły od pyłu tynkowego, który wytworzyli podczas polerowania łączeń sufitów. Okna to PCV więc niewiele im to zaszkodziło. Ale generalnie - posadzki tynki i gipsokartony to makabrycznie brudne roboty. Jeśli możesz wstawić okna po tym, to zrób tak. -
Kiedy wstawiliście okna?
Kon111 odpowiedział a topic → Kiedy wstawiliście okna? Kiedy wstawiliście okna? Topics
Dach faktycznie nie ma tu nic do rzeczy, ale czy nie korzystniej jest wstawiać okna po tynkach wewnętrznych? -
Kiedy wstawiliście okna?
_ZBYCH_ odpowiedział a topic → Kiedy wstawiliście okna? Kiedy wstawiliście okna? Topics
A co ma pokrycie dachu, do wstawiania okien? Jak mają się kurzyć w fabryce, to niech się kurzą na budowie Pamiętaj o zabezpieczeniu domu z oknami. Najlepiej zamontować prowizoryczny system alarmowy stanowiący część przyszłego alarmu (jeśli przewidujesz montować alarm).