Ja właśnie wykańczam D20 z pewnymi zmianami. Mam parę uwag, może Ci się przydadzą 1. Strop!!! jeśli masz zamiar budować dom parterowy i nie korzytać ze strychu w celach mieszkaniowych to daj do przeróbki dach i strop. Strop betonowy wychodzi bardzo drogo i dlugo się go robi - to jest jednak olbrzymia powierzchnia. Ja niestety zorientowałam się za późno (to moja pierwsza budowa) i jak już zobaczyłam ile mnie to kosztowało to na szybko zdecydowałam się na zrobienie ścianki kolankowej żeby podnieść dach i mieć na przyszłość możliwość adaptacji strychu. Teraz żałuję tego odruchu bo spowodowało to wiele kłopotów. Dom stracił proporcje, nie mam ogrzewania na górze i muszę porządnie ocieplić strop (min 15cm) ale dach też. W ten sposób gubię uzyskane centymetry itp. 2. Strych jest za niski żeby tam coś sensownie robić - nadaje się świetnie na prowadzenie wszystkich instalacji jak DGP, elektryka oraz na przechowywanie rzeczy tylko okresowo używanych (narty itp) 3. Brak spiżarni i kuchnia nie jest duża - ja zamurowałam boczne wejście a od strony salonu zrobiłam tylko niski murek-barek. 4.Garaż i kotłownia. Ponieważ musiałam przesunąć garaż (jest po drugiej stronie wejścia do domu i wjazd jest z boku a nie na wprost) nie mam wejścia z garażu do domu i nie narzekam. Garaż zrobiłam jednostanowiskowy. W drugiej części garażu odsuniętej od domu jest kotłownia. Pamiętaj, że kotłownia hałasuje i umieszczenie jej koło sypialni może być niekorzystne. 5.Brak pralni!!! bardzo chciałam uniknąć suszenia ubrań nad wanną. Tylko przez przypadek (konieczność przesunięcia garażu i przemieszczenie kotłowni) mam pomieszczenie na pralnię w miejscu gdzie było przejście z garażu do domu. Przedzieliłam to długaśne pomieszczenie w połowie i w dalszej części mam pralkę i sznurki, i jakiś magazynek na różne rzeczy. Słoiki z przetworami, kartony z sokami i mlekiem, takie trwale zmknięte. Do pierwszej części pomieszczenia przeniosłam garderobę (jest przechodnia). Natomiast garderobę, która była w projekcie zamurowałam od strony korytarza i otworzyłam od strony małej łazienki. Będzie w niej sauna. 6.Ogród zimowy Strasznie chciałam mieć w przyszłości i zrobiłam dodatkowe drzwi balkonowe z najmniejszego pokoiku. 7.Zrobiłam wszędzie ogrzewanie podłogowe. W parterowym domu niech grzeje od dołu To pierwsz zima i wszystko jest jeszcze mokre a grzeję na razie tylko prądem więc trudno ocenić. 8.Komin zrobiłam systemowy i uniknęłam komplikacji ze stropem bo zmieścił się między belkami bardzo polecam to rozwiązanie bo w projekcie jest zbrojona płyta w tym miejscu. 9.kominek mam narożny, ogień widać z dwóch stron. Widok fajny ale kominek strasznie kopci i ja podejrzewam, że te z dwiema podnoszonymi szybami tak mają a poza tym obudowę trudniej i drożej zrobić - nie polecam. 10.Salon jest cudowny każda impreza się zmieści tylko podwyższyliśmy pomieszczenia do 3 metrów (jeden bloczek) tak duża przestrzeń mogłaby wygląć przytłaczająco jakby było niżej a tak wygląda świetnie! 11.Okna balkonowe warto zastanowic się nad ocieplonymi roletami zewn. W nocy w zimie jak jest wiatr to sporo ucieka ciepła za to słońce nagrzewa tak, że wyłączałam grzanie. Trzeba zrobic jakąś markizę na lato. Jejku dosyć dużo mi się tego nazbierało. Najważniejsze jest to, że ponownie bym wybrała teb projekt tylko koniecznie bym przerobiła strop i dach! Jakbyś miał jeszcze pytania to polecam się na przyszłość.