Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przegląd

1. Co nowego w tym klubie
  2. Tak się zastanawiam, dlaczego mieszkańcy n.p. okolic Frankfurtu nad Menem, nie zakładają na swoich dachach tych super kolektorów? Czyżby nie umieli liczyć pieniędzy? A może właśnie to zrobili? . Jedyne tam dachy z kolektorami to większe gospodarstwa mają. .
  3. Proszę o opinię (mocno się gubię) co powinienem wybrać do grzania domu o pow ok. 155m2 aby było tanio i w miarę automatycznie ? Najpierw myslałem o VITODENS 343 + 2 solary VITOSOL 050 + kominek z kanałami pow. ale zabiła mnie cena VITODENS 343 + solary. Znajomy poradził mi inny układ: piec gazowy NIEKONDENSACYJNY + VITOSOL 050 x2 + biwalentny podgrzewacz VITOCELL-B-300 + kominek z płaszczem chyba z Makrotermu. Takie rozwiązanie daje mi (poza wysoka ceną )) trzy korzyści 1) tańszą ciepłą wodę użytkową (właściwie darmocha w lecie) 2) tańsze grzanie w sezonie grzewczym (podstawa kominek) i względną automatykę (po wygaśnięciu kominka grzeje piec gazowy) 3) jeśli pogoda będzie kiepska i solary nie zapewnią odpowiednio ciepłej wody - zrobi to piec gazowy Czy dobrze kombinuję, że instalacja (kaloryfery) pracujaca z kominkiem z płaszczem, pracuje na wyższych parametrach niż zalecana przy piecach kondensacyjnych ( a więc piec nie będzie osiagał tych ponad 100% sprawności więc nie ma sensu ładować w niego kasy? Viessmann to taki Mercedes drogi ale raczen niezawodny tylko po ilu latach taka kotłownia się zwróci ??? Jakie jest tańsze i równie niezawodne zestawienie ?? Wojtek
  4.  

• Dodaj nową pozycję...