Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przegląd

1. Co nowego w tym klubie
  2. Witam. (po dłuższej przerwie) Mam dwie wiadomości i jak to zwykle bywa: jedną dobrą i jedną mniej dobrą. Dobra: sprawa wydania decyzji o warunkach zabudowy 'dojrzewa'. Obecnie jest na etapie projektu. Zła: Wspomniany projekt jest wysyłany do uzgodnień ( 5 instytucji) i teoretycznie wraca zaopiniowany przez nie po 14 dniach. Niestety w praktyce potrwa to znacznie dłużej ( do 2 m-cy - bo sezon urlopowy ) Pozdr
  3. Witam po długiej przerwie. Liczę na to, że w lipcu otrzymamy warunki zabudowy pod gazociąg. W międzyczasie trzeba dogadać sprawę u notariusza. Potem tylko umowa z gazownią, pozwolenie na budowę, wykonanie, odbiór techniczny i ... ciepło w domkach.
  4. szanowni właściciele pięknych domów w Dąbrowie Chotomowskiej od pewnego czasu jestem głęboko poruszony pięknem waszego kawałka ziemi, przejechałem setki mil w poszukiwaniu swego kawałka ziemi na tej planecie i chyba to jest TU jeżeli możecie udzielić nam pomocnych informacji o okolicy " jesteśmy zupełnie zieloni " to serdeczne dzięki. nasz adres [email protected] lub na forum.
  5. Dla zainteresowanych: w piątek 14 maja po południu ( po 16) jest umówione spotkanie z projektantem. Jeżeli ktoś może w tym czasie być obecny to zapraszam. Potrzebny będzie projekt, zagospodarowanie działki i warunki przyłącza gazu i 100 zł zaliczki. Pozdrawiam Jacek
  6. Gemm Nie przewiduję problemów z projektem ponieważ wykona go "odpowiedni" człowiek. Jeżeli chodzi o postęp w realizacji naszego planu to jest tak: - dogadujemy w szczegółach geodetę - czekam na spotkanie z jeszcze jednym sąsiadem, który prawdopodobnie przyłączy się do nas. W najbliższych dniach dostaniemy na piśmie ofertę od geogety i trzeba szykować po 100 zł od domu na zaliczkę dla niego. Zachęcam wszystkich do poszukiwań wykonawcy. Im więcej ofert dostaniemy tym lepiej dla nas. Pozdrawiam Jacek
  7. Jackus brawo! Gemm o projekt i o komptencje projektanta bym się nie martwił, sam z jego usług korzystałem w zeszłym roku. Będzie dobrze
  8. Nie byłem na sobotnim spotkaniu z projektantem (miałem chrzciny... ) więc pewnie wielu rzeczy nie wiem... Co bedzie np. jak gazownia projekt odrzuci?? Czy projektant bierze kasę z góry, czy dopiero jak gazownia zatwierdzi?
  9. Małe sprostowanie do poprzedniego postu.. Mam informacje, że koszt projektu gazociągu i instalacji na działce zmalał do 900 zł od domku. Liczę na więcej...(tzn mniej)
  10. Kilka informacji po sobotnim spotkaniu: - koszt projektu gazociągu - 400 zł od domu. - koszt projektu istalacji na działce ( wew. i zew.) - 700 zł. - koszt mapy do celów projektowych - 1000 do 1500 zł. ( na wszystkich ). Wniosek o warunki zabudowy złożę niestety dopiero w tym tygodniu ( myślę, że do czwartku). Dla domów zinwentaryzowanych przez geodetę będą jednocześnie określone warunki dla budowy instalacji podziemnej na działce. W najbliższym czasie będziemy musieli zebrać kasę dla geodety. Po wykonaniu przez niego mapy terenu objętego inwestycją projektant zacznie działać przy planach gazociągu. Życzę wszystkim i sobie dużo wytrwałości
  11. W sprawie sobotniego spotkania: godzina 15 na Wspólnej w Dąbrowie pzdr
  12. W sobotę 17 kwietnia planujemy spotkanie z projektantem sieci gazowej. Zapraszam
  13. http://kartki.onet.pl/_i/m/wielkanoc001.gif WESOŁYCH ŚWIĄT
  14. Witaj Mariol Chodzi o budowę gazociągu od Lipowej w kierunku osiedla Viper. Jeżeli jesteś po drodze to zapraszam do współpracy.
  15. Witam sąsiadów! Ja też mieszkam na Wspólnej w Dąbrowie od kilku miesięcy i przyznam szczerze że o żadnym gazie nic nie wiem. Czy moze mnie ktoś wtajemniczyć? Co prawda narazie wcale się nie spieszę do zakładania gazu gdyż po budowie jestem spłukana kompletnie ale dobrze byłoby uwzględnić to w planach na przyszłość. Pozdrawiam i gratuluję zacięcia w działaniu. PS. Wiem już coś na temat papierkowych zmagań z urzędami...
  16. P.S. Sprawdzamy jednocześnie ofertę wykonania inwestycji przez prywatną firmę ( mam na myśli 'trzeci' wariant działania). Jak tylko będą informacje na ten temat to je upublicznię. jeszcze raz pozdr.
  17. Witam. Przed nami sporo działań. Dzisiaj zamawiam mapki w składnicy w starostwie. (koszt 150 zł) Będą potrzebne do wniosku o warunki zabudowy. Teraz zbieram podpisy zainteresowanych pod wnioskiem, o rzeczone warunki oraz pod pismem do gazowni. Mam nadzieję, że ten temat będzie zamknięty do świąt. pozdr.
  18. Fugas Odpowiem z czasie świąt, przypomnij mi o sprawie, gdybym nie pisał.
  19. Mik 99 doczytałem że polecałes zaprawe Kerrakol na wylewki, uzyłeś tego ? Ile zaplaciłeś ? A jeżeli cement to jakiej klasy I, II czy III i ewentualnie po ile? Będe wdziećzny za wszelkie odpowiedzi w temaci wylewek. Pzdr Fugas P.S. Zbieram grzyby w Chotomowie
  20. Brawo! Na dębowej gazik mamy, ale gratuluję inicjatywy! Będę zaglądać i życzę powodzenia w potyczkach z monopolem. pozdrawiam P.S. domek wygląda bardzo obiecująco.
  21. Ustaliłem jakie formalności muszą być dopełnione w gminie ( żeby móc rozpocząć budowę gazociągu). 1. Trzeba dostarczyć mapkę (1:1000) obejmującą cały teren inwestycji 2. Wykonanie prac w drodze gminnej musi aprobować właściwa komórka w gminie (drogowcy) 3. Trzeba złożyć wniosek o określenie warunków budowy gazociągu ( podpisany przez wszystkich uczestniczących) 4. Do powyższego trzeba dołączyć aktualne warunki przyłącza wydane przez gazownię. To tyle w gminie - im szybciej tym lepiej ( strasza trzymiesięcznym terminem wydania decyzji) Z rozmowy w gazowni wynika, że najbardziej czasochłonnym etapem inwestycji jest dokumentacja i uzyskanie pozwolenia na budowę. W domyśle, lepiej przygotować domumentacje we własnym zakresie, ale przy pomocy 'swojego' człowieka. Mam nadzieję, że w krótkim czasie wypracujemy odpowiednią metodę działania pzdr
  22. Witam!!! Spotkania na forum będą łatwiejsze organizacyjnie. Po niedzielnym zebraniu zgodnie z ustaleniami sprawy ruszają do przodu. Wszyscy zainteresowani doprowadzeniem gazu do działek przy ul. Wspónej są jak najmilej widziani. Cóż, 'miejsce' spotkań już mamy, teraz tylko porozsyłam info do "Grupowiczów'. pzdr
  23.  

• Dodaj nową pozycję...