Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przegląd

1. Co nowego w tym klubie
  2. Przeglądając pewien artykuł znalazłam taki ranking, może komuś się przyda, przeczyta..... dobrze, że ja już ma to za sobą Ranking kredytów mieszkaniowych Katarzyna Siwek, Jarosław Sadowski, Expander 2009-05-27, ostatnia aktualizacja 2009-05-27 14:12 Banki przestały zaostrzać warunki udzielenia kredytów hipotecznych Stabilizacja - tak najkrócej można określić to, co w ostatnich kilku miesiącach wydarzyło się na rynku kredytów hipotecznych. Przejawia się ona w istotnym zmniejszeniu liczby decyzji bankowych zaostrzających warunki kredytowania. Zdecydowanie mniej jest podwyżek marż i wkładu własnego czy nowych ograniczeń w udzielaniu kredytów walutowych. Bankom daleko jeszcze do łagodzenia polityki kredytowej, jednak w maju przestały rosnąć przeciętne marże, a zdolność kredytowa minimalnie się podniosła. Dużym problemem pozostaje zakup mieszkania na rynku pierwotnym. Więcej o kredytach w kolejnym rankingu "Gazety Dom" i firmy doradczej Expander Przeciętna marża (mediana) nowo udzielanych kredytów hipotecznych (300 tys. zł, 30 lat, 25 proc. wkładu własnego) wynosi obecnie 2,8 proc. Marża to składnik oprocentowania kredytu hipotecznego. Jest ona stała w okresie kredytowania i wraz ze stawką bazową (np. WiBO, LIBOR) tworzy oprocentowanie kredytu. W porównaniu ze styczniem (dane z poprzedniego rankingu) przeciętna marża wzrosła aż o 1,1 pkt proc. Podwyżki miały miejsce w pierwszych czterech miesiącach tego roku. W maju marże się ustabilizowały. W jednym banku oprocentowanie może być dwa razy wyższe niż w drugim Podobnie jak w styczniu utrzymują się znaczne rozbieżności w stawkach proponowanych przez poszczególne banki. Najniższa marża (w BZ WBK) wynosi bowiem 1,35 proc., a najwyższa aż 7,6 proc. (w mBanku i Multibanku - oferta poza promocją; 5,72 proc. standardowa oferta Dom Banku). Duże rozbieżności marż przekładają się na istotne dysproporcje w poziomach oprocentowania. Najniższe oprocentowanie wynosi 5,65 proc. (BZ WBK), a najwyższe 11,89 proc. (mBank i Multibank; 9,9% - Dom Bank). Przeciętne oprocentowanie (mediana) wynosi natomiast 7,01 proc. Mimo wzrostu marż oprocentowanie jest więc niższe niż w styczniu, kiedy wynosiło 7,65 proc. Spadek oprocentowania jest wynikiem spadku stawki WIBOR. Na początku roku trzymiesięczna stawka WIBOR wynosiła 5,84 proc., następnie spadała do przełomu marca i kwietnia (najniżej w okolice 4,14 proc.). Od tego czasu WIBOR rośnie, przekraczając obecnie poziom 4,5 proc. W przeciwieństwie do marży stawki bazowe się zmieniają, wpływając jednocześnie na poziom oprocentowania. Zmiany stawek dokonują się codziennie, ale banki aktualizują oprocentowanie kredytów znacznie rzadziej - najczęściej raz na trzy miesiące. TABELA1. Oprocentowanie i marże kredytów w złotych Bank Oprocentowanie Marża Bank Zachodni WBK 5,65% 1,35% Bank Millennium 5,97% 1,80% Nordea Bank Polska 5,99% 1,70% Deutsche Bank PBC 6,00% 1,70% Lukas Bank 6,00% 1,80% Bank Pocztowy 6,02% 1,60% Bank DnB NORD Polska 6,37% 2,10% PKO Bank Polski 6,38% 2,06% Bank Ochrony Środowiska 6,39% 2,00% ING Bank Śląski 6,51% 2,10% Dominet Bank 6,94% 2,80% Raiffeisen Bank Polska 6,96% 2,80% Eurobank 7,01% 2,80% Kredyt Bank 7,20% 2,90% Pekao 7,33% 3,00% BGŻ 7,35% 2,95% Bank BPH 7,60% 3,20% Alior Bank 7,68% 3,30% Polbank EFG 8,18% 3,80% Invest Bank 8,60% 4,30% Fortis Bank Polska 9,40% 5,10% GE Money Bank 9,75% 5,40% DomBank 9,90% 5,72% mBank** 11,89% 7,60% MultiBank** 11,89% 7,60% Średnia 7,56% 3,26% Mediana 7,01% 2,80%
  3. Prosze się nie dziwić. Dzisiaj pani w GE Money bank pytała nas się czy posiadamy taki certyfikat. Podobno wysyłano wszystkim, którzy mieli kredyty w tym banku. Z certyfikatem są lepsze warunki kredytu.
  4. Poszukuję certyfikatu GE Money Bank. Może go ktoś posiada i mi sprzeda?
  5. Ponieważ nikt nie odpisał, skierowałem tylko do ludzi bardziej rozeznanych w kredytach na 100% inwestycji
  6. wiec jak zaczeka na kase to nie rozumiem dlaczego nie możecie wziąć od razu hipotecznego?????? Dlatego, że nei dadza nam kasy bez umowy przedwstepnej, a gosc nei podpisze umowy bez kasy...
  7. ...... a tu mówi się o czymś innym niż o kredytach?????
  8. Bank Szwajcarii też zapewne podniesie... Libor CHF 3M już 1.47% (08.06) a Wibor PLN 3M coraz lepszy: 4.14... Ja we wtorek mam mieć decyzję komitetu kredytowego (w końcu zebrałem wszystkie dokumenty) i kupuję... B.
  9. Trzecia z rzędu podwyżka stóp przez Europejski Bank Centralny to zła wiadomość także dla osób mających kredyty w obcych walutach, będą one coraz droższe... - Można oczekiwać, że w ciągu najbliższych kilku tygodni w ślady ECB pójdzie szwajcarski bank centralny, który kopiuje w dużym stopniu politykę monetarną swojego "większego brata". I to jego decyzje mają większe znacznie dla polskich kredytobiorców, którzy masowo wybierają kredyty we frankach. Rynek dyskontuje dwie podwyżki szwajcarskich stóp łącznie o 0,5 pkt proc. w najbliższych 12 miesiącach - powiedział nam Maciej Kossowski, analityk z firmy doradczej Expander. To podniesie oprocentowanie kredytów. Oczekuje się, że już w połowie czerwca główna stopa w Szwajcarii wzrośnie o 0,25, a w kolejnych miesiącach o kolejne 0,25 procenta. Po marcowej podwyżce wynosi 1,25 proc. - To oznacza, że ceny kredytów we frankach zbliżą się do 3,5-4 proc., o ile banki nie obetną swoich marż, nadal nieco wyższych niż marże dla złotówek. A to z kolei powinno już rozpocząć zmianę walutowych preferencji polskich kredytobiorców, czyli wzrost popularności złotego - dodał Kossowski. GW ciekawe co na to nasza RPP?
  10. Jest wštek Klub oszołomów - tam włanie dowiadczenia wymieniajš ci, którzy budujš za 0 zł... polecam.
  11. wiec jak zaczeka na kase to nie rozumiem dlaczego nie możecie wziąć od razu hipotecznego??????
  12. Bierzemy kredyt konsumpcyjny na nia....A potem postaramy sie po umowie na hipoteczny albo na dzialke albo na claosc..chyhab da się takżeby refinansowac zakup....Troche drozej niby ale z drugiej strony bedziemy ieli pewnosc ze dzialka nasza... Twierdzi że zaczeka na kase i dizalke przyczyma Oby...
  13. kurcze... szkoda że ludzie lubią robić problemy innym.... Macie jakiś pomysł?
  14. Z dzoalka sie tak pokiełbasilo, że gosc nei chce przdwstepnej i zadatku tylko calosc kasy i umowa wiarząca... No i lipa bo odpada kredyt na calosc....Ba nawet na poczatek trzeba by dzialke na zwykly konsumpcyjny..Masakra, no i nie wiem czy nam sie domek nie przesunie przez to
  15. masz 100% racje! kredyt na działke jest wyżej oprocentowany - nikt nam tego nie powiedział a tez chcieliśmy odrazu na wszystko, ale nasz doradca bankowy powiedział nam że tak nie możemy - świetny doradca - a teraz mamy kredyt na działke 4.2% i dopiero teraz staramy się na dom.... mam nerwy... okazuje się tez że to bedą dwa odrębne kredyty których nie możemy skonsolidować - super nie? - chyba wezmę kredty na dom i poprostu następnie zmienie Bank
  16. Witam wszystkich kredytobiorców ja mam małe pytanko troche z innej "beczki" - jak to jest z ulga odsetkową, która można wykorzystać biorąc kredyt na budowe domu - czy koniczne jest dokumentowanie budowy fakturami, aby móc odliczyć odsteki, czy wystarcza juz sam fakt umowy kredytowej, w której stwierdzone jest że kredyt dotyczy finasowania budowy? Spotkałam sie z róznymi interpretacjami tej ulgi, że sama juz nie wiem co sądzić... z gory dzięki za odpowiedzi, Pozdrawiam, magda
  17. Ja w Lukasie wzišłem kredyt na zakup działki - i koniec To znaczy prawie koniec, bo obok tego biorę kredyt na dom (ale dom gotowy w innym miejscu)
  18. No ale mowisz że na samą dzialke są wyżej oprocentowane...Ja mysle ze najwiekszym plusem calosci jest to, że jesli faktycznie ejst tak że nie trzeba pozwolenia na poczatek tylko przy transzy kolejnej, to załapie się z całością na tych strych warunkach we frankach itd..a potem można z tym nie zdążyc...
  19. Ja bym radziła wziąć najpierw kredyt na działkę a potem na dom. Z tego co się orientowałam, to kredyt na działkę jest wyżej oprocentowany. I przy kredycie na całość można mniej wynegocjować, to moje spostrzeżenia, ale może się mylę. Poza tym trzeba od razu płacić prowizję za przyznanie kredytu, co też rusza po kieszeni
  20. Acidtea Dzięki..czyli jednak jest nadzieja że bedzie to sensownie, pierwsza transza , pozwolenei i druga transza... Hmm, z drugiej strony my potrzebujemy na dzialke kredyt teraz a budowa pewnie wiosna przyszłego roku... Może faktycznie tez nie ma powodów pakowania się w taki kredyt? Z drugiej strony jak by była możliwość warunki promocyjne to byłoby mozę lepiej... Ale mam mętlik
  21. Aida, ponieważ nie wnikałem za głęboko, bo stwierdziłem, że ze względu na papierki i media daleko od działki nie będę się pakować w taki kredyt "2 w 1". Ale z tego co pamiętam, dla BPH i BGŻ było tak (się dowiadywałem styczeń/luty), że 1sza transza szła na zapłatę za działkę, a następne były uruchamiane, po uzyskaniu pozwolenia na budowę no i rozpoczęciu już budowy. Każdy z nich oferował prolongatę spłaty kredytu tak, że nie musisz od razu spłacać rat z całego kredytu, tylko płacisz odsetki np. 1szej transzy za działkę. Nie pamiętam, na jak długo można było przeciągnąć. To tyle, co pamiętam, a naprawdę więcej szczegółow uzyskasz w banku.
  22. Acidtea Wiem że dają, to wiem na 100%, pytanie na jakich warunkach...Czy to pozwolenie na budowe jest konieczne, czy można je dostarczyć dopiero przy kolejnej transzy....
  23. Aida, dają takie kredyty. Sami o takim myśleliśmy. Ale najlepiej sami zorientujcie się, popytajcie w bankach. Każda sytuacja jest inna i trudno przenosić ją z człowieka na człowieka.
  24. To znowu ja;) Ludzie, czy jest tu ktoś taki kto bierze jeden kredyt na całość inwestycji działka plus budowa? ? Jak z formalnościami...wypatrzyliśmy sobie działeczke, chcemy wszystko załatwiać..ale jeśli kredyt na całość dadzą dopiero po pozwoleniu na budowę...No to ...hmmm czarno to widzę. Jak to jest, zawsze trzeba tyle czekać? A może pozwolenie mozna dostarczyć przed kolejna transza? Bo w koncu dzialka jako zabezpieczenie tej czesci kredytu juz jest...Wiem ze takie kredyty na calosc daja, uznalam że ok i się zabralismy za szukanei działki. no ale zaczynają się konrety, potrzebujemy kase na dzialke a do pozwolenia na budowe, to jeszcze hoho ... Co tym sądzicie?
  25.  

• Dodaj nową pozycję...