Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przegląd

1. Co nowego w tym klubie
  2. Dzięki za sugestie! Póki co zgodę sąsiada mam nawet na piśmie, ale nigdy nic nie wiadomo..
  3. I najważniejsze: sąsiad może zmienić zdanie i jutro za Ch...iny Ludowe juz się nie zgodzi.
  4. Wg mnie kładź od razu docelowy kabel. Jedna robota, jedno rujnowanie wjazdu i wejścia u sąsiada. Być może uda się jakiś podkop/przecisk pod wjazdem. Zależy jaki tam jest teren. Napewno warto zastosować rurę osłonową. Ja wrzuciłbym jeszcze bednarkę przy tej samej robocie (wykopie). Żeby określić typ i przekrój żył kabla trzeba spojrzeć do WTP i policzyć spadki napięcia na długości. Zapas kabla zakop, nie będzie widać, nie będzie kusić amatorów kolorowego metalu.
  5. Czy ktoś moze mi doradzic w temacie podłączenia erbetki na budowę Mam skrzynę z licznikiem (huraaa!) ale na działce sąsiada i w odległosci ok. 30m od granicy mojej działki. Czy warto kłaść kabel docelowy przez teren sąsiada (tam jest już wjazd , bramka etc) zakończyć go erbetką, a po zamknięcu domu przenieść kabel do tablicy, czy też taki kabel za bardzo kusi potencjalnego złomiarza i lepiej położyć prowizorkę, a przyłacze zrobić później? Może to trywialne pytanie, ale .. Dzięki za radę!
  6.  

• Dodaj nową pozycję...