Przegląd
- Co nowego w tym klubie
-
Witam serdecznie Czy może ktoś z szanownych Forumowiczów używa przydomowej oczyszczalni biologicznej? A może ktoś załatwiał formalności w Wiszni małej lub/i Trzebnicy? Od czego zacząć? jaka jest szansa odprowadzania oczyszczonej wody do przydrożnego rowu? (operat wodnoprawny, pozwolenie wodnoprawne?) Czy jest z tym sporo załatwiania? A jakiej firmy oczyszczalnie macie? Wiem, że POLIPLAST produkuje takie, ale czy są dobre? Bardzo prosze o komentarze i Waszą radę. Mozliwe odpowiedzi na priv, mogę nawet podjechać i spokojnie pogadać.... Będe bardzo wdzięczny. Pozdrawiam wumar/Wrocław
-
Baaaardzo długo tu nie zaglądałam. Miło czytać jak prace idą na przód My jesteśmy na etapie elewacji - równanie, malowanie, podbitka , rynny . Wszystko ok, tylko czemu to wszystko takie drogie ciągle mi kasy brakuje- pewnie tak jak wszystkim. Pozdrawiam budujących w Obornikach Śląskich i okolicach. Ania
-
... ale miałem pad kompa i go wcieło. Osobę która chciała namiary na fachmanów proszę o ponowne przesłanie maila, lub "ujawnienie" się na tym wątku forum. Przepraszam, ale dyski niestety czasami padają ps. Za nami : - hydraulika - elektryka - centralny odkurzacz - sam montowałem instalację - wylewki Najbliższe dni - bramy garażowe - wejście do budynku (2-3 stopnie)
-
Za grupą Wrocławską: Czy ktoś poratuje wykonawcą przyłącza wodnego i kanalizacyjnego w okolicach Trzebnicy, Obornik? Wczoraj lokalny wykonawca wycenił nas na... 8300zł brutto A do wykonania: - przedłużenie istniejącej sieci o 30 metrów, z przeniesieniem hydrantu (w linii prostej, od środka działki sąsiada do środka naszej działki) - niestety takie warunki otrzymaliśmy od wodociągów - przyłącze wody - w sumie 19 metrów - przyłącze kanalizacyjne - w sumie ok 25metrów (studzienka jest w rogu działki)
-
.... ale nie próżnowałem !!! Za sobą już mamy: - Okna - Dach - Tynki cementowo-wapienne (gładź sobie zrobię sam) - Ocieplenie poddasza - zaczynają rigipsy - Elektryka - Podłączenie gazu - od skrzynki do domu, bez wpięcia do sieci - Miś od wody i CO robi wycenę - Miś od schodów też i extra wydatek DRENAŻ Odpukać (puk puk puk) narazie trafiałem na solidnych fachowców. Pierwszy który miał stawiać od fundamentów coś mi się nie spodobał i miałem nosa - jak się okazało partacz niesamowity i zna się na budowlance jak świnia na gwiazdach. Na szczęście wybrałem (zupełnie przypadkowo) inną ekipę i był to strzał w 10. Dachowcy też bardzo solidni i znają się na rzeczy. Co do elektryka to tez żadnych zastrzeżeń. Namiary na "misiów" mogę podać w odpowiedzi mailem : [email protected] Pozdrawiam wszystkich. ps.w środę pomiar drzwi wejściowych i bram garażowych
-
Witam, jestem w trudnej sytuacji, gdyz mój obecny Wykonawca (przekroczył termin o 4 miesiące i nadal nie usunął cześci usterek) jest rownoczesnie moim Kierownikiem. Ze zwgledu na opóźnienia i inne okoliczności zatrudniliśmy innego Wykonawce. Probujemy zakonczyc sprawe polubownie, ale nie wyglada to dobrze. Kierownik oswiadczyl, ze etapy ktore wykonal inny wykonawca ma zamiar zakwestionowac w dzienniku budowy i nakazac rozbiórke. Z tym, ze przyjal wczesniej osobiscie wszystkie elementy i do tej pory nie zglaszal zastrzezen. Nie dokonał do tej pory zadnego wpisu w dzienniku od konca pazdzernika (w tym na prace wykonane przez siebie - jako Wykonawce) Żada od nas pokwitowań, ktore podpisywal za przyjęte kwoty za robocizne, z tym, ze do tej pory twierdzil, ze ich nie potrzebuje (mimo, ze proponowaliśmy mu na początku podpisywanie w dwóch egzemplarzach dla nas i dla niego). W takcie tylko dzieki wlasnej przezorności uniknelismy blednych decyzji, które podejmował jako Kierownik i Wykonawca, zdecydowanie stawiając na swoim. Lista naszych uwag jest dluga i chetnie zaintersuje sie nia Rzecznik Odpowiedzialnosci Zawodowej (3 razy nie pojawil sie przy wytyczeniu geodezyjnym budynku, nie wykonywal wpisów w dzienniku, podwazal swoje wczesniejsze decyzje, taił wady wykonawcze (np.zageszczenie 100cm piachu jedna warstwa)), z tym ze liczymy nadal na polubowne zamkniecie sprawy. Naszą propozycją jest niewchodzenie na droge sadowa i nawet zostawienie go na stanowisku Kierownika, jesli spokojnie jest w stanie dokonczyc z nami wspolprace bez robienia nam problemow, co za tym idzie uniknie sam problemow. Mam pytanie, czy musimy okazac mu pokwitowania, ktore my wystawialismy wreczajac mu pieniadze? Czy nadal starac sie o polubowne zalatwienie sprawy? (Przyklad Tomka_J mnie przygnebil i wole uniknac sadzenia się (przysluga za przysluge)) Czy powolanie Inspektora nadzoru moze zdyscyplinowac kierownika? Żadać odszkodowania? Czy osoby z okolicy Obornik i Trzebnicy mogą mi kogos polecic na to stanowisko? Bardzo licze na spotkanie jednej uczciwej osoby w tej branzy Przyjme kazda pomocna dlon
-
Wlasnie dostalam szoku. Moja kochana ekipa za taras chce 3 tys zlotych (za caly fundament bylo niewiele wiecej) a do zrobienia jest lawa 3,5mx2m, reszta lacznie ze schodami z bloczkow oraz filar w gotowym szalunku. Przeciez to gigantyczne przegiecie i naciaganie. Chetnie powiem Panom do widzenia. Szukam przyzwoitej ekipy, a w domu jest jeszcze duzo do zrobienia (dzialowkie, ocieplenie, wykonczenia). Moze ktos ma solidnych murarzy, ktorzy chca dorobic? Bardzo Was prosze o jakis kontakt, bo aktualnie jestem bez ekipy PS. jestesmy z Siemianic (Oborniki Slaskie)