Przegląd
- Co nowego w tym klubie
-
Witajcie, Odświeżę odrobinę temat i na wstępie muszę powiedzieć, że jestem bardzo zadowolony, iż trafiłem na to forum i na ten wątek. Również przymierzamy się do budowy Ariela, jednak będzie to wersja w lustrzanym odbiciu i z dwustanowiskowym garażem. Projekt wydaje się być po prostu idealny w stosunku do naszych potrzeb. Póki co mamy wymarzoną działkę. Czy ktoś z szanownych forumowiczów buduje ten dom we Wrocławiu lub jego bliższych, czy dalszych okolicach? Chętnie posłucham cennych rad i podejrzę jak idzie budowa lub gotowa inwestycja. Pozdrawiam! Cisek
-
Witam wszystkich jestem nowy na forum Mam pytanko ?, na jaką wysokość należy podnieść ściankę kolankową, aby "nie zepsuć" konstrukcji. Chęnie obejrzałbym Ariela na pokarpaciu - jeśli ktoś go wybudwał to proszę o kontakt: [email protected]
-
Witam, Już myślałam, ze Ariel nikomu się nie podoba bo wśród tylu domów na forum nie ma żadnych zdjęć z Arielem w budowie. My tez wybraliśmy ten projekt, na jesieni stanęły fundamenty, niedługo dalsze prace. Nasz projekt jest trochę zmodyfikowany, by uzwzględniał wszystkie (lub prawie wszystkie ) nasze potrzeby. Jesli ktoś ma zdjęcia z realizacji tego domku to bardzo proszę o takowe na maila. Bardzo chcielibysmy zobaczyć jak wygląda to w rzeczywistości a nie tylko na projekcie. Pozdrawiam
-
Witam Serdecznie ! Jesteśm nowy na tym forum. W czerwcu rozpoczynamy budowę naszego Ariela (lustro). Bardzo mi się podobają uwagi i pomysły zawarte w Waszych opiniach, niektóre z nich z pewnością będę chciał wykorzystać w naszym domu. Będę wdzięczny za dalsze pomysły, zdjecia z realizacji oraz zdjęcia gotowych domków. Proszę o informacje jakie macie mury dwu czy trzywarstwowe, jakie pokrycie dachu oraz wszystkie inne. Dodatkowo proszę o kontakt Pana Pawła z okolic Lublina, ponieważ jest to budowa najbliższa naszej i chętnie byśmy kiedyś obejżeli taki domek (jeśli oczywiście to nie kłopot). Czekamy na wszelkiego rodzaju porady oraz zdjęcia. Adres e-mail: [email protected] Pozdrawiamy!
-
Witam ponownie Arielowiczów!!! A co możecie powiedzieć na temat miejsca nad garażem. Czy jestem w stanie coś wygospodarować np. na dwie suszarki? CZEKAM NA ODPOWIEDŹ i możliwe zdjęcia na e mail [email protected] Wielkie dzięki. http://
-
Z nieba mi te Wasze forum spadło. W kwietni zaczynamy budowę Ariela w województwie warm.-mazurskim. Bedę bardzo wdzięczna za zdjęcia na mój adres e mail [email protected] Ania A czy to nie jest przypadkiem większa inwestycja (chyba jakieś rejony Swarzędza) kilkunastu domów? Jakis czas temu natknąłem się na ofertę w internecie i nie wiem, czy to nie to samo... My wybralismy projekt juz jakis czas temu, ale do tej pory nie żałujemy wyboru:) Żeby to potwierdzić, zamieszczam link do zdjęć z realizacji. http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1917406#1917406 Właśnie o taką bryłę nam chodziło, więc tym bardziej cieszymy się, że w realu wygląda to dobrze:) Co do samych schodów, to tak się składa, że też je planujemy. Oczywiście, sama forma to rzecz gustu; z naszej orientacji wynika, że dobre drewniane schody są znacznie droższe. Zdecydowaliśmy ostatecznie, że u nas bedą betonowe z drewnianymi nakładkami (coś pośrodku). Jeszcze jeden dylemta to podniesienie ścianki kolankowej na poddaszu. Praktycznie wszyscy się na to decydują, a nie każdy jednocześnie pamieta o zmianach długości dachu. W efekcie można bardzo łatwo zapsuć całą estetykę na zewnątrz. Zacząłem ten wątek m.in. dlatego, by spróbować zdobyć zdjęcia juz zrealizowanego poddasza. Zobaczymy - może się uda:) Oczywiście, jak tylko postępy budowy będą spore nie mamy nic przeciwko pokazaniu efektów:) Pozdrawiam Tomek
-
Witam wszystkich, którzy zdecydowali się na Ariela. Ja jestem własnie w trakcie wyboru projektu i czytając Wasze opinie coraz bardziej skłaniam się ku temu projektowi. Jakoś nie byłam przekonana co do dachu czterospadowego ze względu na skosy. Cały czas brałam pod uwagę domy z dachem dwuspadowym choćby dlatego że taki dach byłby tańszy no i tylko jeden skos w każdym pokoju. No ale ariel pod wszyskimi innymi względami jest idealny, czyli duży salon, w miarę duża kuchnia no i ten taras zadaszony. Dlatego zwracam się do wszystkich którzy są już na etapie wybudowanego domku, aby przesłąli na moją skrzynkę zdjęcia wnętrza tego uroczego domku. BARDZO będę wdzięczna. Zamierzamy budować na wiosną w świętokrzyskim.Jesli jest ktoś z forumowiczów kto też buduje w tym regionie również proszę o jakiś sygnał. Moj adres e-mai: [email protected] czekam z niecierpliwością poniewaz jak najszybciej chcielibysmy z mężem zdecydowac się a tak na marginesie interesuje mnie także projekt domu MOMENT. Być może jest ktoś kto wie coś o tym domu.???? Pozdrawiam wszytkich Arielowiczów i być moze niedługo dołącze do Was
-
Witam wszystkich. Bardzo podoba mi sie ten domek. Czy moge prosic o przeslanie zdjec na adres [email protected] z realizacji jak i wykonczonych domow . Z góry dziekuje za wszystkie fotki
-
Witam po długiej przerwie, ale widzę, że nie tylko ja tu nie zglądałam:-) U nas rusza w ruch machina wykończeniowa (jak widać emocji jest sporo z tego powodu:-) Niby mamy wszystko obmyślone, co, gdzie, w jakim kolorze, jaki materiał, ale zaskakują nas ciągle nowe informacje. Chodzimy po hurtowniach, sklepach i porównujemy ceny i jakości. Po nocach śnią mi się płytki i parkiety. Monika, czy Wy będziecie korzystać z projektanta, którego poleca nasz inwestor czy będziecie korzystać tylko z własnych pomysłów? Paweł, mam nowe zdjęcia, o które prosiłeś, więc jeszcze w tym tygodniu prześlę je na maila. Piszcie co się dzieje u Was na budowie, bo jakoś tu smutno w tym naszym wątku. Ola
-
Cześć Wszystkim:-) Paweł ja też prześlę Ci fotki naszego Ariela o ile interesuje Cię lustro. Monika, co do oświetlenia ulicy to my też jesteśmy za (tymbardziej, że cena nie jest kosmiczna), ale istotnie musiałoby to działać w ten sposób, że o zmierzchu zapalają się wszystkie lampy. My jeszcze nic nie robimy w środku:-( Mamy natomiast namiar na fachowca od płytek od naszego inwestora i umówiliśmy się z nim na maj. A propos gniazdek TV. My mamy w salonie standardowo jak na projekcie i dodatkowe w tzw. gabinecie. Niby wszystko wiemy jak urządzimy salon, jak będą stały kanapy, jakie meble itd. ale im bardziej w las tym bardziej zmieniają się koncepcje, więc nie wiem czy gniazdka też nie będą wędrowały później z tymi koncepcjami;-) Pozdrawiam. Ola (i Jarek)
-
Witam Moniko, ja też myślałam żeby umieścić telewizor obok kominka, ale ostatnio stwierdziłam, że jest tam za mało miejsca. O ścianie, którą Ty wybrałaś też myślałam. Czy zamierzasz postawić na tej ścianie jakiś mebel i na nim telewizor, czy może zawieścisz go na ścianie? Mi nie podoba się to, że wchodząc do salonu lewymi drzwiami, miałabym wchodzić bezpośrednio na coś (w tym przypadku na telewizor). Nie chciałabym też zajmować ściany przy jadalni, bo tam jest najlepsze miejsce na narożnik lub kanapy. I znowu jestem w punkcie wyjścia, muszę się z tym przespać. Dziękuję Moniko za szybką odpowiedź. Pozdrawiam, Eliza
-
Czesc Ja własnie niedawno projektowalam elektryke w domu i co do telewizora to postanowilismy go umiescić w salonie na tej ścianie gdzie jest wyjście na taras (między wyjsciem na taras a wejściem do salonu po lewej stronie). myslalam jeszcze o umieszczeniu go przy kominku ale ostatecznie zrezygnowalam. W każdym pokoju też będą gniazdka tv ale to juz zależy od ustawienia mebli w każdym z nich. Do sąsiadów: co myslicie o oświetleniu przy drodze proponowanym przez dewelopera? Ja sie na to pisze, ale tylko wtedy jeśli te lampy będą się zapalały wszystkie razem o odpowiedniej porze a nie każdy będzie sobie zapalał swoją lampę od siebie z domu kiedy będzie chciał. Pozdrowionka Monika
-
Witam wszystkich Arielowiczów! Jestem w trakcie budowy Ariela. Na dzień dzisiejszy jest to stan surowy zamknięty. W połowie marca zaczynam działać w środku. Najpierw muszę zaprojektować elektrykę i hydraulikę, bo to będę robiła w pierwszej kolejności. Cieszę się, że niektórzy z Was są już dalej z budową niż ja Bardzo bym prosiła o zdjęcia wnętrz, szczególnie salonu i kuchnio-jadalni. Mam straszny dylemat, gdzie umieścić telewizor, a elektryk przychodzi już lada moment. Dlatego proszę podpowiedzcie coś, a za zdjęcia będę bardzo wdzięczna. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
-
Czesc Co słychac sąsiedzi? Nasz domek zaczął porządnie rosnąc:) co baaardzo nas cieszy:) Wczoraj siedzialam caly dzień nad rysowaniem rozłożenia punktów elektrycznych i wod kan. Masakra! Ale udalo sie:) Wasz domek juz jest chyba wykańczany wewnątrz? Widzieliście że kładą linię telefoniczną wzdłuż naszego osiedla:) Pawle, jeśli chcialbys zdjecia to napisz mi adres mailowy, cos ci wysle. Jutro będę miala jakieś świeże zdjęcia. Pozdrawiam Monika
-
Witam serdecznie. Jestem nowy i niedoświadczony.Zaczynamy budowę Ariela w marcu lub kwietniu (zależy od pogody). Chcieliśmy podnieść ściankę kolankową o 1 lub 2 pustaki, ale przeczytałem, że zmieni się długość krokwi. Czy ktoś wie, czy trzeba zamawiać dłuższe krokwie. Już zamówiłem drzewo na składzie, ale jeszcze może zdążę to zmienić, jeżeli jest taka potrzeba. Ja mój dom buduję w okolicach Lublina, więc nie będę sąsiadem większości z Gruszczyny i raczej nie mogę się wybrać na obejrzenie Waszych domów. Czekam na odpowiedź. Paweł i Marta.
-
Cześć Srych to dobry pomysł przy braku piwnicy. Bedzie gdzie składować np. bombki po Gwiazdce:-) My sypialnię (czytaj: ja;-) od razu wymyśliliśmy w pokoju nad kuchnią i z tego też powodu powiększaliśmy go. Zawsze chciałam, żeby budziło mnie słoneczko o wschodzie:-) Dzieci natomiast mogą podzielić się jednym balkonem. Niestety wykańczanie wnętrz oddalamy w czasie. Zaczniemy dopiero po całkowitym odbiorze, czyli w maju lub czerwcu. Ja już wyobrażam sobie Boże Narodzenie (oby był śnieg) w nowym domku, dużą żywą choinkę, ogień w kominku, duży stół.... Super:-) A Sylwester.... Oj, będzie się działo! Największe i najładniejsze fajerwerki będą nad osiedlem w Gruszczynie!!) Za wiele konkretów nie moge napisać, bo właściwie niewiele w tej chwili się dzieje. W sobotę odwiedzimy nasz domek. Zrobimy dokumentację fotograficzną i będziemy czekać do maja. Pozdrawiamy Ola i Jarek
-
Witam! WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO W NOWYM ROKU! UDANEGO WYKAŃCZANIA DOMU I SZYBKIEJ PRZEPROWADZKI Byliśmy dzisiaj na budowie i kładli nam więźbę dachową Fajnie patrzec jak domek rośnie. Weszliśmy również do pierwszego Ariela i wygląda super jak jest juz wykonczony. Takie bielutkie ściany:) Rozmawialismy z Panem Marcinem i chyba też zrobimy strych. W pierwszym Arielu jest juz zrobiona dziura na schodki na strych i wygląda ok. No i koszty są małe. Mysłałam ze to bedzie wiecej kosztowało. Szczerz mówiąc cały czas chcielismy mieć kominek z płaszczem wodnym, ale coraz bardziej skłaniamy się jednak ku rozwiazaniu z nawiewem. Szybciej robi sie cieplo w domu po nagrzaniu w kominku. Ale właśnie zaraz mam zamiar poczytac na muratorze o tym rozwiazaniu co ludzie pisza. Obawialiśmy sie ze nad kratkami nawiewowymi w pokojach bedzie robilo sie brudno, ale Pan Marcin powiedział ze teraz są montowane jakies filtry i nie powinno sie brudzic. O tym tez chce poczytac. Po tym jak zobaczylismy wykonczonego ariela chyba jednak przeniesiemy nasza sypialnie do pokoju gdzie jest caly balkon, tego obok łazienki. Chyba jest najwiekszy:) Pozdrawiamy p.s wyobraźcie sobie że następnego Sylwestra będziemy spędzać w naszych nowych domkach:) Do nas trwają już zapisy wśród znajomych:)
-
Dosiego Nowego 2008 Roku dla wszystkich Arielowiczów i naszych Sąsiadów z osiedla w Gruszczynie składają Ola i Jarek Hej Monika, Niestety o liniach telefonicznych nic nam nie wiadomo. My korzystamy z mobilnego internetu i właściwie na tpsie nam szczególnie nie zależy. Nasz domek jest na ukończeniu. Mamy już tynki w środku. Teraz tylko przeczekamy zimę i zaczynamy wykańczanie wnętrz. Kominek będziemy mieli z dystrybucją gorącego powietrza i nasz inwestor zrobi nam instalację. Chyba będziemy mieli strych, ale jeszcze nie wiem czy coś z tego wyjdzie. Pozdrawiamy w Nowym Roku:-)) Tomello, jak tam Twój Ariel? | jak tam potomek? Rocznik 2007 czy może 2008?
-
Cześć Dzięki za wyjaśnienia odnośnie ocieplenia, będę wiedziała na co zwracać uwagę przy odbiorach. Przekonuje mnie argumentacja dotycząca ogrzewania podłogowego w kuchni i poważnie się nad tym zastanowię. To chyba dobry pomysł. Moi rodzice też nie mają ogrzewania podłogowego w kuchni i nie jest to przyjemne, chociaz z drugiej strony chodzenie u nich w domu bez kapci to zbrodnia:) Sypialnia u nas też będzie jednak u góry, bo gdybyśmy na dole mieli sypialnię to góry chyba w ogole byśmy nie używali:) (poki co jesteśmy we dwójkę). Chociaż zawsze możemy zapraszać dużo gości i wpakować ich na góre:) A co do internetu to wiecie może czy tam są położone jakieś linie telefoniczne? Czy trzeba bedzie bezprzewodowe telefony instalowac? Pozdrawiamy M&W