Przegląd
- Co nowego w tym klubie
-
Witam Serdecznie Grupę budujaca Atenę. W maju 2010 rozpoczeliśmy budowę tego pieknego i funkcjonalnego domu, jednak nie obeszło się od pewnych zmian które z bardzo dużymi przemyśleniami wprowadzaliśmy: - zmieniłem fundamenty szersze i mocniejsze typu teowego ze względu na warunki gruntowe, ściany fundamentowe również wyleliśmy betonowe (przestrzegam przed pseudo-konstruktorami, którzy nie potrafią wykonać prostej adaptacji) - ściany budowaliśmy z ceramiki tradycyjnej, plus będzie z 15cm styropianu może więcej - przesunęliśmy komin o około 60cm w stronę małego pokoju, oraz ścianki działowe, również w stronę łazienki czym zwiększyliśmy kotłownie - zmieniłem strop i schody na żelbetowe, również bieg i kształt schodów - zwężyliśmy ścianę za kominkiem do 80cm, i zabudowaliśmy schody od strony salonu, aby było gdzie telewizor powiesić - podnieśliśmy ściankę kolankową o 1 pustak (razem z wieńcem i murłatą ma 114cm), oczywiście również wydłużyliśmy krokwie - obniżona została posadzka w garażu oraz kotłowni o ponad 30 cm - podnieśliśmy połacie dachowe garażu aby mieć dodatkowe pomieszczenie - zmniejszona łazienka na górze pozwoliła wygospodarować dodatkowe pomieszczenie z przeznaczeniem prawdopodobnie na pralnie, pomieszczenia prawdopodobnie będą połączone, częściowo oddzielone kominem i luksferami - dodatkowe okno w klatce schodowej doświetli nam korytarze Mamy juz prawei stan otwarty surowy a budujemy w woj. podlaskim.
-
a moge prosic o fotki zmienionych rzutow ma maila [email protected]. z realizacji tez moga byc:)
-
wejdz na stronę http://www.fotosik.pl następnie znajdź na stronie "dodoaj zdjęcie" i kliknij przeglądaj. Wybierz zdjęcie ze wskazanej przez siebie lokalizacji i kliknij dodaj. wyświetli się okono, kliknij kontynuuj mimo wszystko. o wgraniu zdjęcia otworzy się strona z Twoim zdjęciem i linki do tego obrazka. masz rózne opcje np. miniaturka na forum, pełny rozmiar itp..... zaznacz adres obrazka, prawym przyciskiem myszy kliknij kopiuj. przejdzdo swojego dziennika, wklej w w oknie zdjęcie, następnie wyślij i gotowe
-
Właśnie kńczymy kryc dach blachodachówką no cóz takie życie i niestety nie udało się dachówką poza tym mam okna (okono w kuchni do wymiany), drzwi, piękną bramę garażową. zrobiłam ogrodzenie z siatki i tymczasowe z przodu. a w środku....czekam na kominkowego trochę mnie zwodzi ale mam nadzieję, ze w końcu uda mi się z nim spotkać i cos z tego będzie. za dwa tygodnie wchodzi elektryk, za tydzień mój ojciec będzie podciągał wodę na poddasze i kanalizację tamże. a potem czekam niestety do sierpnia na tynkarzy do wnętrza cud że udało mi się jakiąś ekipę znaleźć. poza tym mam wytynkwaną 1 lukarnę łącznie z połozonym kolorem. Chciałam inny kolor ale te palety odstają od rzeczywistości tak bardzo, ze w rezulataie wyszło coś innego ale podobno jest nieźle. nie mam niestety czasu wkleić zdjęć ale postaram się nadrobić zaległości.
-
No coz. Wystapila chwila stagnacji. Tak na prawde zrobione mam wszystkie instalacje i wlasnie dzisiaj skonczyli wylewac posadzki. Nie moge zatem wejsc do srodka i zrobic zadnych zdjec. Mysle ze gdzies za dwa tygodnie bede mogl zrobic kilka to wrzuce. Oprocz tego pojawiaja sie problemy i brak pieniedzy. Zatem calosc sie przeciaga. Ale badzmy dobrej mysli. Anula74, napisz co u ciebie. Co teraz robicie. Pozdrawiam
-
Witam serdecznie, Ciesze sie ze dolaczyles do nas. Mam nadzieje obejrzec twoje zdjecia z budowy jak najszybciej. Podziel sie z nami tez swoimi doswiadczeniami. Napisz cos wiecej na temat zmian jakie poczyniles, bo okazuje sie mimo ze ten dom buduje tyle osob to za kazdym razem powstaje cos innego. Pozdrawiam
-
Witam drogich forumowiczów. Nam również wymarzyła się Atena i własnie rozpoczęliśmy jej budowę. Jednak dokonaliśmu sporo zmian, główna to taka, że doprojektowaliśmy piwnicę pod całym domem a reszta to tak jak wszyscy: ścianka w spiżarni, okna w garażu itd. Jak zdążę to założę dziennik jeszcze dzisiaj i pokażę nasz początek. Jednocześnie liczę na porady osób doświadczonych już w Atenie he he.
-
Potwierdzam słowa Anuli74. Dom do tanich nie należy, ale pokażcie mi dzisiaj dom, ktory jest tani. Nadroższym elementem tego domu jest dach. Ja sie tutaj troche przejechałem, bo nie wiedziałem o tym wczesniej. Mamy dachowke Robena i szczerze mowiac dachowka wyglada bardzo ładnie. Jednak zmieniłbym dzisiaj nieco konstrukcję i zlikwidowałbym jedna lukarne (ta nad wykuszem). To i tak nie zmieni faktu ze sumarycznie jest drogo, ale tak jest wszedzie. Kiedy rozmowiam ze znajomymi to wszyscy narzekają na koszty, mimo ze budują inne domy. Pozdrawiam
-
Witaj jeśli chodzi o odchudzanie Ateny to no cóż....dom tani nie jest, najdroższy jest dach nie iwem natomiast czy dobrym pomysłem jest likwidacja wykuszu. To najpiękniejszy element tego dom. Niewątpliwie dom straci na wygladzie a poza tym będziesz miał mało miejsca w salonie co do okien w salonie....spójrz do dziennika jerrego102 on zliwidował okno balkonowe w gabinecie wygląda to bardzo dobrze. ja zrezygnowałam z dużych drzwi wejściowych z naświetleniami na rzecz drzwi z naświetleniami ale w normalnym wymiarze, zrezygnowałam z drzwi w pomieszczeniu gospodarczym, zrobiłam schody wylewane, zmiejszyłam wiatrołap na rzecz powiększenia kuchni. Zrezygnowałam z okna z łukiem na górze i okienek okrągłych w garażu są drogie bardzo a poza tym jeśli chcesz żeby było tanio to nie wybieraj Ateny. Ten dom wymaga zarówno dużych okien jak i innych elementów takich jak lukarny, wykusz które sa jego ozdobą. wkleję do mojego dziennika zdjęcie Ateny pod dachem, co prawda jeszcze bez pokrycia blachą. pozdrawiam
-
witam wszystkich milosnikow Ateny. jestesmy z mezem na etapie wybierania projektu i atena jest jednym z faworytow:) czy ktos z woj lubelskiego buduje ten dom i pozwolilby go nam obejrzec? Wykuszu mozna do zastapic tylko malym wysunieciem tak jak w projekcie alabaster: http://pprojekt.pl/projekt288-alabaster,elewacje.html pozdrawiam, aga
-
Witam serdecznie. Jestem dopiero na etapie wyboru projektu.Atenę również biorę pod uwagę i dlatego pytania i prośba do Was.Projekt bardzo mi się podoba jednak muszę go odchudzić.Na pewno pod nóż pójdą okna z łukami i drzwi wyjściowe z gabinetu na taras,pozostanie okno,chyba też usunę wykusz i tu pytanie Jak to wpłynie na wygląd domu?(Salma z archipelagu tak ma i tragicznie to nie wygląda)Jakiej wielkości jest okno w kuchni?Na zdjęciach wybudowanego domu (tego pokrytego)wygląda to kiepsko.Czy po wyrzuceniu komina i kominka z jadalni dużo zyskam na przestrzeni ?Pewnie jeszcze będę miał więcej pytań ale teraz mam prośbę.wklejcie lub prześlijcie na priva rzuty z wymiarami bo z archipelagu to się chyba nie doczekam.Piszcie proszę o spostrzeżeniach i uwagach dotyczących tego projektu bo jak sami wiecie to bardzo pomaga w podjęciu decyzji.
-
Ja też cały czas śledzę co się dzieje na forum. Nie widać, żeby u Ciebie pojawiały się nowe zdjęcia. Czy u Ciebie też zastój na budowie? Ja ruszam w przeciągu dwóch tygodni, więc będę tworzył dzienniki budowy i będzie też co komentować Swoją drogą - jakie wybieracie sposoby ogrzewania domu? Gaz, węgiel czy pompa ciepła? Podłogówki czy grzejniki?
-
No właśnie ja jestem na etapie... kompletowania materiałów budowlanych. Lada moment zaczynamy budowę podpiwniczenia - waham się ze względu na pogodę. Niby jest ciepło, ale może lepiej poczekać do marca/kwietnia. Więc póki co nie mam się czym pochwalić Ale jak tylko zaczną się jakiekolwiek prace, zakładam dziennik budowy