Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przegląd

1. Co nowego w tym klubie
  2. Sobie tak czytam ten wątek i - mimo mniejszych czy większych przebojów z kolejnymi ekipami - cieszę się, że zdecydowałem się na samodzielną budowę (zwłaszcza, że przeżycia ze SM - ale nie 1 - mam już w przypadku mieszkania). Tym niemniej intryguje mnie jedna rzecz - jednym z głównych zainteresowanych jest osoba, będąca radcą prawnym, mająca kancelarię itp. Dlaczego zatem nie ma jeszcze prawomocnych wyroków nakazujących SM1 zrobienie tego czy tamtego (wszak sprawy ciągną się od dobrych 2 lat)? Ba, nigdzie nie ma też nic na temat żadnej założonej sprawy. Co stoi na przeszkodzie, żeby wyrokiem sądu wymusić respekowanie przez zarząd SM1 zapisów umów? pozdrawiam Adam
  3. http://brzostowiecki.pl/forum-brylantowa/index.php?topic=21.0 "http://brzostowiecki.pl/forum-brylantowa/index.php?topic=21.0" 1 . 169 . 900 zł ( 1,2 mln zł) premi inwestycyjnych wypłacono w SM1 za doprowadzenie budowy: infrastruktury i domów do stanu obecnego, nieskończonego z opóźnieniem 1,5 roku na dziś a docelowo około 2 lat ?
  4. nie, nie uznaję moich namiarów za decyzyjne choć wierzę że może im się to opłacać tym bardziej że nie jesteśmy samotną inwestycją
  5. z kim rozmawiałeś ? jak ja rozmawiałem, to Dialog nie był zainteresowany ze względu na koszty, a rozmawiałem z polecenia, nie z ulicy. Ty masz jakis dobry do nich namiar, ze taką dostałeś informacje, czy tez zmieniły im się priorytety ?
  6. internet i telefon dzisiaj rozmawiałem w dialogu na temat internetu i dialogu i tak - jest jakaś szansa na słaby internet radiowy wraz z telefonem, ale technicy mają to sprawdzić. co ważne dialog może i by rozważył położenie światłowodu do osiedla ale musi być jakieś zainteresowanie - jak ktoś jest chętny to proszę by zgłaszać się do dialogu przynajmniej by sprawdzić możliwości.
  7. No wlasnie,u mnie woda sie leje z dachu w kilku miejscach od wielu miesiecy ..... to chyba rodzaj tropikalnego konserwatorium badz ogrodu zimowego, tylko trzeba wlaczyc piec CO. Ryz mozna sadzic bo ziemia z Ukrainy wody nie przepuszcza. Potrafi stac dniami w rowach po dzwigu do naprawy dachu i kominow
  8. Witam Sąsiadów Czy ktoś już zgłaszał dom do uzytkowania?? Pozdrawiam
  9. MAM WODĘ!!!!!!!!!!!!1 W KRANIE I NIE TYLKO (ogródek) zna ktoś przepis na hodowlę ryż bo aura i teren ogrodu sprzyja
  10. Zapraszam na spotkanie. Informacje: http://brzostowiecki.pl/forum-brylantowa/index.php?topic=11.0
  11. nie rozumiem symony Twojego tonu, wyrażanie opini nazywasz narzekaniem - średnio mi się to podoba. Kiedy ostatnio spotkaliśmy się w większym gronie ? A jak już chcemy się po tak długim czasie spotkać to po co zaraz na to spotkanie ciągnąć SM1, może właśnie przed spotkaniem z SM1 zrobić sobie robocze spotkanie. To jest propozycja a nie narzekanie. Jak się z tym nie zgadzasz to powiedz dlaczego, a nie od razu taki ton. Ja zdecydowanie widzę sens we wspólnym działaniu, bo tak jak napisałem post wcześniej w pojedynkę raczej niewiele załatwimy. A polskie to jest dzielenie niestety ostatnimi czasy.
  12. Ja ponownie zachecam do korzystania z nowego forum bardziej ze wzgledów porzadkowych: http://brzostowiecki.pl/forum-brylantowa/index.php?topic=11.0
  13. Zgadzam się , że spotkanie z SM nic nie wniesie do tematu, ponieważ już nie jedno było mówione ,obiecywane i nic. Kolejne terminy poszły w zapomnienie. Jestem natomiast za spotkaniem, ale tylko zainteresowanych mieszkańców - takie spotkanie z pewnością będzie przydatne. Ale jeśli komuś bardzo zależy aby na spotkaniu było SM1 to już niech będzie, tylko nie widzę sensu powielania formuły spotkania sprzed roku. Może to co proponuje Gregory sprawdzi się, ale fak jest faktem, że nasze dotychczasowe, raczej indywidualne i na grzecznościowej stopie relacje z SM1 praktycznie nic nie dały. Do rozmowy trzeba jeszcze mieć partnera, a nie.... Z listy skopanych przez SM1 spraw to m.in. brak pionów przy oknach (tylko pofalowania - po pijaku robili ?), zwłaszcza w kontekście montowania rolet - to tak a'propos obenych zdarzeń. Z reszą zgadzam się, chociaż realnie to jak SM1 zrobi to co do niej od dawna należy, czyli szybko wykona całą inwestycję to już będzie dobrze i podziękujemy tym panom. I drodzy przyszli sąsiedzi, nie wprowadzajmy jakichkolwiek zamętów między sobą, bo to woda na młyn spółdzielni. Wszyscy przecież jesteśmy zmęczeni samą budową jak i użeraniem się z niepoważnym deweloperem, część z nas ma inne dodatkowe spięcia. Spotkajmy się zatem w większym gronie i przedyskutujmy skuteczne mozliwości wywierania wpływu na SM1.
  14. @Katarzyna1003 Nie utrudniam nikomu zycia i nie jest to moim zamiarem. W mojej sytuacji jest ponad 9 osob czyli ponad 5 domow, a liczba tych 'niechetnych' sie powieksza. Sytuacja obecna wynika z wielu powodow, ktore opisalem na nowym forum, czyli w skrocie, odpowiedzi na podejscie SM1 do nierozwiazanych kwesti od wielu miesiecy. Czesc z tych problemow to usterki ktore uniemozliwiaja korzystanie z domu. Inne to kwestie niehonorowania umow. Pragne takze przypomniec, ze gdyby prawnik SM1 nie popelnil bledu prawnego we aktach notarialnych, nie istnialby problem pelnomocnictw MPWiK, a mozliwosc wywierania presji na SM1 aby spelnila zapisy umowy bylaby trudniejsza. Pozdrawiam, m
  15. Witam, Zgadzam sie z Gregorym ze spotkania z SM1 nie prowadza do pozadanych efektow i proponuje aby rozwazyc mozliwosc innego podejscia do sprawy. http://brzostowiecki.pl/forum-brylantowa/index.php?topic=10.0 Proponuje kontynuowac dyskusje na nowym forum, ktore jest dostepne publicznie i bez zalogowania. Dlaczego dostep bez logowania jest wazny ? - sa osoby ktore nie wiedza o istnieniu forum Muratora i latwo tu nie trafia gdyz nie jest ono widoczne w ich przegladarkach. - sprawa prawidlowosci badz nieprawidlowosci w zarzadzaniu inwestycjami SM1 jest publicznie dostepna na nowym forum i zostanie zarchiwizowana przez Google i inne wyszukiwarki dla potencjalnych kupujacych badz czlonkow spoldzielni Pozdrawiam, m
  16. Jeszcze jedna sprawa. SM1 powinna uzyskac pozwolenie na uzytkowanie czesci wspolnych. SM1 powinna zobowiazac sie na pismie do uzyskania w okreslonym terminie stosownych zezwolen z urzedu. I my jako wlasciciele powinnismy dostac kopie takiego pozwolenia.
  17. Witam Pamietajac spotkanie ubiegloroczne, ktore zokonczylo sie pustymi obietnicami (calkowite zakonczenie budowy w marcu 2010 na 120%) proponuje tym razem spisac protokol z tego spotkania, w ktorym zapiszemy terminy wykonania prac i ewentualne kary za ich niedotrzymanie. Mysle, ze jesli nawet pojawia sie pytania niesformulowane i przekazane wczesniej SM1 to nie wyobrazam sobie, zebysmy nie otrzymali odpowiedzi. Przeciez to SM1 buduje to osiedle od 4 lat. Nie buduja tego na ksiezycu, wiec powinni miec pelna wiedze. Pozdrawiam
  18. moim zdaniem nadszedł już czas na zorganizowanie spotkania myślę o spotkaniu wszystkich chętnych mieszkańców z zarządem spółdzielni mieszkaniowej jedynka. nazbierało się tak dużo pytań i wątpliwości, że czas by Prezesi wszystkim nam na nie odpowiedzieli. Jutro zadzwonię w tej sprawie do Prezesa Lipowskiego by ustalić najbliższy możliwy termin. Tak jak poprzednio proponuję wpisywać tematy / pytania by nie było przypadku zaskoczenia i braku odpowiedzi. Proszę jak będą wpisywane kolejne pytania/tematy by było to pojedynczo - postaram się to kolekcjonować i zrobić jedną listę na koniec Lista pytań (wpisuję ogólnie ale będą pewnie doprecyzowane): 1. termin uruchomienia / podpięcia osiedla do kanalizacji (woda jest ale bez liczników, więc kiedy będą liczniki) 2. co z instalacją odgromową - kiedy będzie wykonana 3. co z drogą Brylantowa - czy jest wywłaszczenie i kiedy będzie utwardzona 4. co z drogą Agatowa - chodzi mi o odcinek do nefrytowej 5. kiedy będą wymieniane drzwi wejściowe 6. jak planowana dalej jest sprawa odprowadzania deszczówki 7. kiedy zakończą się prace zewnętrzne - ogrodzenia i rozplantowania gruntu (humus) 8. kiedy będą przemurowane błędnie wykonane kominy proponuję by te pytania umieszczać jak najszybciej - jak tylko uzyskam informacje o terminie spotkania wpiszę to na forum pozdrawiam, symon
  19. Sasiedzi. pamietajcie rowniez, ze odbierajac dom odbieracie rowniez czesci wspolne. Nie zapomnijcie napisac w protokolach odbioru jaki jest stan czesci wspolnych (przede wszystkim drog) w momencie odbioru domu i termin ich wykonania.
  20. Witam A ja tez z innej beczki. Gdzies tu na forum ktos stwierdzil, iz wywlaszczona jest babeczka z drogi brylantowej. NIe wiem, czy to jest prawda. To teraz Jedynka powinna zrobic cala droge Brylantowa, a nie jeden pas, jak do tej pory. NIech juz bedzie utwardzona, ale niech bedzie. Powinnismy to tez wywalczyc, bo w umowach mamy, ze jest cala Brylantowa zrobiona, a nie tylko polowa. I mam nadzieje, ze zostanie zrobiona jako utwardzona, a nie taka jak jest teraz - jakies bloto. I ciekawe, kto te droge bedzie odbieral??? My - wlasciciele, czy SM1??? Pozdrawiam sasiadow
  21. Witam, A ja tak z innej beczki o deszczówce i rynnach słów parę na nowym forum: http://brzostowiecki.pl/forum-brylantowa/index.php?topic=9.0 Pozdrawiam, Brylantowy Al
  22. Mnie również zależy na jak najszybszym wprowadzeniu się.I opóźnieniami napewno nie obarczam sąsiadów ale spółdzielnię.Ona sobie z nas poprostu kpi.A co z tego nam,że wszstko podpisaliśmy,wszelkie narzucone umową zobowiazania zostały przez nas spełnione,skoro drogi są niegotowe,cała infrastruktura jest jeszcze daleko w lesie.Nie mam ochoty mieszkać na budowie i codziennie chodzić w gumowcach.Więc pozostaje mi tylko czekać aż spółdzielnia coś z tym zrobi.A moje dzieci od dwóch tygodni do przedszkola na Ołtaszynie dowożę.Cieszy to pana, panie Lipowski i spółka?
  23.  

• Dodaj nową pozycję...