Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przegląd

1. Co nowego w tym klubie
  2. ZAPRASZAMY! Wydarzenie Szkoła Muratora odbędzie się w sobotę, 18 listopada w warszawskim Hotelu Bellotto przy ul. Senatorskiej 13/15. To pierwsze tego typu spotkanie redakcji oraz ekspertów MURATORA z osobami, które planują budowę lub są w trakcie. Wydarzenie organizują wspólnie redakcje: Muratora, Muratordom, Murator Projekty i Murator Finanse. Uczestnicy będą mogli skorzystać z wykładów oraz bezpłatnych, indywidualnych konsultacji na tematy architektoniczno-budowlane. Podczas spotkania eksperci odpowiedzą na najczęstsze pytania - jak rozplanować budowę domu, jak obliczyć koszty, jak załatwić formalności, jaką wybrać technologię, na jakie zdecydować się materiały. Pomogą wybrać projekt domu dostosowany do warunków działki i stylu życia rodziny. Swoją ofertę zaprezentują także producenci materiałów budowlanych. Każdy uczestnik otrzyma prezenty i kupony rabatowe (m.in. na projekt domu). W jednym miejscu ogromna dawka wiedzy o budowie domu! Zapraszamy do udziału w spotkaniu! Udział w wydarzeniu jest bezpłatny po dokonaniu rejestracji. Wystarczy wypełnić formularz na stronie: FORMULARZ TUTAJ Zapraszamy wszystkich aktualnych i przyszłych inwestorów! Weźcie ze sobą mapę działki, projekt, decyzję o warunkach zabudowy itp. Prosimy też o przekazanie tej informacji Waszym budującym znajomym. Informacji o Szkole Muratora i formularz także: TUTAJ http://cdn25.muratordom.smcloud.net/s/file/09/44/4a/09444a1fcc8dec46.jpg
  3. Kupię deski calówki/szalunkowe/po zalaniu stropu, nadające się do ponownego wykorzystania, jak najdłuższe. Najlepiej bez gwoździ, transport i rozładunek po stronie sprzedającego, ale zwracam koszt (do 200-250zł) do Janówka Drugiego (koło Nowego Dworu Maz). Kontakt [email protected] lub przez priv. Pozdrawiam
  4. UWAGA NA WYKONAWCĘ Stanu Surowego IRENEUSZA KRUPIŃSKIEGO gość jest beznadziejny, po zalaniu stropu nad poddaszem musieliśmy się niestety rozstać. Po zalaniu przez niego stropu całą masę zbrojenia widać od spodu stropu, generalnie jest jakaś masakra z nim, musieliśmy w 3/4 stanu surowego zatrudniać kogoś kumatego żeby ponaprawiał błędy Krupińskiego i żeby dokończył po nim prace (koszty zatrudnienia tego pożal się boże "fachowca" zamiast kogoś umiejącego budować od początku liczymy w grubych tysiącach o straconych nerwach nie wspomnę). "Budowlaniec" niefachowy, wykonujący prace niechlujnie, bez czytania projektu (po co mu przekroje albo dokumentacja konstrukcyjna - ona ma rzuty architektury:bash:) i bez jakiegokolwiek zaangażowania. A najgorsze w nim jest to że na zwrócenie uwagi że jak zrobi błąd np. nie wykona otworu okiennego (tak tak to prawda) albo przesunie otwór okienny mówi "A mi to nie przeszkadza - jak dopłaci (zwraca się w 3 osobie do rozmówcy:bash:) to poprawie" MASAKRA po prostu. Czara goryczy przelała się gdy po wykonaniu stropu rozmawialiśmy o wykonaniu więźby i pewnym momencie zaczął mi grozić że jeżeli będę narzekał na więźbę tak jak na strop (spieprzony po całości) to mi się więźba "przewróci" w nocy..... wtedy się pożegnaliśmy. Jedyne czego żałuję w rozstaniu z tym "fachowcem" to że tak długo z nim wytrzymałem.... Nie mogę wrzucić zdjęć w tym wątku ale jakby w przyszłości koś się nad nim zastanawiał to mogę przesłać zdjęcia na mail, (raczej ich nie skasuję nawet za kilka lat)
  5. UWAGA NA WYKONAWCĘ Stanu Surowego IRENEUSZA KRUPIŃSKIEGO gość jest beznadziejny, po zalaniu stropu nad poddaszem musieliśmy się niestety rozstać. Po zalaniu przez niego stropu całą masę zbrojenia widać od spodu stropu, generalnie jest jakaś masakra z nim, musieliśmy w 3/4 stanu surowego zatrudniać kogoś kumatego żeby ponaprawiał błędy Krupińskiego i żeby dokończył po nim prace (koszty zatrudnienia tego pożal się boże "fachowca" zamiast kogoś umiejącego budować od początku liczymy w grubych tysiącach o straconych nerwach nie wspomnę). "Budowlaniec" niefachowy, wykonujący prace niechlujnie, bez czytania projektu (po co mu przekroje albo dokumentacja konstrukcyjna - ona ma rzuty architektury:bash:) i bez jakiegokolwiek zaangażowania. A najgorsze w nim jest to że na zwrócenie uwagi że jak zrobi błąd np. nie wykona otworu okiennego (tak tak to prawda) albo przesunie otwór okienny mówi "A mi to nie przeszkadza - jak dopłaci (zwraca się w 3 osobie do rozmówcy:bash:) to poprawie" MASAKRA po prostu. Czara goryczy przelała się gdy po wykonaniu stropu rozmawialiśmy o wykonaniu więźby i pewnym momencie zaczął mi grozić że jeżeli będę narzekał na więźbę tak jak na strop (spieprzony po całości) to mi się więźba "przewróci" w nocy..... wtedy się pożegnaliśmy. Jedyne czego żałuję w rozstaniu z tym "fachowcem" to że tak długo z nim wytrzymałem.... Nie mogę wrzucić zdjęć w tym wątku ale jakby w przyszłości koś się nad nim zastanawiał to mogę przesłać zdjęcia na mail, (raczej ich nie skasuję nawet za kilka lat)
  6. Sprzedam 4 łóżka polowe metalowe z materacami . Idealnie nadają się dla ekipy budowlanej. Cena do uzgodnienia. tel. 0608 838 268 Odbiór w Warszawie.
  7. Witam, szukam ekipy dekarskiej. Może ktoś ma świeże (mój dom stoi od 9-lat i większość kontaktów nieaktualna) pozytywne relacje z DEKARZEM, godnym polecenia. Będę wdzięczny za kontakt. M
  8. Baaaaaaaaaardzo dziękuję... Czyżby już prawie nikt tu nie zaglądał?
  9. Wszystkim uczestnikom forum, a zwłaszcza tej grupy życze Szczęśliwego Nowego Roku... oraz jak najczęstszych wpisów niosących dobre wiadomości. Pozdrawiam wszystkich odwiedzających..
  10. Bardzo proszę o pomoc tych którzy mają POS czyli przydomową oczyszczalnię ścieków. Poszukuję osoby, która zrobiłaby nam badanie gruntu pod kontem POS. Ktoś kiedyś kilka lat temu podawał jednego pana na tym forum. Sprawa pilna bo chciałabym już złożyć papiery do gminy a bez tych badań to nie mam co. Pozdrawiam Beata
  11. Witam budujących zarówno w Stolicy. Odwiedzam czasem Wasz teren rodzinnie i zawodowo, ale terenu coraz mniej. Wybrałem ten obszar do badań naukowych. Zapraszam do wypełniania moich ankiet doktorskich na temat: "Zamieszkanie, jakiego sobie życzę." Można nieco popuścić wodze fantazji, ale i sprecyzować zamiary budowlane. Ankiety są anonimowe - na cele naukowe. Uwaga - szczególnie poszukuję osób spoza środowiska architektów, urbanistów, zawodowych "budowlańców". Mile widziani Państwo bez wyższych studiów. Ankiety nie wymagają żadnej fachowej wiedzy. Oto odnośnik: http://www.ankietka.pl/ankieta/113850/zamieszkanie-jakiego-sobie-zycze-3.html Mieszkańców Warszawy i powiatów graniczących proszę o wybieranie w pyt. 24. opcji miejsce zamieszkania: Warszawa i wpisywanie obok dzielnicy lub miejscowości zamieszkania, pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie, Krzysztof
  12. Witam! Może komuś z Was została wełna najchętniej rockwool "ciepłe poddasze"? Nie wiem czemu, ale nie można już jej kupić Ostatki wykupiłam latem w castoramie. Przyjmę lub odkupię pozostałości w rozsądnej cenie
  13. Mam do sprzedania DESKI, BLATY gotowe do szalunku stropu po budowie. Mam tego ok 5m3 - cena 250 za m3 Odbiór osobisty w Markach koło Warszawy 502-995-178
  14. kupię garaż blaszak lub innego rodzaju schowek na czas budowy.
  15. Witam, Czy możecie mi polecieć ekipę do tynków zewnętrznych. Chodzi o tynkowanie ogrodzenia. Najlepiej z okolic Białołęki, Nieporętu, Marek, Ząbek. dziękuję
  16. Witam, będę wdzięczna za namiary na firmy/osoby które: przygotują wymagane do zgłoszenia protokoły/świadectwa: - charakterystyki energetycznej budynku - przeglądu przewodów went., spalinowych z uwzgl. wentylacji mechanicznej (?) - pomiar rezystancji inst.el. i włacznika różnicowo-prądowego (?!?) - ... Jeśli mam wodę ze studni oraz szambo a gazownia się na mnie wypięła - to chyba tyle? Geodeta od miesiąca przygotowuje inwentaryzację twierdząc ze Białołęka się digitalizuje wiec tak długo trwa... Jakiego rzędu są koszty ww. świadectw? Będę wdzięczna za informacje
  17. Sprzedam wychodek (sławojkę) drewnianą na budowę. Kupiłem ją jako nową w lipcu 2011. Stan idealny, drewno zaimpregnowane. Chciałbym za nią 400zł (do negocjacji). Gratis dorzucę 10 stempli, które zostały mi z budowy. Stemple są bardzo grube i długie (3m). Sprzedam również deski szalunkowe. Mam ich około 1m3, może nieco więcej. Kupowałem po 550zł/m3, a sprzedam za połowę ceny czyli za 275zł/m3. Zostało mi też kilka bloczków betonu komórkowego (24cm szerokości). Też za połowę ceny sprzedam (płaciłem 7zł/szt, sprzedam za 3,50zł/szt). Mam też beczkę na wodę 1000l. Już mi niepotrzebna, więc również sprzedam. Cena do ustalenia.
  18. A ja mam do sprzedania barakowóz budowlany, gratis dodaję tablice informacyjną i "sławojkę". Posiada własną instalację elektryczną, wystarczy podłączyć go pod źródło prądu. Transport we własnym zakresie, odbiór z Zielonej Białołęki. Barakowóz można oglądać na Aroniowej, odbiór nawet dzisiaj. Dodatkowo RBetka. Ceny do uzgodnienia, zapraszam na priv/mail.
  19. Witam Mam do odsprzedania domek drewniany 2,5*4 dobry na czas budowy lub jako gospodaczy na działke Do zobaczenia w Józefowie koło Legionowa Wiecej informacji na priv
  20. Witam, potrzebuję solidnych ludzi od ogrodzenia. Część panelowego, część murowanego. Każdy namiar na wagę złota. Pozdrawiam Beata
  21. ja dużo hydrauliki robiłem z tym sklepem i współpracującymi z nimi hydraulikami: http://hydrop.pl/ wydaje się, że ceny konkurencyjne, dobra dostępność na Białołęce
  22. A korzystnie to za ile? Ostatnią cenę słyszałem 800 zł. -- Wspólnota Grzymalitów na Tarchominie
  23. Witam Szanownych Forumowiczów! Szukam kogoś solidnego - kto wykona mi na ul. Szklarniowej na Białołęce instalację c.o. z małym kotłem na pellet i opcją (za jakiś czas) podłączenia solarów - będę wdzięczna za kontakt do rzetelnych, tanich/dobrych FACHOWCÓW
  24. Czy możecie polecić jakiegoś geodetę który wykona korzystnie mapkę geodezyjną do celów projektowych?
  25.  

• Dodaj nową pozycję...