Przegląd
- Co nowego w tym klubie
-
Kierunki geograficzne
Bentul odpowiedział a topic → Kierunki geograficzne Kierunki geograficzne Topics
Rzeczywiście położenie wg. kierunków nie jest idealne. Ciekawy pomysł podsunął mi Kamil_1967, a mianowicie zamienił on salon z jadalnią. W takim przypadku salon byłby od południa i wschodu. Będę dalej analizował "mój" przypadek. Jeśli ktoś ma jakieś spostrzeżenia - proszę o opinie. -
Kierunki geograficzne
raffran odpowiedział a topic → Kierunki geograficzne Kierunki geograficzne Topics
Porownaj z tym: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=75181&highlight= -
Kierunki geograficzne
Bentul odpowiedział a topic → Kierunki geograficzne Kierunki geograficzne Topics
Dzięki za wyczerpujące informacje... Będę się teraz musiał głęboko zastanowić nad tymi wszystkimi spostrzeżeniami. Dodam tylko tyle, że w rzeczywistości ( w terenie) ta część na której miałby stanąć dom (w takim układzie) jest stosunkowo płaski (mapa powyżej nieco "okłamuje" pod tym względem). Z moich wyliczeń (w terenie) wynika, ze przy takim położeniu domu zmieściłby się on prawie na tej części w miarę płaskiej. Zmiana działki nie wchodzi w grę, bo już jest moja. Problem polega na tym, że projekt D24 bardzo mi (i żonie) przypadł do gustu i to z wielu powodów , ale może faktycznie trzeba pomysleć o innym projekcie? Chyba pojadę jeszcze raz "w teren" i dokładnie z miarą jeszcze raz sprawdzę wszystkie wymiary. Podwyższenie kosztów o 1,5 lub 2 razy to bardzo istotny wydatek... Spadek działki jest problemem ale mi takie działki się podobają. Jeszcze raz dziękuję za info i zaczynam kalkulacje... Pozdrawiam! -
Kierunki geograficzne
wronceck odpowiedział a topic → Kierunki geograficzne Kierunki geograficzne Topics
Moim zdaniem ze względu na nasłonecznienie zdecydowanie lepsza jest wersja podstawowa. Przy lutrzanej światło z jadalni nie doświetli Ci salonu, kóry jest showany za komnikiem. Taras będziesz miał sałkowicie zacieniony przez Dom. Nie jestem też do końca przekonany czy wersja z odbiciem lustrzanym jest lepsza od podstawowej jeżeli chodzi teren. Pamiętaj że zgodnie z projektem poziom "0" w garażu jest o ok. 35 cm niżej niż poziom "0" w domu. jeżeli próg garażu podniesiemy o przynajmniej 20-30 cm wzgledem drogi to poziom 0 w domu jest na wysokości 127. W tym momencie w rogu sypialni nr 9 poziom "0" masz 2 metry nad orygilnalnym poziomem ziemi !!! Budując wersję podstawową możesz zejść z poziomem "0" o ok. 1m w dół na 126. Wtedy częściowo muszisz , podebrać ziemi (w okolicach jadalni) a pod sypialnią nr 10 podypać. Osobiście, będąc na Twoim miejscu poszukałbym albo bardziej płaskiej działki, albo projektu o bardziej zwartej bryle (w zależności od czego zacząłeś), ewnetualnie przygotowałbym się od razu na wysokie koszty stanu "0" Fundamenty w D24 to kosztowny etap. Przy stosunkowo płaskiej działce (spadek ok. 70 cm na 40 metrach) zapłaciłem: - 16 tys. za beton - 85 mkw (na stopę , fundamenty i chudziak) - 6 tys. za zasypkę - 3 tys. za stal - 12 tys. za robociznę (roboty ziemne, zborjenie, szałowanie) W przypadku stromej działki - potraktowanie tej kwoty przez mnożnikiem rzędu 1,5 do 2 wydaje się jak najbardziej sensowne. pozdrawiam Wronceck -
Kierunki geograficzne
Stąd moje wątpliwości... Jednak istnieją dwa ważne argumenty za przemawiające za takim rozmieszczeniem: po pierwsze - ukształtowanie terenu (trzeba byłoby dość mocno w je zaingerować - dość kosztowne prace ziemne), po drugie - sąsiedztwo (wolałbym mieć salon i taras z wyjściem na sąsiada ze wschodu). Kolejna sprawa to o wiele ciekawszy widok od strony północno-wschodniej. Ten od zachodu jest nieciekawy... Myślę, że taki układ jest dla nas korzystniejszy przede wszystkim ze względu na ukształtowanie terenu. Rzeczywiście zimą pewnie lepiej mieć słoneczny salon po południu, ale latem - ciężko to wytrzymać (teraz tak mam w mieszkaniu). Oczywiście można zasłaniać okno np. roletami, ale wówczas ten argument traci na znaczeniu... Czy są jakieś istotne przesłanki przemawiające przeciw takiemu rozwiązaniu (no nie wiem np. o wiele wyższe koszty ogrzewania)? Co do doświetlenia wnętrza - myślałem o ew. zastosowaniu tzw. świetlnych tuneli np. Veluxa (pokój 9 + ew. korytarz). http://bentul.ovh.org/Velux.jpg[/img] -
Kierunki geograficzne
AnetaS odpowiedział a topic → Kierunki geograficzne Kierunki geograficzne Topics
Ja wolałabym odbicie lustrzane tego co jest, ponieważ w godzinach popołudniowych gdy wraca się z pracy do domu promyki słoneczka przenikałyby do salonu przez okno od strony zachodniej. Myślę że jest to ważne szczególnie zimą. A przy aktualnym ustawieniu byłby tylko cień i ponuro. Faktycznie taras byłby naturalnie zacieniony przez budynek, ale w cieniu bardziej komary doskwierają. A zachodzące słoneczko przecież nie jest takie złe. -
Kierunki geograficzne
O oknie w pokoju nr 10 już myśleliśmy. Rzeczywiście lepiej będzie, żeby znalazło się na ścianie zachodniej. Ale czy likwidować okno w pokoju nr 9? Będzie to pokój syna z ładnym widokiem (z górki), m.in. na ogród. Czy jest jakiś powód rezygnacji i z tego okna (tzn. czy okna nie powinny wychodzić na północ)? Co do tarasu, wolę gdy jest zacieniony... Będzie on powiększony w stosunku do pierwotnego projektu (aż do sypialni) i będzie w pewnej wysokości nad ziemią (w miejscu w którym powstanie będzie ok. 1,5 metra wysokości na poziomie tarasu) i też z ładnym widokiem. Jeśli taras miałby być w słońcu, pewnie bym go jakoś zacienił, a tak cień powinien być już od budynku (żona wolałaby więcej słońca na tarasie, ale po obecnych upałach trochę jej zdanie się zmiania , chociaż tak naprawdę trochę słońca tam chyba jednak będzie, przecież całkowicie nie zostanie zasłonięte...). Z Twojej wypowiedzi wynika, że projekt który wybraliśmy (w wersji lustrzanej) w przypadku takiego położenia względem kierunków geograficznych nie byłby taki zły? Cieszy mnie to, bo sam projekt bardzo nam odpowiada... -
Kierunki geograficzne
sylvia1 odpowiedział a topic → Kierunki geograficzne Kierunki geograficzne Topics
z rysunków ynika że salon będzie miał okna na południe wschód i pólnoc... okno południowe w kuchni nie jest złe sama mam takie w bloku obecnie i jedynie w okresie nasłonecznienia przydaja sie zaluzje... jedynie bym zlikwidowała okna na północ w sypialniach dodając w pomieszczeniu nr 10 okno od zachodu (obsadzić ogrodzenie zielenina coby było ładniej)... a co do tarasu to zalezy co lubisz u nas taras wypada na południe ale juz myslimy co i jak zrobić by nie był patelnią... wolimy cień lub półcień... -
Kierunki geograficzne
W celu uzupełnienia: http://bentul.ovh.org/dom_77_6.jpg[/img] -
http://bentul.ovh.org/cam.jpg Witam! Co myślicie o takim usytuowaniu domu względem kierunków geograficznych? Niestety wjazd jest od południa (prawie) i na dodatek ukształtowanie terenu na działce jest takie, że przy takim usytuowaniu domu (odbicie lustrzane D24) nie będę musiał zbyt mocno ingerować w zmianę ukształtowania terenu (wystarczy wyrównać i zepchnąć nieco ziemi od drogi (droga jest nieco niżej niż działka). Ponadto, po prawej stronie od wschodu jest znajomy sąsiad, na którego chciałbym mieć otwarty pokój dzienny i ogród. Jeśli chodzi o sąsiada z lewej strony, to chciałbym być od niego odgrodzony (jak najmniej otwarty na niego). Odbicie lustrzane najbardziej mi pasuje z tych wszystkich względów, jednak salon będzie od północy i wschodu (bez odbicia lustrzanego byłby od pólnocy i zachodu), kuchnia od południa. Wiem, że nie jest to ideał, ale czy nie będzie to kategoryczny błąd? Nadmieniam, że w okolicy nie ma drzew, wilgoci itp.