Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przegląd

1. Co nowego w tym klubie
  2. Zapraszam na wątek Zagadki łamigłówki: http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=507064#507064 Są dwie nowe zagadki.
  3. A co do tego, ile waży tona, to pytanie projektanta jest rzeczywiście świetne. Może trochę doprecyzujmy tylko treść: jeśli położymy w tzw. warunkach normalnych (przeciętne ciśnienie, temperatura i wilgotność) dwa przedmioty na szalach wagi tak, że szale pozostają w równowadze (oba przedmioty ważą tyle samo, czyli okrągłą tonę), to który z nich ma tak naprawdę większą masę (czyli którego z nich jest tak naprawdę więcej)? Żelaza czy drewna?
  4. A ja z innej beczki: Na trawniku rosło pięć stokrotek i cztery trzykrotki. Ile krotek łącznie rosło na trawniku? Odpowiedzi prosimy nie nadsyłać!
  5. Podaje rozwiązanie : Student zapytał z jaką prędkością ? I to wszystko pozdro J
  6. gdzie jest inż. Mamoń z publikacją rozwiązań zagadki kranowej
  7. ...niestety to nie to, dodam że wiąże się to z wartością fizyczną Pozdro J
  8. Sam co najwyżej mogę obejść go do okoła, a okrążyć mozemy go z kolegami. I jezeli pan chce abym go obszedł to zapytam sie, a w która stronę?
  9. Chcecie zagadki ? Oto zagadka w nawiązaniu do egzaminu z fizyki. Wchodzi pierwszy student. Profesor bierze indeks i mówi : - proszę okrążyć ten stół ! Student obszedł stół, profesor wpisał do indeksu "2" i woła następnego. Tymczasem na giełdzie trwają gorączkowe poszukiwania rozwiązania. Następny student poszedł w odwrotnym kierunku, kolejny biegł, etc. wszyscy dostawali równo po "2". Aż ostał się jeden, który wszedł i za chwilę wyszedł z "5" w indeksie. Co powiedział ów student ?
  10. Z przykrością muszę poniformować, że definicja prądu elektrycznego wmawiana uczniom w szkołach, o uszeregowanym strumieniu elektronów, to bzdura. W związku z tym malowanie elektronów na różne kolory jest bezcelowe. Do tego dochodzi jeszcze zasada nieoznaczoności Colorberga, która mówi, że nie da się jednoznacznie określić koloru wg palety RAL i odcienia poruszającego się elktronu. PL
  11. Powszechnie znane jest żartobliwe pytanie: co jest cięższe - tona drzewa czy tona żelaza? A co Wy o tym sądzicie? Przysięgam, że nie chcę zrobić z nikogo wała Kiedyś było to pytanie egzaminacyjne na studia z fizyki.
  12. Można jeszcze pomalować pędzelkiem elektrony na różne kolory i zobaczyć gdzie się które wysypią... Pieczara.
  13. Jako typowa meska szowinistyczna swinia czyli knur, posylam do piwnicy kobiete a sam, znuzony praca zabieram sie za picie zimnego piwka. dzieki temu wogole nie schodze do piwnicy czym bije was na glowe
  14. włączam pokolei wszystkie włączniki i prędziusio lecę do piwnicy. teraz patrzę jak pokolei zapalają się żarówki, skrupulatnie notuję .... Tylko jeszcze muszę być szybszy od światła Cz.
  15. No dobrze, ale jaki jest, Wysoka Komisjo, wynik zadania z kurkami ?
  16. Zdałaś, zdałaś. Wszyscy zdali egzamin z twórczego podejścia do tematu i poczucia humoru! Specajlne wyróżnienia dostają: 1. Jerzysio za przywrócenie naturze porządku rzeczy (w końcu instalacje nie on robił, nie?) 2. _bogus_ za zlutowanie robota. 3. baba_budowniczy za to, że potrafi i wiercić i "zaśpachlować", choć to baba... 4. projektant za układanie kabli i hydraulikę 5. inż. Mamoń za brak drzwi do piwnicy i wątek o zagadkach 6. Gazobeton za biegi sprinterskie 7. robert skitek, bo sie wziął do porządnej pracy (prucie ścian), a nie jakiegoś głupiego projektowania 8. kroyena za pomysł instalacji telefonicznej pod napięciem 220V 9. Roland B za 1714 rok (po znajomości) Ja chciałem jeszcze do jednej zgaszonej żarówki podłączyć radio (ósma), kolejną zgaszoną połączyć drutem z zapaloną, ale tak, żeby powstało zwarcie w instalacji po włączeniu (dziewiąta) i jeszcze kombinowałem z różnymi żarówkami (40W-100W) i omomierzem (chyba by dało radę zmierzyć opór? to już dziesiąta żarówka). Niestety drzwi trzeba było częściowo zamurować z uwagi na to, że nie mieściły się przy nich kolejne włączniki... Przyszedł drugi elektryk i powiedział: "Paaanie Zidan, a kto Panu tak spartacził tie elektrike?" albo "Ten poprzedni elektryk był do..." itp. Pozdrawiam Pieczara. PS: I jak macie jeszcze jakies pomysły, to piszcie! piszcie!
  17. A propos 7-miu żarówek - leniwy człowiek jestem, to biorę cieniutkie wiertełko, robię dziurę w podłodze, wpuszczam sondę z kamerą na końcu i wszystko staje się jasne. Aha - przed rozpoczęciem procedury włączam co trzeba Później, jak mówi p. Miecio - "sie zaśpachluje i po krzyku" Warunek #2 - wolałabym, żeby był to "dom eksperymentalny", nie mój Zdałam, Wysoka Komisjo??? BabaB
  18. Można jeszcze druciki przedzwonić generatorkiem takim telefonicznym, tylko czy elektryk odpowiednio poskręcał pary, żeby się sygnał nie wytłumił.
  19. Tak czytam, czytam i nie mogę się nadziwić że nikt jeszcze nie wpadł na rozwiązanie z żarówkami. Jest ono banalnie proste : - Nie schodzę ani razu !!! ........ na dół wysyłam elektryka, który robił instalację Pozdro J A ten basen to rzeczywiście dobry na lato i tylko szkoda, że uzgadniaczom w wodociągach tego basenu ppoż. nie połączyłem z powyższym zadaniem w całość.
  20. Rura opróżniająca basen podłączona jest do kanalizacji. Układ jest podobny do wanny kąpielowej. Piszę to dlatego, bo dostaję privy z zarzutami, że źle przedstawiłem(nieczytelnie) problem.
  21. To jest bardzo proste. Nie doskoczy nigdy. Doskoczy, doskoczy... po przeliczalnej (alef zero) liczbie skoków
  22.  

• Dodaj nową pozycję...