Przegląd
- Co nowego w tym klubie
-
A co do tego, ile waży tona, to pytanie projektanta jest rzeczywiście świetne. Może trochę doprecyzujmy tylko treść: jeśli położymy w tzw. warunkach normalnych (przeciętne ciśnienie, temperatura i wilgotność) dwa przedmioty na szalach wagi tak, że szale pozostają w równowadze (oba przedmioty ważą tyle samo, czyli okrągłą tonę), to który z nich ma tak naprawdę większą masę (czyli którego z nich jest tak naprawdę więcej)? Żelaza czy drewna?
-
Chcecie zagadki ? Oto zagadka w nawiązaniu do egzaminu z fizyki. Wchodzi pierwszy student. Profesor bierze indeks i mówi : - proszę okrążyć ten stół ! Student obszedł stół, profesor wpisał do indeksu "2" i woła następnego. Tymczasem na giełdzie trwają gorączkowe poszukiwania rozwiązania. Następny student poszedł w odwrotnym kierunku, kolejny biegł, etc. wszyscy dostawali równo po "2". Aż ostał się jeden, który wszedł i za chwilę wyszedł z "5" w indeksie. Co powiedział ów student ?
-
Rozrywka matematyczna - konkurs
plp odpowiedział a topic → Rozrywka matematyczna - konkurs Rozrywka matematyczna - konkurs Topics
Z przykrością muszę poniformować, że definicja prądu elektrycznego wmawiana uczniom w szkołach, o uszeregowanym strumieniu elektronów, to bzdura. W związku z tym malowanie elektronów na różne kolory jest bezcelowe. Do tego dochodzi jeszcze zasada nieoznaczoności Colorberga, która mówi, że nie da się jednoznacznie określić koloru wg palety RAL i odcienia poruszającego się elktronu. PL -
Zdałaś, zdałaś. Wszyscy zdali egzamin z twórczego podejścia do tematu i poczucia humoru! Specajlne wyróżnienia dostają: 1. Jerzysio za przywrócenie naturze porządku rzeczy (w końcu instalacje nie on robił, nie?) 2. _bogus_ za zlutowanie robota. 3. baba_budowniczy za to, że potrafi i wiercić i "zaśpachlować", choć to baba... 4. projektant za układanie kabli i hydraulikę 5. inż. Mamoń za brak drzwi do piwnicy i wątek o zagadkach 6. Gazobeton za biegi sprinterskie 7. robert skitek, bo sie wziął do porządnej pracy (prucie ścian), a nie jakiegoś głupiego projektowania 8. kroyena za pomysł instalacji telefonicznej pod napięciem 220V 9. Roland B za 1714 rok (po znajomości) Ja chciałem jeszcze do jednej zgaszonej żarówki podłączyć radio (ósma), kolejną zgaszoną połączyć drutem z zapaloną, ale tak, żeby powstało zwarcie w instalacji po włączeniu (dziewiąta) i jeszcze kombinowałem z różnymi żarówkami (40W-100W) i omomierzem (chyba by dało radę zmierzyć opór? to już dziesiąta żarówka). Niestety drzwi trzeba było częściowo zamurować z uwagi na to, że nie mieściły się przy nich kolejne włączniki... Przyszedł drugi elektryk i powiedział: "Paaanie Zidan, a kto Panu tak spartacził tie elektrike?" albo "Ten poprzedni elektryk był do..." itp. Pozdrawiam Pieczara. PS: I jak macie jeszcze jakies pomysły, to piszcie! piszcie!
-
A propos 7-miu żarówek - leniwy człowiek jestem, to biorę cieniutkie wiertełko, robię dziurę w podłodze, wpuszczam sondę z kamerą na końcu i wszystko staje się jasne. Aha - przed rozpoczęciem procedury włączam co trzeba Później, jak mówi p. Miecio - "sie zaśpachluje i po krzyku" Warunek #2 - wolałabym, żeby był to "dom eksperymentalny", nie mój Zdałam, Wysoka Komisjo??? BabaB
-
Tak czytam, czytam i nie mogę się nadziwić że nikt jeszcze nie wpadł na rozwiązanie z żarówkami. Jest ono banalnie proste : - Nie schodzę ani razu !!! ........ na dół wysyłam elektryka, który robił instalację Pozdro J A ten basen to rzeczywiście dobry na lato i tylko szkoda, że uzgadniaczom w wodociągach tego basenu ppoż. nie połączyłem z powyższym zadaniem w całość.