Przegląd
O tym Klubie
Zapraszam wszystkich zaczynających lub planujących zacząć budowę domku wiosną 2011 roku
- Co nowego w tym klubie
-
Gasza, również zamierzam budować się systemem gospodarczym. Rozumiem przez to, że dużą część prac zrobię sam, ewentualnie z pomocą znajomych i może zatrudnionego pomocnika. Wyjaśnij więc co rozumiesz przez system gospodarczy. Jedną ekipą? Czy wykończeniówkę robisz sam? 24tys.zł to nie duża kwota za SSO tylko sprawdź ekipę dobrze. Materiały chcesz kupować sam? Pamietaj, samodzielne zrobienie fundamentu, to niewielki problem, podobnie murarka itp. Sprawdź ekipę, na różne sposoby, żeby się nie okazało że to partacze. Zapraszam na Grupę Wrocławską. tam jest dużo dobrych ludzi z dużym doświadczeniem, pomogą. Pozdrawiam
-
Popieram kolege Firma Budrad Radoslaw Chmielewski z Galowa to oszust i wyludza pieniadze od inwestorow, oszukuje pracownikow i swoich podwykonawcow jakby sie tak wszyscy zebrali kogo pan szanowny prezes przez male p firmy budrad oszukal to naprawde mialby cieplo ale ludzie sie cierpliwi ale do czasu!!!!!!!!!!
-
Witam wszystkich! Ja również planuję budowę domu na wiosnę 2011. W tym roku chcemy uzbroić działkę w wodę i kanalizację, a także uzyskać pozwolenie. Oczywiście musimy również znaleźć ekipę do budowy. Budujemy według projektu http://www.archeton.pl/projekt-domu-berta_1225_opisogolny Będziemy budować tuż pod Wrocławiem, okolice Psiego Pola, systemem gospodarczym, ponieważ mamy bardzo ograniczoną gotówkę. Pierwsza ekipa wyceniła robociznę za stan surowy otwarty bez dachu na 24 000zł. Jednak w dalszym ciągu będziemy szukać i porównywać oferty. Nadal nie wiemy jednak jakiego materiału użyć do budowy, choć skłaniamy się ku pustakom z keramzytu (Alfa). Pozdrawiam wszystkich budowniczych z Wrocka:)
-
odstąpię płyty betonowe 50x100 20szt tzw. jomby - idealne na wykonanie podjazdu na budowie. zainteresowanych prosze o kontakt [email protected]
-
Ja również dostałem wycenę ,wygląda tak: SSO: Fundament 12600 zł Ściany parteru 8000 zł Strop z wieńcem 8820zł ściany kolankowe i szczyty 4000zł Dach 14490zł kominy systemowe 60 zł za m Razem 47 910 zł przypomną że chodzi o projekt Południowa :http://www.wybieramydom.pl/projekty_domow/99-poludniowa.html Co myślicie o tej kwocie ,za wszelkie odpowiedzi dziękuję z góry
-
witam, Jeśli szukacie ekip, to zapytajcie na głównej wrocławskiej. Tam są osoby, które już budowały, mają SSO za sobą i mogą polecić kogoś sprawdzonego. Ja przez internet sprawdzałam tylko wyceny. Ekipę brałam już z polecenia. Jesli wybierzecie kogoś przez net, to koniecznie poproście o adresy, gdzie budowali wcześniej, żeby ocenić budowę. No i powodzenia
-
A odnośnie wyboru ekipy: ja na razie dałem ogłoszenia na szukajfachowca.pl i oferteo.,pl. Polecam to drugie, bo można wrzucić 2 MB plikó, czyli wszystkie rysunki. Dostałem całkiem ciekawe oferty - kilkanaście ekip. Mam 260 m2 + garaż dwustanowiskowy, dom parter + piętro, dach nieużytkowy kopertowy. Wiązary niezależnie, bo idą z fabryki. Więc SSO bez konstrukcji dachu od 50 do 90 tyś - rozrzut nieziemski. Ale jak dostaję wycenę godzinową / m2, a do tego 150 zł/h, noto się robi 90 tyś. Więc są ekipy i ekipy. Co dziwnego, nawet kilka "górali" się nawinęło (umieją korzystać z internetu). Sądzę, że szukanie w sieci to też dobra metoda - przynajmniej trafiam na ludzi, którzy jakoś nawiązują do czasów bieżących, korzystaja z internetu - obawiam się, że przy mojej wrodzonej upierdliwości i dbałości o konkret wypowiedzi po prostu przy jakimś góralu typu "będzie dobrze, pnocku", to by mnie krew zalała po tygodniu. Oczywiście, nie znaczy, że nie byłoby dobrze - po prostu ja bym nie wytrzymał takiego poziomu komunikacji. Podsumowując - również kierownika budowy tam szukam. I Filigranu, i wiązarów, i chyba wszystkiego. Z kilkunastu ekip mam wybraną short-listę 3, z którymi zamierzam się spotkać i gadać o szczegółach - ale to z kierownikiem, jak go będę miał. A możecie kogoś polecić na kierownika - bo do tej pory na short-liście mam jednego, a to raczej nie buduje komfortu wyboru. Kierownikiem akurat można się podzielić
-
Co do ekip to raczej pytaj po tych, co budowali wcześniej. Ci, co budują teraz, to pilnują swoich ekip i chcieli by, by robili tylko u nich - na tym polu to jesteśmy dla siebie konkurencją. A może jednak - skoro jeszcze szukacie ekip - to się zmówić i zrobić wspólny casting JEDNEJ ekipy - jak zlecimy dwa, czy domki na sezon, to może coś wytargujemy ?