Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przegląd

1. Co nowego w tym klubie
  2. Ale dawno to nie zagladalem. Wyglada na to ze tez bede jednym z was (no moze nie konkrentnie manuelowiczem ale emanuelowiczem), ciesze sie ze manuele ciagle maja sie dobrze, ja obecnie ganiam z papierami od urzedu do urzedu, ale jak w przyszlym roku rusze, to juz nic mnie nie zatrzyma a budowal bede pod Warszawa w Henrykow-Urocze pozdrawiam wszystkich kuba
  3. Mam pytanko - ile metrów dachu tak realnie wyszło po ułożeniu dachówek? Albo inaczej, jakie dachówki kładliście i ile musieliście ich kupić? Właśnie będę zamawiał dachówki i ta wiedza bardzo by mi się przydała... Planuję kupić Sirius 13, ale bez skrajnych - będzie wykończenie blachą... Poza tym z cieślą i dekarzem też się rozliczam za metr, więc dobrze by było wiedzieć, ile tego tam jest...
  4. Witajcie Manuelowicze Jesteśmy wraz z zona u progu podjecia decyzji o wyborze projektu na dom. Zgodnie (!) uznalismy, ze projekt manuela to jest to czego nam potrzeba. Pozostaje jednak cien niepewnosci, czy to co pieknie wyglada na planie sprawdza sie w rzeczywistosci. Dlatego mamy goraca prosbe do klubowiczow z okolic Grodziska Mazowieckiego - czy znalazlby sie ktos, kto by umozliwil taka konfrontacje? Bylibysmy bardzo wdzieczni Darek+Aga+Adaś
  5. Mam pytanko dla osób, które już "przeszły" przez robienie tarasu i ogrodzenia frontowego - czy potrzebne są w ich przypadku jakieś stalowe pręty do zbrojenia? Czy taras w ogóle się zbroi? CO do frontowego ogrodzenia, to słyszałem, że coś trzeba zazbroić na głębokości poniżej zamarzania, zeby się nie rozjechało, ale jeśli tak, to jakim prętem - trzeba aż 10-tkę?
  6. Jeśli chodzi o schody to zobacz dziennik - Emanuelę Beaty i Tadka.Dawno nie pisali, bo chyba są odcięci od netu- więc poszukaj przez "szukaj" Mieli fajne zdjecia i ciekawe przeżycia z dekarzami.Warto przeczytać. Przesyłam też wiadomość na priv.Sprawdź!
  7. Witam wszystkich forumowiczów Manuelowiczów... Ja buduję Manuelę w Tarnowie. Przed zalewaniem stropu zmieniliśmy układ schodów na zabiegowe w miejscu, gdzie było wejście do kotłowni, więc się nam troche teraz "Emanuela" buduje. W związku z tym od razu prośba, gdyby ktoś miał zdjęcia dolnej części takich schodów już zrobionych, to bardzo bym prosił na priva. - druid(tutajdaćmałpę)poczta.okay.pl My nasze zdjęcia dodamy już niedługo. Pozdrawiam Marcin "DRUIDUS" PS. Poza naszą w Tarnowie są jeszcze dwie Manuele.
  8. Witaj Nina . Ja co prawdz niestey niemam Manueli.... ale otaczaja mnie wszedzie jest bardzo fajny i popularny projekt. najblizsza znajduje sie 2 działki dalej jest supe (adres rusiec k. wa-wy ul bajeczna , nastepna jest w pobliskiej miejscowosci w Woli Krakowiańskiej, 2 nastepne w goszczynie k. grójca u mojej mamy, no i kolega z pracy stawia manuelę koło rzeszowa Jednym słowem Manuela EWERYWHERE
  9. Witam Milosnikow Manueli! ja sie rozgladam dopiero ale ten projekcik wpadl mi w oko. Wprowadzil bym w nim troszke zmian ale nie wiem wewnatrz ktore za scian sa nosnymi - projektu jeszcze nie nabylem. Chialbym Manuelke postawic w okolicy Gdyni czy moze jest jakis kolega z moich stron zeby mozna bylo zobaczyc domek w srodku? Troszke mnie przerazaja te skosy na pieterku i az 2 lazienki:)) pozdrawiam i dzieki za podpowiedzi.
  10. Witam manuelowiczow. Sami bedziemy budowac Libre b.podobny domek. Prosimy was o pomoc w znalezieniu dobrej ekipy w okolicach Warszawy. Z gory dziekuje i pozdrawiam Lukasz
  11. Witam!!! Kłania się "MANUELA" z Konopisk (15km od Częstochowy). Właśnie skończyli mi robić tynki wewnątrz i jutro czekam na wylewki. Pozdrowienia dla wszystkich
  12. Tyle samo wyda na ogrzanie tych 130 metrów, co na Manuelę. Słowo. Nam przez pierwszą zimę - w mokrym budynku - zeszło 55% zbiornika gazu, plus trochę drzewa, bo mamy kominek z płaszczem wodnym. W domu przez całą zimę było 22-23 stopnie. Manuela chociaż jest dużym domem, ma małą kubaturę i jest naprawdę fantastyczna do ogrzania. Trzeba tylko dobrze przeliczyć grzejniki (nie sugerować się projektem) - u nas przeliczał hydraulik i w moment mamy ogrzany dom przy małym zaangarzowaniu gazu lub drzewa w kominku. Jeśli masz jeszcze jakieś pytania - służę radą. A małżonek Twój niech nie przesadza... tylko zaufa sprawdzonym rozwiązaniom. Pozdrawiam. Nina
  13. Hej Manuelowicze!!! Chciałabym być jedną z was... Manuelką jestem zauroczona. Mój problem polega na tym, że mąż uważa, że dom jest za duży (choć też mu się podoba). Chce budować 130 m/kw z garażem włącznie. Jak go przekonać??? Jego argumentem są koszty eksploatacji, nie budowy. Poradźcie proszę jak zreformować męża Mam nadzieję do was kiedyś dołączyć pozdr
  14. valdiv, jakbyś planował już robienie kuchni, to mogę dać Ci namiar na świetnego stolarza. Robi wszystko, co sobie zamarzysz, pod wymiar i o wiele taniej niż okolica. Chłopiec jest bezpośrednim producentem, mieszka w Łomży, dlatego ceny, które proponuje są u nas bardzo konkurencyjne. Daj znać. U nas robił wszystko: kuchnię, garderobę... a teraz robi bibliotekę... Oto link do albumu z Jego rękodziełami: http://foto.onet.pl/albumy/album.html?id=40358&q=przykładowe&k=2 Robert Rogiński: 608-65-11-49 Polecam się.
  15. 20km to faktycznie całkiem blisko Dzięki za zaproszenie, nie omieszkam skorzystać! Zmian kilka zrobiliśmy a główne z nich to: 1. Schody dwubiegowe ze spocznikiem - powstałą pod schodami przestrzeń wykorzystamy na mini spiżarnię i schowek. 2. zamieniliśmy kuchnię z pokoikiem 3. jedno okno w pokoiku jedno zamiast dwóch 4. dodatkowe okno w salonie na poddaszu: 5. garderoba obok sypialni z przesuniętą ścianką w taki sposób, że okno lukarny jest poza garderobą. 6. otwarta póki co przestrzeń: schody, balkon, lukarna 7. podniesiona ścianka kolankowa i coś tam jeszcze Krasnoludek nie spisał się ostatnio i łupem złodziei padł leżak, stary koc i napoczęta butelka coca-coli...
  16. To masz do nas całkiem niedaleko... ze 20 kilometrów Czuj się zaproszony Jesteśmy ciekawi Twoich zmian w środku, bo masz okna strasznie nieprojektowo
  17. Tak, krasnoludek jest na dachu i pilnuje nam domu. Nie sądzę jednak abym miał aż taki dobry wzrok, by zobaczyć dom Niny w Bolimowskim Parku;)
  18. Nie widać, ale raz jechałam na Bronisze trasą przez Błonie i wjechałam prawie komuś na działkę... obejrzeć jego Manuelę. Ten ktoś ma właśnie krasnoludka na dachu i kupę zmian powprowadzał... Ale okolica się zgadza i stan robót też.
  19. Nie widać, ale raz jechałam na Bronisze trasą przez Błonie i wjechałam prawie komuś na działkę... obejrzeć jego Manuelę. Ten ktoś ma właśnie krasnoludka na dachu i kupę zmian powprowadzał... Ale okolica się zgadza i stan robót też.
  20.  

• Dodaj nową pozycję...