Przegląd
- Co nowego w tym klubie
-
kanadyjczyk - co wy nato?
Ryszard Piotrowiak odpowiedział a topic → kanadyjczyk - co wy nato? kanadyjczyk - co wy nato? Topics
Dzieki wielkie Piotr Utwierdziłeś mnie w przekonaniu że moje przymiarki co do ogrzewania, przyłączy i garażu są słuszne. Jeżeli chodzi o przyłącza to wszystko tam jest, tyle tylko że jest możliwość (prawdopodobnie) pożyczyć prąd i wodę od sąsiada na czas budowy ponieważ studzienka 1600,00 zł a przyłącze prądowe tymczasowe 1200,00 zł. Z garażem mam zamiar się zmierzyć choćby dlatego, że potrzebuję pomieszczenia dla ekipy na składowanie narzędzi, gdzieś też trzeba sie przebrać, czasem przywiozą coś, a montaż potrwa kilka dni mam na myśli armaturę, okna, drzwi lepiej żeby to w oczy nie raziło. Czym bliżej będzie rozpoczęcia budowy to będę jeszcze prosił o różne porady bo jakby na to nie patrzeć budować będę pierwszy raz w życiu. Pozdrawiam. -
gawel odpowiedział a topic → kanadyjczyk - co wy nato? kanadyjczyk - co wy nato? Topics
witam ! Moim zdaniem: ogrzewanie kominkowe bo płaszcz wodny to koszty i problemy eksploatacyjne (zerkinij na forum) Co do przyłaczy to kwestia ceny i technicznych mozliwosci ja mieszkalem na rb 2 zimy, bo docelowa linia sie spóźniała gdybym na nia czekał to bym nie miał gdzie mieszkac i domu by chyba nie było, a tak jest , Ogrodzenie jesli chodzi o front to jezeli nie ma nawieżchni docelowej na ulicy/drodze to lepiej prowizorka bo nie wiadomo jaki bedzie jej poziom i wtedy ogrodzenie moze byc zapadniete i nie wiadomo czy np ktos nie zrobi gratis chodnika jak sie troche cofniesz z ogrodzeniem i jak bedzie docelowe to ups ; Garaż jezeli w bryle budynku to oczywiscie od razu a jezeli nie to tez lepiej sie sprezyc od razu bo wirz mi ze po zakonczeniu budowy człowiek jest biedny jak swiety turecki i na garaz nie bedzie cie dlugo stac bo beda zawsze inne pilniejsze potrzeby -
Ryszard Piotrowiak odpowiedział a topic → kanadyjczyk - co wy nato? kanadyjczyk - co wy nato? Topics
witam klamka zapadla umowa podpisana startujemy od lipca Teraz jeszcze kilka wyborów : 1. ogrzewanie kominkowe : nawiew czy plaszcz wodny 2. przyłacza: tymczasowe czy docelowe 3. ogrodzenie od razu na stałe czy jakaś prowizorka (obecnie jest stary płot bez bramy czyli wjazdu na budowę) 4. Gdzie szukać kierownika budowy a przede wszystkim inspektora 5 Garaz teraz czy po zakonczeniu budowy Za wszystkie rady z góry dziekuję, Dzieki także za wiele słów otuchy -
gawel odpowiedział a topic → kanadyjczyk - co wy nato? kanadyjczyk - co wy nato? Topics
No nie cos niesamowitego wszyscy chwała i polecają a gdzie głosy krytyki -
alex_ odpowiedział a topic → kanadyjczyk - co wy nato? kanadyjczyk - co wy nato? Topics
Również mieszkam w kanadyjczyku chociaż jeszcze wiele pracy trzeba włożyć w wykończenie, ale najważniejsza przy podejmowaniu decyzji była możliwość szybkiego zamieszkania, a teraz okazało się że dość szybko się nagrzewa, ciekawa jestem jak przeżyjemy mrozy, bo zamieszkaliśmy w maju a w ogóle chyba inna "atmosfera" jest wewnątrz kanadyjczyka, murowane są bardziej zimne jak dla mnie pozdrawiam -
Mieszkam w kanadyjczyku 3 rok jest OK polecam -
Art-p odpowiedział a topic → kanadyjczyk - co wy nato? kanadyjczyk - co wy nato? Topics
Jak się decydowałem na budowe kanadyjczyka to miałem wiele obaw, ale teraz widze że to jest bardzo solidna konstrukcja i bardzo przyjazna. http://paduch.fotosik.pl/ a tak wygląda;-) -
Andrzej Wilhelmi odpowiedział a topic → kanadyjczyk - co wy nato? kanadyjczyk - co wy nato? Topics
akm1971 budowałem sam. Postawiłem też kilku sšsiadom. Były to pierwsze domy w tej technologii wybudowane w Łodzi. Mieszkam w nim ponad 10 lat i nc złego się nie dzieje. Jak będziesz miał problemy zadzwoń chętnie przekażę Ci swoje dowiadczenia. Pozdrawiam. -
Cieszę sie że ktoś mieszka i nie narzeka bo naczytałem sie także wielu negatywnych opinii. Nie mam zbyt duzo czasu na prrzebywanie na forum ale obiecuje że sie poprawię. Pozdrawiam wszystkich którym pomysł "kanadyjczyka" przypadł do gustu Rysiek -
akm1971 odpowiedział a topic → kanadyjczyk - co wy nato? kanadyjczyk - co wy nato? Topics
Jeśli można wiedzieć kto Tobie budował. Jak możesz to poślij jakieś zdjęcia na [email protected] -
Andrzej Wilhelmi odpowiedział a topic → kanadyjczyk - co wy nato? kanadyjczyk - co wy nato? Topics
miało stawiaj kanadyjczyka. Mieszkam w takim sam budowałem jest OK. Pozdrawiam. -
asz odpowiedział a topic → kanadyjczyk - co wy nato? kanadyjczyk - co wy nato? Topics
Ryszard Proponuję, skoro już się zdecydowałeś na określoną technologię, popytaj tutaj: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=12551 bo pewnie całego wątku od razu nie przeczytasz -
O tej folii paroizolacyjnej to już słyszałem, że ma zasadnicze znaczenie jak zostanie położona i jakiej jest jakości. Firma którą mam zamiar pozyskać do zbudowania nam domu wykona tylko stan surowy (trochę mnie goni czas). Wielka prośba: czy może ktoś byłby w stanie polecić jakąś solidną firmę wykończeniową z oklic Bielsko-Białej? Jeżeli stan surowy pójdzie według planu to ekipa może wejść od 1 lipca 2007. -
andre59 odpowiedział a topic → kanadyjczyk - co wy nato? kanadyjczyk - co wy nato? Topics
Zdrowe mieszkanie w drzewie? Przecież od drewna odgrodzi Cię folia paroizolacyjna. -
zygmor odpowiedział a topic → kanadyjczyk - co wy nato? kanadyjczyk - co wy nato? Topics
Ryszard Piotrowiak, Przedstawię ci moje zdanie, którego nie musisz podzielać. My zdecydowaliśmy się na projekt wb-3388 firmy Agrobisp. Jest w miarę prosty i zaprojektowany w technologii drewnianej. Ma całkiem duży salon ok. 50m2 połączony z jadalnią i kuchnią. Napewno jest niedrogi, bo ma mało ścian wewnętrznych na parterze. Poddasze to trzy sypialnie i łazienka. Ten układ nam bardzo odpowiada, ale ściany parteru murujemy z bloczków Fortis. Technologia kanadyjska ma wiele zawiłości, szczególnie ściany zewnętrzne ocieplane wełną mineralną muszą być dodatkowo uszczelniane folią paroizolacyjną i wiatroizolacyjną. Tu bardzo ważna jest strona którą tę folię ułożymy, bo otwory w tej folii mają kształt lejków i skuteczność tej wentylacji. Oglądałem niedawno w księgarni książkę - Jak uniknąć błędów w budownictwie szkieletowym, bardzo dobra pozycja warto ją mieć i starać się zwracać uwagę na poprawne wykonanie wielu szczegółów. Aby uniknąć tak wielu błędów, które można by popełnić zdecydowaliśmy się na ten projekt i ścianę jednowarstwową. Stan surowy z dechem powierzymy firmie, resztę zamierzamy budować we własnym zakresie z drewna i ocieplać styropianem, bo taniej.