Witam Serdecznie,
chcialem przyznać sie do tego, ze Forum Muratora "potraktowałem instrumentalnie" i "wykorzystałem" biorąc sobie z niego polecanych instalatorów i wykonawcow wykonczeniowki.
Na swoje usprawiedliwienie poczytuję sobie to, ze pracuje po kilkanaście godzin dziennie i zazwyczaj w terenie; nie mam też zwyczaju "czatowania" (pokolenie powyzej 40-tki).
Informacje do ew. wykorzystania (poczuwam sie teraz do podzielenia swoimi doswiadzeniami jak jest ktos chetny):
1/ Szybkie tempo budowy jest mozliwe przy plynnym finansowaniu (w tym kredytem i sprzedaza mieszkania) - 4 kondygnacyjny blizniak w Gdyni Dabrowie: wykopy pod fundamenty: sierpien 2005; stan wykonczony (zewn. i wewn.) i umeblowany - koniec pazdziernika 2006 (tak naprawde taki stan byl planowany i mozliwy do osiagniecia w czerwcu b.r.)
2/ Projekt arch/bud + generalne wykonawstwo stanu surowego zamknietego - firma 2 wspolnikow specjalizujacych sie od ok. 10 lat w domach jednorodzinnych znaleziona w Internecie - szybko i generalnie poprawnie (oczywiscie nigdy nie jest idealnie)
3/ Instalacje, tynki gipsowe, wylewki, wykonczeniowka - w wiekszosci firmy juz polecane na tym forum; zamawiane oczywiscie z wyprzedzeniem. Ocena firm juz polecanych: od b.dobrych poprzez dobre do dostatecznych.
NIE CHCE PISAC ZLYCH OPINII
W tym miejscu chcialbym wyroznic najlepszego wykonawce na budowie - kafelkarza p. Andrzeja. Potwierdzam juz wielokrotnie powtarzane na tym forum opinie , ze jest mistrzem w tym co robi. Moge dodać, ze wykonal u mnie tez pare dodatkowych prac - malych ale b. istotnych w danym momencie - robiac to oczywiscie w sposob perfekcyjny. I ostatnie (choć dla mnie b. istotne) - w dni kiedy byl na budowie bylem spokojniejszy gdyz mialem wrazenie (uzasadnione ) że budowa jest w pewnym sensie pod kontrola tego prawego i rzetelnego czlowieka (w sensie bezp. i wykonawstwa pozostalych ekip).
Moge polecic prywatnie dla zainteresowanych wykonawcow:
- barierki zewn (metalowe; nowoczesny design; mal. proszkowe)
- barierki wewn (nierdzewka + porecz czesciowo drewniana0
- schody (oblozenie drewnem "skopanych wykonawczo" schodow zelbetowych)
Jakosc 1 klasa; cena niestety chyba nie niska, ale w moim rozumieniu rozsadna
4/ rekuperator - zadowolony? - TAK kogos interesuje, niech pyta to odpisze (niestety moze dopiero npoparu dniach)
POZDRAWIAM FORUMOWICZOW