szkoda rezygnować z nowego podejścia producenta pieca do spalania opału stałego . Mam piec z dmuchawą i to nie prawda że pieniądze idą w komin. Należy posiedzieć i ustawić moc dmuchawy ciąg komina i wolny przepływ powietrza przez piec . Komin będzie czysty, piec też i my zadowoleni. Ważne jest aby nigdy nie palić samym węglem,tylko mieszać go z drzewem to poprawia napowietrzenie pieca.Druga istotna sprawa musi on być dolnego spalania z rusztem wodnym(dodatkowa moc uzyskana z żaru).Nigdy nie powinien mieć jednej komory spalania(ścianka z tyłu ).Dobrze jeśli ma on możliwość przestawiania z dolnego na górne spalanie , wtedy można wykorzystać to do lepszego rozpalenia pieca (i tylko do tego).No i najważniejsze utrzymanie temperatury na piecu nie mniej niż 55 stopni aby samemu nie doprowadzać do zasmolenia pieca i komina. ps. odnośnik do pierwszego tematu - proszę sprawdzić w ilu stopniach C pali się sadza(czysty chemicznie węgiel).Jak do tego dojdzie czy nasz komin to wytrzyma.